Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν πλεόν περιορισμοί για τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς
Διαβάζεται σε 3'
Η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει χωρίς περιορισμούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, υποστήριξε το Κρεμλίνο, το οποίο καταδικάζει ως “αθέμιτη” την απειλή Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην Ινδία επειδή αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο
- 05 Αυγούστου 2025 14:07
Ανεβάζει τους τόνους το Κρεμλίνο, το οποίο δήλωσε την Τρίτη (05/08) ότι η Ρωσία δεν υπόκειται πλέον σε οποιουσδήποτε περιορισμούς όσον αφορά την ανάπτυξη των πυραύλων της μέσου βεληνεκούς, μια ημέρα μετά τη δήλωση της Μόσχας ότι δεν δεσμεύεται πλέον από το μορατόριουμ σχετικά με την ανάπτυξή τους.
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2019 από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς, που απαγόρευε τη χρήση μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλων, επικαλούμενες τη μη συμμόρφωση της Ρωσίας. Η Ρωσία είχε δηλώσει στη συνέχεια ότι δεν πρόκειται να αναπτύξει τέτοια όπλα εφόσον δεν το πράξει και η Ουάσινγκτον.
Η Ρωσία κατηγόρησε επίσης σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ασκούν αθέμιτη εμπορική πίεση στην Ινδία, μετά τη νέα απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές από την Ινδία επειδή η ασιατική χώρα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.
«Ακούμε πολλές δηλώσεις που είναι στην πραγματικότητα απειλές, απόπειρες να εξαναγκασθούν χώρες να διακόψουν τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Δεν θεωρούμε νόμιμες τέτοιες δηλώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Πιστεύουμε ότι κυρίαρχες χώρες πρέπει να έχουν και έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τους εμπορικούς εταίρους τους, εταίρους για εμπόριο και οικονομική συνεργασία, και να επιλέγουν οι ίδιες τις μορφές εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας που είναι προς το συμφέρον μιας συγκεκριμένης χώρας».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως την Παρασκευή θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς και σε χώρες που αγοράζουν τις ενεργειακές εξαγωγές της, εκτός αν η Μόσχα λάβει μέτρα για τον τερματισμό της σύγκρουσης με την Ουκρανία.
Το Νέο Δελχί έχει χαρακτηρίσει «αδικαιολόγητες» τις απειλές του Τραμπ και υπογραμμίζει πως θα προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντά του.
Δύο πηγές στην ινδική κυβέρνηση δήλωσαν το σαββατοκύριακο στο Reuters πως η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία παρά τις απειλές του Τραμπ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε εξάλλου σήμερα πως η Μολδαβία «παραβίασε τους κανόνες και τις προδιαγραφές της δημοκρατίας» καταδικάζοντας τη φιλορωσίδα περιφερειακή κυβερνήτρια Εβγκένια Γκουτσούλ σε κάθειρξη επτά ετών.
Ο Πεσκόφ επέκρινε την καταδίκη λέγοντας πως είχε πολιτικά κίνητρα.
Σύμφωνα με τους μολδαβούς εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν ζητήσει την καταδίκη της σε εννέα χρόνια κάθειρξης, από το 2019 ως το 2022 η Γκουτσούλ διοχέτευε συστηματικά στη Μολδαβία αδήλωτα κεφάλαια για να χρηματοδοτεί το απαγορευμένο πλέον φιλορωσικό κόμμα «Shor» που ίδρυσε ο Ιλάν Σορ (Ilan Shor), ένας εξόριστος φιλορώσος επιχειρηματίας που έχει καταδικασθεί στη Μολδαβία για απάτη.
Η Γκουτσούλ αρνείται οποιαδήποτε ενοχή.