Κολομβία: Διάσκεψη 30 χωρών για να “σπάσει” η ατιμωρησία του Ισραήλ – Δυναμικό “παρών” της Αλμπανέζε

Διαβάζεται σε 6'
Φραντσέσκα Αλμπανέζε
Φραντσέσκα Αλμπανέζε AP PHOTO

Διάσκεψη για να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία του Ισραήλ πραγματοποιούν 30 χώρες στην Κολομβία, σε μια “υπαρξιακή ώρα” για την Παλαιστίνη

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Φραντσέσκα Αλμπανέζε στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, δεσμεύτηκε να μην σιωπήσει, ενώ χαιρέτισε τη διάσκεψη 30 χωρών με στόχο να επιτευχθεί ο τερματισμός της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε ως «την πιο σημαντική πολιτική εξέλιξη των τελευταίων 20 μηνών».

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε δήλωσε ότι η διήμερη συνάντηση στη Μπογκοτά, στην Κολομβία, που ξεκινά την Τρίτη και περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Κίνας, της Ισπανίας και του Κατάρ, πραγματοποιείται σε μια «υπαρξιακή ώρα» για το Ισραήλ και τον παλαιστινιακό λαό.

Στόχος της διάσκεψης, όπως σημειώνει ο Guardian, είναι να καθορίσει τα βήματα που μπορούν να λάβουν οι συμμετέχουσες χώρες προκειμένου να υλοποιήσουν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία επιτάσσει τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για να καθοδηγήσουν το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη κατοχή της Παλαιστίνης.

Η απόφαση έθετε προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 για την υλοποίηση της συμβουλευτικής γνώμης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του Ιουλίου 2024, σύμφωνα με την οποία η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι παράνομη.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) δήλωνε ότι «οι ανησυχίες ασφαλείας του Ισραήλ δεν υπερβαίνουν την αρχή της απαγόρευσης της κατάκτησης εδάφους διά της βίας» και κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή του «όσο το δυνατόν συντομότερα». Πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν την υποχρέωση «να μην παρέχουν βοήθεια ή στήριξη στη διατήρηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια».

Ο πρόεδρος της Κολομβίας και διοργανωτής της διάσκεψης, Γκουστάβο Πέτρο, δήλωσε ότι η συνάντηση θα δείξει ότι ο κόσμος προχωρά τελικά από την καταδίκη της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ σε συλλογική δράση για να την σταματήσει.

Στόχος είναι να συμφωνηθεί ένα λεπτομερές σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών δράσεων, αλλά υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα κράτη πολιτικά ή νομικά για να απομονώσουν το Ισραήλ, μια χώρα που αισθάνεται ασφαλής όσο διατηρεί την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η Ομάδα της Χάγης συγκροτήθηκε αρχικά από τη Νότια Αφρική και την Κολομβία, αλλά από τότε η υποστήριξη έχει αυξηθεί και τώρα περιλαμβάνει τις Αλγερία, Βραζιλία, Ισπανία, Ινδονησία και Κατάρ.

Αλμπανέζε: Ο κόσμος θα θυμάται τι κάναμε εμείς, αν υποχωρήσαμε από φόβο ή αν σηκωθήκαμε υπερασπίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είναι αποφασισμένη να δείξει ότι οι κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν θα την εκφοβίσουν.

«Για πολύ καιρό, το διεθνές δίκαιο αντιμετωπιζόταν ως προαιρετικό – εφαρμόζεται επιλεκτικά σε εκείνους που θεωρούνται αδύναμοι, αγνοείται από εκείνους που ενεργούν ως οι ισχυροί. Αυτό το διπλό μέτρο έχει διαβρώσει τα ίδια τα θεμέλια της νομικής τάξης. Αυτή η εποχή πρέπει να τελειώσει», θα δηλώσει η Φραντσέσκα Αλμπανέζε στη Μπογκοτά.

«Ο κόσμος θα θυμάται τι κάναμε εμείς, τα κράτη και τα άτομα, σε αυτή τη στιγμή – αν υποχωρήσαμε από φόβο ή αν σηκωθήκαμε υπερασπίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εδώ στη Μπογκοτά, ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών έχει την ευκαιρία να σπάσει τη σιωπή και να επιστρέψει σε μια πορεία νομιμότητας λέγοντας επιτέλους: αρκετά. Αρκετή ατιμωρησία. Αρκετή κενή ρητορική. Αρκετό καθεστώς εξαίρεσης. Αρκετή συνενοχή. Ήρθε η ώρα να δράσουμε για την επίτευξη της δικαιοσύνης και της ειρήνης – βασισμένοι σε δικαιώματα και ελευθερίες για όλους, και όχι απλώς προνόμια για μερικούς, εις βάρος της εξόντωσης άλλων».

Η Αλμπανέζε θα πει ότι το καταστατικό του ΟΗΕ και τα παγκόσμια όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να παραμείνουν ο άξονας όλων. «Εμπιστεύομαι ότι περισσότερα κράτη θα ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους με αυτές τις θεμελιώδεις αρχές καθώς προχωράμε σε αυτή την υπαρξιακή ώρα – για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, και για την ακεραιότητα της διεθνούς νομικής τάξης», θα προσθέσει.

Οι κυρώσεις κατά της Αλμπανέζε επιβλήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την «ντροπιαστική προώθηση», όπως ανέφερε, της δράσης του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η Αλμπανέζε θα αναφερθεί απευθείας σε κυρώσεις στη Μπογκοτά. «Αυτές οι επιθέσεις δεν πρέπει να θεωρηθούν προσωπικές εναντίον μου. Είναι μια προειδοποίηση για όλους όσους τολμούν να υπερασπιστούν τη διεθνή δικαιοσύνη και την ελευθερία. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να σιωπήσουμε – και ξέρω ότι δεν είμαι μόνη», θα πει. «Δεν πρόκειται για μένα ή για οποιονδήποτε άλλον μεμονωμένα, αλλά για τη δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους».

Στόχος της Ομάδας της Χάγης ο τερματισμός της ατιμωρησίας του Ισραήλ

Σε άρθρο του για την εφημερίδα Guardian που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πέτρο περιέγραψε τη σημασία της διάσκεψης. «Μπορούμε είτε να παραμείνουμε ακλόνητοι και να υπερασπιζόμαστε τις νομικές αρχές που αποσκοπούν στην αποτροπή του πολέμου και της σύγκρουσης, είτε να παρακολουθούμε αβοήθητοι την κατάρρευση του διεθνούς συστήματος κάτω από το βάρος της αχαλίνωτης πολιτικής ισχύος», έγραψε.

Μια διάσκεψη της Ομάδας της Χάγης τον Ιανουάριο, στην οποία συμμετείχαν μόλις εννέα χώρες, δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τα προσωρινά μέτρα του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, που εκδόθηκαν στις 26 Ιανουαρίου, 28 Μαρτίου και 24 Μαΐου 2024.

Στην πράξη, αυτό σήμαινε μέτρα όπως το εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, εμποδίζοντας την πρόσδεση σκαφών σε οποιοδήποτε λιμάνι, αν είναι εφικτό, εντός της εδαφικής τους δικαιοδοσίας.

Σχετικό Άρθρο

Η Βάρσα Γκάντικοτα-Νελλούτλα, εκτελεστική γραμματέας της Ομάδας της Χάγης, δήλωσε: «Συγκεντρωνόμαστε στη Μπογκοτά με δύο επιτακτικά καθήκοντα: να τερματίσουμε την ατιμωρησία του Ισραήλ και να κόψουμε τους δεσμούς της συνενοχής. Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη εκδώσει τις αποφάσεις του, κρίνοντας ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη. Δεν υπάρχει έλλειψη νομικής σαφήνειας».

«Τα κράτη θα συζητήσουν τώρα πώς να επιβάλουν τις υποχρεώσεις τους – από τη διακοπή εξαγωγών όπλων και την αποτροπή ελλιμενισμού σκαφών που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι την εξασφάλιση δικαιοσύνης για όλα τα θύματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα