Μέγκα μπίζνα με τις ‘χρυσές βίζες’ σε Αυστρία και Ουγγαρία

Μέγκα μπίζνα με τις ‘χρυσές βίζες’ σε Αυστρία και Ουγγαρία
Austrian army soldiers practice the protection of the EU external border during a joint military exercise with Czech and Hungarian soldiers of the Central European Defense Cooperation, CEDC, in Allensteig, Austria, Friday, Sept. 15, 2017. (AP Photo/Ronald Zak) ap

«Δεν υπάρχουν σύνορα για τους πλούσιους» σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ερευνητικού πρότζεκτ OCCRP που καταδεικνύει πως μόνο οι φτωχοί πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι στις δύο χώρες

Του Γιώργου Σκαφιδά

Αυστρία και Ουγγαρία ξεχωρίζουν ως κάποιες από εκείνες τις απείθαρχες χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ που αρνήθηκαν πεισματικά τα προηγούμενα χρόνια να εφαρμόσουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Νοεμβρίου 2017, η Αυστρία υποδέχτηκε συνολικά… 12 πρόσφυγες από τους δεκάδες χιλιάδες που περίμεναν εγκλωβισμένοι τη σειρά τους σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ η Ουγγαρία… δεν δέχτηκε ούτε έναν.

Κρίνοντας από την αντιμεταναστευτική ρητορική των κυβερνήσεων σε Βιέννη και Βουδαπέστη, θα υπέθετε κανείς ότι οι εν λόγω χώρες δεν θέλουν γενικώς ξένους να έρχονται και να εγκαθίστανται εντός των συνόρων τους. Στην πράξη ωστόσο, αποδεικνύεται πως έχουν «πρόβλημα» μόνο με όσους ξένους τυγχάνουν φτωχοί. Για όλους τους υπόλοιπους, τους έχοντες με τα παχυλά πορτοφόλια, δεν υπάρχει καμία ένσταση. Αντιθέτως μάλιστα, αυτοί είναι και ευπρόσδεκτοι να μετακομίσουν στην Αυστρία ή στην Ουγγαρία όποτε θέλουν, αρκεί να φέρουν φυσικά μαζί τους και τα χρήματά τους, όπως αποδεικνύεται μέσα από τις νέες αποκαλύψεις της πανευρωπαϊκής έρευνας του «Organized Crime and Corruption Reporting Project» (OCCRP) για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα των καλούμενων Golden Visas. Ο λόγος μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε παράλληλα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε συνεργασία με οργανώσεις όπως είναι η Διεθνής Διαφάνεια, το Global Anti-Corruption Consortium και η Global Witness.

«Δεν υπάρχουν σύνορα για τους πλουσίους», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι του ερευνητικού πρότζεκτ OCCRP, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και τα παραδείγματα χωρών όπως είναι η Αυστρία και η Ουγγαρία. Ένας εξάδελφος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ (ο Rami Makhlouf) επιχείρησε, για παράδειγμα, να αποκτήσει αυστριακό διαβατήριο με την υποστήριξη μάλιστα Αυστριακού πρώην υπουργού, και μάλλον θα τα είχε καταφέρει… εάν δεν είχε τελικώς γίνει γνωστό ότι είναι εξάδελφος του Άσαντ. Από το 2007 και μετά, περίπου 300 άτομα εκτιμάται ότι έχουν λάβει αυστριακά διαβατήρια με εισιτήριο τα πλούτη τους, ενώ είναι αρκετά περισσότεροι (σχεδόν 300 ετησίως) εκείνοι που έχουν λάβει ειδικές άδειες μόνιμης παραμονής στη χώρα (special residence permits) επίσης χάρη στην οικονομική τους επιφάνεια.

Στην Ουγγαρία από την άλλη, το μόνο που χρειαζόταν μέχρι πρότινος για να γίνει κανείς «Ούγγρος» ήταν να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 300.000 ευρώ από κάποιες μυστηριώδεις… offshore, όπερ και εγένετο. Την περίοδο από το 2013 έως και το Μάρτιο του 2017, σχεδόν 16.000 πλούσιοι Κινέζοι έλαβαν άδειες μόνιμης διαμονής στην Ουγγαρία, μια χώρα 9,8 εκατ. κατοίκων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ,  Φωτογραφία: AP Photo/Ronald Zak

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα