Κινδυνεύει να βυθιστεί το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, μετά την επίθεση
Διαβάζεται σε 5'
Πλοίο που μετέφερε ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα δέχθηκε επίθεση από drones σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Μάλτας. Τα νεότερα για την κατάσταση του σκάφους.
- 02 Μαΐου 2025 16:27
Το πλοίο του «Στόλου της Ελευθερίας» με 30 επιβαίνοντες ακτιβιστές που προσπαθούσαν να σπάσουν τον αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα και δέχτηκε επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (02/05) από drones, ενώ ξεκινούσε το ταξίδι του από τη Μάλτα στη Γάζα, κινδυνεύει να βυθιστεί καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές σύμφωνα με εκπρόσωπο της αποστολής.
«Το πλοίο δεν μπορεί να κινηθεί αυτή τη στιγμή, διότι αν κινηθεί δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την είσοδο του νερού και, επομένως, το πλοίο θα βυθιστεί πολύ γρήγορα», δήλωσε η Γιασμίν Ατζάρ στο Al Jazeera. Η τελευταία επαφή με τους 30 ακτιβιστές έγινε στις 11πμ, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reporter.
«Ελπίζουμε ότι το πλοίο είναι εντάξει και ελπίζουμε πραγματικά ότι θα σταλούν σκάφη διάσωσης πολύ σύντομα», δήλωσε η Ατζάρ.
Ο «Στόλος της Ελευθερίας» που σχηματίστηκε από ακτιβιστές της ειρήνης από διάφορες χώρες πέρυσι, χρησιμοποιεί μια μετασκευασμένη μηχανότρατα με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που λιμοκτονεί.
Η μκο δημοσιοποίησε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στο σκοτάδι και που δείχνει πυρκαγιά σε ένα από τα σκάφη της, το ‘Conscience’. Στο οπτικό αυτό υλικό φαίνονται επίσης φώτα στον ουρανό μπροστά από το σκάφος ενώ ακούγονται εκρήξεις.
«Πέρυσι, αντιμετωπίσαμε πολλούς γραφειοκρατικούς “πολέμους”, οι οποίοι κράτησαν τα πλοία μας στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης για μήνες. Είχαμε 5.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, τους οποίους δεν μπορέσαμε να παραδώσουμε στη Γάζα», ανέφερε η Ατζάρ.
«Και έτσι προσπαθήσαμε ξανά φέτος, και δυστυχώς, μας σταμάτησαν και πάλι. Αυτή τη φορά, όμως, ξεκίνησαν μια εσκεμμένη επίθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το πλοίο αυτό μεταφέρει ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια».
Η κυβέρνηση της Μάλτας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος – “Το σκάφος κινδυνεύει να βυθιστεί”, λέει η ΜΚΟ
Η μαλτέζικη κυβέρνηση δήλωσε ότι το σκάφος και το πλήρωμα ήταν ασφαλή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αφότου κοντινό ρυμουλκό βοήθησε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ωστόσο η μκο και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσαν ότι το σκάφος συνεχίζει να κινδυνεύει.
«Οι Ισραηλινοί πρεσβευτές πρέπει να κληθούν και να απαντήσουν στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου αποκλεισμού (της Γάζας) και του βομβαρδισμού του πολιτικού μας σκάφους σε διεθνή ύδατα», ανέφερε η μκο.
Η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε ότι οι λιμενικές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, από σκάφος εκτός των χωρικών υδάτων, στο οποίο επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και 4 πολίτες, και το οποίο ανέφερε πυρκαγιά. Δήλωσε ότι κοντινό ρυμουλκό κατευθύνθηκε προς το σημείο και ξεκίνησε επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς και ότι εστάλη μαλτέζικο πλοίο περιπολίας. Ύστερα από αρκετές ώρες, το σκάφος και το πλήρωμά του είναι πλέον ασφαλή, δήλωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ρυμουλκό.
Ωστόσο η Freedom Flotilla ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ότι οι επιθέσεις με drone, τις οποίες καταγγέλλει, προκάλεσαν «σημαντικό ρήγμα στο κύτος». «Το πλήγμα με drone φαίνεται ότι στοχοθέτησε εσκεμμένα τη γεννήτρια του πλοίου, αφήνοντας το πλήρωμα χωρίς ηλεκτροδότηση, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο το σκάφος να βυθιστεί», δήλωσε.
Εκπρόσωπος της μκο, η Κουίβα Μπάτερλι, δήλωσε ότι η επίθεση συνέβη καθώς το πλοίο ετοιμαζόταν για τη μετεπιβίβαση ακτιβιστών από άλλο σκάφος. Σύμφωνα με την ίδια, είχε σχεδιαστεί η μετεπιβίβασή τους εν πλω, αντί του να πάει το σκάφος σε κάποιο λιμάνι, για γραφειοκρατικούς λόγους.
Τούνμπεργκ: Το σκάφος βρίσκεται ακόμα στο σημείο που δέχθηκε επίθεση
Η Τούνμπεργκ είπε στο Reuters ότι βρισκόταν στη Μάλτα και ότι επρόκειτο να επιβιβαστεί στο σκάφος στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης κίνησης της Freedom Flotilla σε ένδειξη υποστήριξης της Γάζας, η οποία τελεί υπό αποκλεισμό και βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.
Η Τούνμπεργκ δήλωσε ότι με βάση τα όσα γνώριζε, το σκάφος βρίσκεται ακόμα στο σημείο που δέχθηκε επίθεση και συνεχίζει να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. «Η επίθεση αυτή προκάλεσε έκρηξη και μεγάλη ζημιά στο σκάφος, το οποίο κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της αποστολής», δήλωσε η ίδια μέσω της εφαρμογής Zoom.
«Ήμουν μέλος της ομάδας που επρόκειτο να επιβιβαστεί στο σκάφος σήμερα για να συνεχίσει τον πλου προς τη Γάζα, που είναι μια από τις πολλές προσπάθειες να ανοιχτεί ανθρωπιστικός διάδρομος και να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να σπάσουμε την παράνομη πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε η ίδια. Η Τούνμπεργκ και η μκο δήλωσαν ότι στο σκάφος επέβαιναν 30 άνθρωποι, όχι 16 όπως δήλωσε η μαλτέζικη κυβέρνηση.
Η συμμαχία αυτή κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας. Δήλωσε ότι οργάνωσε μια μη βίαιη κινητοποίηση χωρίς ενημέρωση των δημοσιογράφων προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές δολιοφθορές.
Από τις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ έχει διακόψει τελείως τις προμήθειες προς τα 2,3 εκατ. κατοίκους του θύλακα, και τα τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί ως απόθεμα κατά τη διάρκεια εκεχειρίας στις αρχές του έτους έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
Το 2010, το Ισραήλ είχε εξαπολύσει θανάσιμη επίθεση κατά σκάφους διεθνούς στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια που προερχόταν από την Τουρκία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσπαθούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στη Γάζα.
Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό στα ανοικτά της Μάλτας, κατηγορώντας το Ισραήλ για «πειρατεία» και «κρατική τρομοκρατία».