Κύπρος: Σήμερα οι ανακοινώσεις της ExxonMobil για το τεμάχιο 10

Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου
Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου AP

Για τις ανακοινώσεις βρίσκεται στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Αστρεϊ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη - Πληροφορίες ότι το κοίτασμα στο "Γλαύκο" είναι εμπορεύσιμο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Πέμπτη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, που διενήργησε η κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Για τις ανακοινώσεις βρίσκεται στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Αστρεϊ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις ορίστηκαν για τις 2:00 μετά το μεσημέρι, ώστε να γίνουν ταυτόχρονα σε Κύπρο και ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων η ExxonMobil, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αναμένεται να εκφράσει και ανοικτά το ενδιαφέρον της και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία ήδη αναλύει επιστημονικά.

ADVERTISING

Των επίσημων ανακοινώσεων, σε σχέση με τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις των ExxonMobil-Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 στους στόχους «Δελφύνη-1» και «Γλαύκος-1», θα προηγηθεί στη 1:00 το μεσημέρι συνάντηση του Υπουργού με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να τους ενημερώσει για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δύο γεωτρήσεων.

Επίσημα, τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως «προκαταρκτικά», αφού και στους δύο στόχους φαίνεται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες γεωτρήσεις, στην «Δελφύνη» με αλλαγές τεχνικών σχεδιασμών, δηλαδή σημείου και βάθους γεώτρησης που θα σχεδιαστεί για το μέλλον και στον «Γλαύκο» για επιβεβαιωτική ή και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Ο «προκαταρκτικός» χαρακτήρας των αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν σήμερα, τονίζεται και από το γεγονός ότι το γεωτρύπανο «Stena Icemax» μέχρι και σήμερα -μέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων- συνεχίζει τις έρευνες, μετρήσεις και αξιολογήσεις εντός του κοιτάσματος.

Η παράταση στην παραμονή του γεωτρύπανου στον «Γλαύκο» ήταν διάρκειας τριών εβδομάδων και εν μέρει οφείλεται σε καιρικές συνθήκες του προηγούμενου διαστήματος, αλλά κυρίως λόγω απόφασης για επέκταση της γεώτρησης σε πιο μεγάλο βάθος, όπως και λόγω της ανάγκης για σημαντικές πρόσθετες μετρήσεις και αξιολογήσεις.

Με ένα σμπάρο έπιασε πολλά τρυγόνια

Σε σχέση με την ανακάλυψη κοιτάσματος στον «Γλαύκο», αυτή οδηγεί σε εξελίξεις που φέρνουν σημαντικά άμεσα αλλά και έμμεσα οφέλη για την Κύπρο.

Έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο, με χαρακτηριστικά που σχηματίζουν την εικόνα ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε μέχρι τώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να λεχθεί ότι η Κύπρος έπιασε με ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια, δηλαδή, τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος δίνουν θετικές επιπτώσεις σε τέσσερεις κύριες κατευθύνσεις, που φέρνουν σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο και τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ.

Πρόκειται για ένα καλό εμπορεύσιμο κοίτασμα, σημαίνει και οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία και ταυτόχρονα σφραγίζει την παραμονή και το ενδιαφέρον αλλά και άμεσο συμφέρον της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Επίσης, ο «Γλαύκος» δημιουργεί καλό υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις, να οδηγήσει σε δεδομένα -με κύριο τις ζητούμενες ποσότητες φυσικού αερίου- που επιτρέπουν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Η ανακάλυψη στον «Γλαύκο» επιτρέπει όπως το κοίτασμα αυτό με την ανάπτυξή του, λειτουργήσει σαν «μάννα», για σύνδεση και αξιοποίηση σε επόμενο στάδιο άλλων μικρών κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις.

Σημαντική επίπτωση από την ανακάλυψη του κοιτάσματος είναι και το γεγονός ότι αυξάνει πλέον τα ποσοστά για κοιτάσματα σε σχηματισμούς τύπου «Ζορ» αλλά σε μικρότερο βάθος από το «Ζορ». Κι αυτό, επειδή η γεωλογία του στόχου «Γλαύκος» είναι «τύπου Ζορ», αλλά διαφοροποιημένη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό σε αισθητά μικρότερο βάθος κάτω από τον βυθό σε σχέση με το «Ζορ», όπως και στόχους του ίδιου τύπου όπως η «Δελφύνη-1».

Αυτό σημαίνει και ενίσχυση της προτεραιότητας στόχων με τα ίδια χαρακτηριστικά, στους χάρτες των εταιρειών υδρογονανθράκων.

Πηγή: 

philenews

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, ΑΟΖ
SHARE:

24Media Network