Κόντρα Βελγίου – Τουρκίας: Κενά και αστυνομικές ‘γκάφες’ στο κυνήγι του βομβιστή Μπακραουί

default image

Τον αστυνομικό σύνδεσμο στην Κωνσταντινούπολη υποδεικνύει ως υπαίτιο της "γκάφας" των αρχών στην υπόθεση του Μπακραουί ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν

Την “αοριστία” των πληροφοριών που είχε παράσχει η Τουρκία το καλοκαίρι του 2015 για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, τον έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών, αλλά και τον “απαράδεκτο” τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση ένας Βέλγος αστυνομικός στην Κωνσταντινούπολη, κατήγγειλαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Βελγίου.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αν ο κόσμος ήταν τέλειος ορισμένα πράγματα ίσως να είχαν γίνει διαφορετικά” είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κουν Γκέενς μιλώντας σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή τρεις ημέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

“Όμως η ιστορία δεν είναι τόσο αρνητική όσο την παρουσίασαν τις τελευταίες ημέρες”, πρόσθεσε αναφερόμενος στις κατηγορίες της Άγκυρας ότι οι βελγικές αρχές αγνόησαν τις πληροφορίες σχετικά με τον Μπακραουί. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επαναλάβει τις κατηγορίες αυτές. “Συλλάβαμε αυτόν τον άνθρωπο στο Γκαζίαντεπ και τον απελάσαμε. Όμως αυτοί οι κύριοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε”, είπε.

Απευθυνόμενος στους Βέλγους βουλευτές, ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν επέρριψε ευθύνες στον “σύνδεσμο” της βελγικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να τον κατονομάσει.

“Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω ότι ένα πρόσωπο επέδειξε, το λιγότερο, αμέλεια, δεν ήταν δυναμικός, ούτε πολύ προσηλωμένος” στη δουλειά του, είπε ο Γιαμπόν. “Ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον μηχανισμό της αστυνομίας έκανε γκάφα”, πρόσθεσε κάνοντας λόγο για “απαράδεκτη” συμπεριφορά του αστυνομικού.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ο Ιμπραχίμ ελ Μπακραουί συνελήφθη στις 11 Ιουνίου 2015 στο Γκαζίαντεπ και ότι ο Βέλγος σύνδεσμος στην Κωνσταντινούπολη ενημερώθηκε στις 26 Ιουνίου από την τουρκική αστυνομία, η οποία δεν του έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση. Τρεις ημέρες αργότερα ο αστυνομικός έστειλε τις πληροφορίες στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας των Βρυξελλών που του ζήτησε να ερευνήσει και να μάθει περισσότερα για το πρόσωπο αυτό που είχε καταδικαστεί στο Βέλγιο για ληστεία.

Όμως μέχρι τις 20 Ιουλίου ο αξιωματικός αυτός δεν έκανε τίποτα, “δεν υπήρξε άλλη επικοινωνία” με τις Βρυξέλλες, τόνισε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, στις 14 Ιουλίου η τουρκική αστυνομία ενημέρωσε τις πρεσβείες του Βελγίου και της Ολλανδίας στην Άγκυρα ότι ο Ιμπραχίμ ελ Μπακραουί επρόκειτο να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό το Άμστερνταμ μέσα σε μισή ώρα. Η πληροφορία αυτή έφτασε στις Βρυξέλλες έξι ημέρες αργότερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα