Λίβανος: Χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις πρώτες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων εννέα ετών

Λίβανος: Χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις πρώτες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων εννέα ετών
Χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις πρώτες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων εννέα ετών AP

Μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, λιγότερο από το 50% όσων είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν είχαν προσέλθει στις κάλπες

Ο Λίβανος διεξήγαγε την Κυριακή τις πρώτες βουλευτικές εκλογές σε σχεδόν μία δεκαετία, μια εκλογική αναμέτρηση όπου καταγράφηκαν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 19.00 τοπική ώρα. Ωστόσο μία ώρα πριν από το κλείσιμο, λιγότερο από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (το 46,8%) είχε προσέλθει για να ψηφίσει, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Η καταμέτρηση των ψήφων έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, όπως διαπίστωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, όμως τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από την Δευτέρα.

Όπως τονίζουν ειδικοί, αν και οι υποψήφιοι της κοινωνίας των πολιτών επιχείρησαν να διεισδύσουν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό, το αποτέλεσμα της κάλπης δεν φαίνεται να κρύβει κάποια έκπληξη και στο Κοινοβούλιο των συνολικά 128 βουλευτών αναμένεται να κυριαρχήσουν τα παραδοσιακά κόμματα, ιδίως η πανίσχυρη σιιτική Χεσμπολάχ, σύμμαχος της Συρίας και του Ιράν.

Λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ελάχιστον ενθουσιασμός που επέδειξαν οι ψηφοφόροι ώθησε τον πρόεδρο Μισέλ Αούν, όπως και τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, να προτρέψουν τους Λιβανέζους να πάνε για να ψηφίσουν.

Η Χεζμπολάχ ζήτησε μάλιστα να παραταθεί η διαδικασία κατά δύο ώρες, ένα αίτημα που δεν εισακούστηκε, αν και οι «οι ψηφοφόροι που βρίσκονταν στο εσωτερικό ή περιμετρικά των εκλογικών τμημάτων» μετά τις 19.00 θα είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Με τους πολιτικούς να κατηγορούνται για διαφθορά και νεποτισμό, ένα μεγάλο μέρος των 3,7 εκατομμυρίων ψηφοφόρων διακατέχεται από απογοήτευση.

«Το ισχνό ποσοστό (συμμετοχής) είναι μια ένδειξη της διάψευσης των προσδοκιών των Λιβανέζων» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Καρίμ ελ Μούφτι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα