Λιστερίωση: Η επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη – Ποια τα συμπτώματα

Λιστερίωση: Η επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη – Ποια τα συμπτώματα
Λιστερίωση 123rf.com

Τρεις άνθρωποι πέθαναν και άλλοι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, μετά από κατανάλωση συσκευασμένων σάντουιτς που πιθανόν να συνδέεται με λιστερίωση. Τι είναι η λιστερίωση, πώς μπορεί να κολλήσει κανείς και ποια είναι τα συμπτώματα.

Τρεις άνθρωποι απεβίωσαν σε νοσοκομείο της βόρειας Αγγλίας και άλλοι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μετά από επιδημία λιστερίωσης που ενδέχεται να συνδέεται με την κατανάλωση συσκευασμένων σάντουιτς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE).

Οι θάνατοι αυτοί σημειώθηκαν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Μάντσεστερ και του Έιντρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του PHE.

Η εταιρεία τροφίμων Good Food Chain, που εδρεύει στο Στάφορντσιρ της κεντρικής Αγγλίας, διέκοψε εθελοντικά την παραγωγή της μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα των αρχών για την επιδημία αυτή.

Τι είναι η λιστερίωση

Η λιστερίωση είναι βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται συνήθως από την Listeria monocytogenes και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης σοβαρής σήψης, μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας, που μερικές φορές προκαλούν μόνιμη βλάβη, ενώ μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.

Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τις έγκυες γυναίκες και τα νεογνά. Σπάνια, άτομα που δεν έχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Ένα άτομο με λιστερίωση συνήθως έχει πυρετό και μυϊκούς πόνους, που συχνά ακολουθείται από διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Σχεδόν όλοι οι οποίοι διαγιγνώσκονται με λιστερίωση έχουν διηθητική λοίμωξη (που σημαίνει ότι τα βακτήρια εξαπλώνονται από τα έντερά τους στο αίμα τους ή σε άλλα σημεία του σώματος). Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί έως και δύο μήνες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Η Listeria monocytogenes είναι πανταχού παρούσα στο περιβάλλον. Η κύρια οδός απόκτησής της είναι η κατάποση μολυσμένων προϊόντων διατροφής. Συνήθως συναντάται σε: ωμό κρέας, κρέας από μολυσμένα ζώα, γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα και θαλασσινά, αλλαντικά που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία.

Επίσης, τα μαλακά τυριά, το μη παστεριωμένο γάλα και το μη παστεριωμένο πατέ είναι δυνητικοί κίνδυνοι, ενώ σημειώνεται πως τα βακτήρια της λιστερίωσης είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, άρα μπορούν να επιβιώσουν ή και να αυξηθούν στο ψυγείο ή και την κατάψυξη.

Η λιστρίωση, όταν διαγνωσθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θρεαπευτεί με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Κατάλληλο φάρμακο θεωρείται η αμπικιλλίνη, ενώ συχνά στη θεραπεία προστίθεται και η γενταμυκίνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα