Μαρτυρία Έλληνα από το Λονδίνο: Θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα

Μαρτυρία Έλληνα από το Λονδίνο: Θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα
An armed police officer stands nearby after an incident on a tube train at Parsons Green subway station in London, Friday, Sept. 15, 2017. A reported explosion at the train station sent commuters stampeding in panic, injuring several people on Friday at the height of London's morning rush hour, and police said they were investigating it as a terrorist attack. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών και αυτοπτών μαρτύρων από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί στο μετρό του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων και αυτή Έλληνα πολιτικού μηχανικού που ζει μερικές εκαντοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης

«Θα θρηνούσαμε εκατοντάδες νεκρούς αν είχε γίνει έκρηξη και όχι ανάφλεξη. Την συγκεκριμένη ώρα υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι στο σταθμό και στα βαγόνια». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Ντιναλέξης την τρομοκρατική επίθεση στον σταθμό Parsons Green του Λονδίνου, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το σπίτι του.

«Το πρώτο πράγμα που άκουσα ήταν ο ήχος των ελικοπτέρων και αμέσως αναρωτήθηκα τι είχε συμβεί. Μόλις συνειδητοποίησα ότι είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση στον σταθμό του Μετρό επικοινώνησα με τον συγκάτοικο μου, ο οποίος είχε φύγει λίγο νωρίτερα για να πάει στη δουλειά του. Μου είπε ότι έφτασε στον σταθμό λίγο μετά την έκρηξη και ότι η αστυνομία δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει» διηγείται στον συντάκτη του «Έθνους», Στέλιο Βογιατζάκη, ο κ. Ντιναλέξης.

 

Ο κ. Ντιναλέξης πήγε στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης και διαπίστωσε ότι ο σταθμός και τα γύρω τετράγωνα είχαν αποκλειστεί από εκατοντάδες αστυνομικούς. Επισημαίνει ότι ο σταθμός του Parsons Green είναι υπέργειος και εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους τις πρωινές ώρες και εκτιμά ότι από θαύμα δεν υπήρχαν νεκροί. «Κάθε μέρα αυτή την ώρα όλα τα βαγόνια είναι γεμάτα και οι αποβάθρες έχουν εκατοντάδες ανθρώπους. Συνήθως περιμένουμε το δεύτερο τρένο για να καταφέρουμε να επιβιβαστούμε. Αν γινόταν έκρηξη αντί για ανάφλεξη την ώρα που ο συρμός ήταν στο σταθμό θα πέθαιναν δεκάδες άνθρωποι. Το ίδιο θα συνέβαινε αν η έκρηξη γινόταν την ώρα που το τρένο ήταν εν κινήσει. Ο σταθμός είναι οι υπέργειος και το ύψος του είναι πάνω από τα σπίτια. Το βαγόνι θα εκτροχιαζόταν και θα έπεφτε στο δρόμο» σημειώνει.

Πάντως, ο κ. Ντιναλέξης δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους που οι τρομοκράτες επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο για να κάνουν επίθεση. «Πρόκειται για έναν ασήμαντο σταθμό της District Line. Δεν έκαναν επίθεση σε έναν πιο κεντρικό όπως η Victoria ή Πλατεία Τραφάλγκαρ. Εδώ δεν είναι περιοχή στην οποία υπάρχουν τουρίστες ή αξιοθέατα. Είναι μια ήσυχη περιοχή με κατοικίες» καταλήγει. 

“Πατούσε ο ένας πάνω στον άλλο”

Οι επιβάτες του συρμού περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν καθώς ακούστηκε ένας ήχος ανάφλεξης, το βαγόνι τυλίχτηκε στις φλόγες και η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλα βαγόνια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά προκλήθηκε πανικός καθώς οι επιβάτες προσπαθούσαν να βγουν όλοι από την ίδια πόρτα και στη συνέχεια πολλοί ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τον σταθμό.

 

Εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους που παρέπεμπαν στις παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες έχει ζήσει η βρετανική πρωτεύουσα.

Πολλοί υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα, κάποιων κάηκαν τα μαλλιά και οι περισσότεροι υπέστησαν σοκ. Ο κόσμος έστελνε μηνύματα στους δικούς του ανθρώπους από το κινητό ή ανέβαζε πληροφορίες στο Twitter και κάποιοι πιο ψύχραιμοι τραβούσαν με το κινητό τους φωτογραφίες και βίντεο.

Από τις φωτογραφίες φαίνεται να βγαίνουν φλόγες από τη ισοθερμική σακούλα και να προεξέχουν καλώδια.

“Επέβαινα στο δεύτερο βαγόνι από το τέλος. Άκουσα έναν ήχο ανάφλεξης. Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα ολόκληρο το βαγόνι τυλιγμένο στις φλόγες και οι φλόγες να με πλησιάζουν”, δήλωσε στο Reuters ο Όλα Φαγιανκίνου, επιβάτης του τρένου.

An injured woman is assisted by a police officer close to Parsons Green station in west London after an explosion on a packed London Underground train, Friday, Sept. 15, 2017. London's Metropolitan Police says a fire on the London subway has been declared a "terrorist incident." (Stefan Rousseau/PA via AP) AP

 

“Πολλοί επιβάτες είχαν ποδοπατηθεί. Υπήρχαν διάσπαρτα κινητά, καπέλα, τσάντες και όταν γύρισα να κοιτάξω πίσω μου είδα φλόγες να βγαίνουν από μια σακούλα…”

Έξω από τον σταθμό μια γυναίκα καθόταν στο πεζοδρόμιο με τυλιγμένο το πόδι της με γάζες και δίπλα της περιπολούσαν ένοπλοι αστυνομικοί. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε μια γυναίκα να απομακρύνεται με φορείο και τα πόδια της να είναι τυλιγμένα με ισοθερμική κουβέρτα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: “Ήταν ο καθένας για τον εαυτό του, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, πατούσε ο ένας πάνω από τον άλλον. Μια γυναίκα είχε άσχημα εγκαύματα στα πόδια της, ήταν πολύ σοκαριστικό. Η γυναίκα την οποία συνόδευα ποδοπατήθηκε. Γινόταν χαμός”.

«Διάβαζα ήρεμος την εφημερίδα μου και άκουγα ένα podcast και ξαφνικά όλος ο κόσμος άρχισε να τρέχει μπροστά μου στην πλατφόρμα» δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph, ο 53χρονος σύμβουλος τεχνικών θεμάτων Ρίτσαρντ Άιλμερ Χολ.

«Ηταν μια γυναίκα στην πλατφόρμα που μου έλεγε ότι είχε δει μια τσάντα, μια λάμψη και έναν κρότο, οπότε προφανώς και εξερράγη […]. Είδα γυναίκες να κλαίνε και να ουρλιάζουν, στριμώχνονταν στις σκάλες και για να βγουν στους δρόμους. Ορισμένους ανθρώπους τους έσπρωξαν και ποδοπατήθηκαν, είδα δύο γυναίκες να λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες από τους τραυματιοφορείς», συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα