Λύθηκε το μυστήριο στο Καζακστάν: Γιατί 200.000 σπάνιες αντιλόπες βρέθηκαν νεκρές

Antilopes look on from a hilltop in the Masai Mara national park, Kenya, March 29 2007.(AP Photo/Vadim Ghirda)
Antilopes look on from a hilltop in the Masai Mara national park, Kenya, March 29 2007.(AP Photo/Vadim Ghirda) ASSOCIATED PRESS

Σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού του απειλούμενου αυτού είδους εξαφανίστηκε

Όταν τον Μάιο του 2015 περισσότερες από 200.000 αντιλόπες saiga βρέθηκαν νεκρές στο Καζακστάν, οι επιστήμονες αιφνιδιάστηκαν και κλήθηκαν να λύσουν τον θανάσιμο γρίφο.

Σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, πάνω από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού του απειλούμενου αυτού είδους είχε εξαφανιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό: Τον Μάιο του 1998, 270.000 αντιλόπες saiga πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες και τον Μάιο του 2010 άλλες 12.000 βρέθηκαν νεκρές.

ADVERTISING

Τότε οι ερευνητές δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν τον απομακρυσμένο και δύσβατο βιότοπο όπου ζούσαν οι αντιλόπες προκειμένου να ερευνήσουν το μυστήριο του θανάτου τους και θεώρησαν ότι αιτία αποτέλεσε η βακτηριακή λοίμωξη «pasteurellosis». Μια διεθνής ομάδα ερευνητών επιβεβαίωσε τότε ότι τα ζώα πέθαναν από αιμορραγική σηψαιμία (δηλητηρίαση αίματος), που προκλήθηκε από το βακτήριο Pasteurella multocida.

Τώρα ωστόσο μια νέα μελέτη έρχεται να αλλάξει λίγο τη θεωρία του θανάτου των άγριων ζώων και αποκαλύπτει ότι αιτία θανάτου ήταν η λοίμωξη σε συνδυασμό με το κλίμα!

Οι ερευνητές μπόρεσαν να βρουν μια κοινή συνισταμένη στα τρία περιστατικά και αυτή είναι ότι όλοι οι θάνατοι σημειώθηκαν σε μια περίοδο με ασυνήθιστα ζεστό και υγρό κλίμα.

Οι καιρικές αυτές συνθήκες οδήγησαν στην ανάπτυξη και "αφύπνιση" του επικίνδυνου βακτηρίου, το οποίο βρισκόταν μέχρι τότε σε αδράνεια στο βιοσύστημα, με αποτέλεσμα να μολύνει τις αντιλόπες και να προκαλέσει τον θάνατό τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί με ποιον τρόπο η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας ενεργοποιεί τα βακτήρια και τα βγάζει από την αδράνεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προκαλούν περαιτέρω ανησυχία δεδομένου ότι αυτά τα συμβάντα μαζικής θνησιμότητας μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον και να οδηγήσουν στην εξάλειψη ενός σπάνιου ζωικού είδους που ζει στη Γη εδώ και 100.000 χρόνια.  

"Ακόμη και αν μπορούσαμε να προβλέψουμε πότε θα σημειωθούν οι επικίνδυνες για το είδος καιρικές συνθήκες, θα ήταν αδύνατο να αποτρέψουμε τον θάνατό τους ή να χορηγήσουμε πενικιλίνη σε ολόκληρα κοπάδια που ζουν στις απομακρυσμένες στέπες του Καζακστάν" αναφέρουν οι επιστήμονες.

(Πηγή: ScienceAlert.com, φωτογραφία: AP / Vadim Ghirda)

SHARE:

24Media Network