Mερτς: Μίλησε για εθελοντική συνέχιση της εργασίας μετά τα 67 έτη

Διαβάζεται σε 3'
Φρίντριχ Μερτς
Φρίντριχ Μερτς AP Photo/Martin Meissner

Στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή μετά την εκλογή του ο Φρίντριχ Μερτς αποκάλυψε μέρος της κυβερνητικής του ατζέντας.

«Αλλαγή πολιτικής», νέες προτεραιότητες και ανανέωση της υπόσχεσης για «ευημερία για όλους» ενόψει «μεγάλων προκλήσεων», ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης «δήλωσης καγκελάριου» στην Bundestag για τον Φρίντριχ Μερτς, μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Oπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μερτς έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, υποσχέθηκε «αισθητή βελτίωση» για τους πολίτες εντός του καλοκαιριού, διακήρυξε τη στήριξή του προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, ενώ επιφύλαξε και επαίνους για το έργο του προκατόχου του, Όλαφ Σολτς.

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη ύφεση της γερμανικής οικονομίας, ο καγκελάριος έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση» στη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι «δεν είχαμε ποτέ ως τώρα βιώσει μια τόσο μακρά περίοδο χωρίς οικονομική ανάπτυξη». Διακυβεύονται, τόνισε, θέσεις εργασίας, ακόμη και σε κομβικής σημασίας κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή χημικών και μεγάλων μηχανών.

Προσπάθησε μάλιστα για μία ακόμη φορά να αιτιολογήσει την απόφασή του να συναινέσει στην άρση του «φρένου χρέους» και στον «δανεισμό XXL», κάνοντας λόγο για επενδύσεις στις υποδομές, στους δρόμους, στους σιδηροδρόμους, στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, στην έρευνα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επενδύει σε ένα σύγχρονο κράτος και σε μια ψηφιακή διοίκηση (…) Ανήκω σε μια γενιά για την οποία τα πράγματα ήταν πάντα ανοδικά (…) Πολλοί νέοι αμφιβάλλουν τώρα εάν εξακολουθεί να ισχύει η υπόσχεση του Λούντβιχ Έρχαρντ, “ευημερία για όλους”. Η κυβέρνηση πρέπει να διαλύσει αυτές τις αμφιβολίες και για αυτό επενδύουμε», δήλωσε και ανέδειξε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ως απόλυτη προτεραιότητα, ζητώντας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει τη γραφειοκρατία.

Η αγορά εργασίας θα αποτελέσει σημαντικό πεδίο της νέας κυβέρνησης, είπε ο καγκελάριος και αναφέρθηκε σε εθελοντική συνέχιση της εργασίας μετά τα 67 έτη, αφορολόγητες υπερωρίες και μεγαλύτερη ευελιξία με υπολογισμό των εβδομαδιαίων και όχι των ημερήσιων ωρών εργασίας.

Σχετικά ωστόσο με τον κατώτατο μισθό, δήλωσε μεν ότι είναι «εφικτό και επιθυμητό» να αυξηθεί εντός του 2026 στα 15 ευρώ/ώρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό «δεν θα κατοχυρωθεί νομοθετικά», όπως ίσχυε έως τώρα. Ο κ. Μερτς υποσχέθηκε επίσης κίνητρα και επενδύσεις για ανέγερση νέων οικοδομών, με στόχο την προσφορά στέγης σε προσιτή τιμή.

«Η Γερμανία είναι χώρα μετανάστευσης – έτσι ήταν και έτσι θα παραμείνει», συνέχισε ο Φρίντριχ Μερτς και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να παραμείνουμε μια φιλική χώρα που σέβεται ειδικά εκείνους που έχουν έρθει εδώ, ζουν και εργάζονται μαζί μας», αλλά επισήμανε και ότι η Γερμανία επέτρεπε σε υπερβολικό βαθμό τη μετανάστευση «χαμηλών δεξιοτήτων», κάτι που όπως είπε, πρέπει να αλλάξει. «

Χρειαζόμαστε μια νέα μεταναστευτική πολιτική προς το συμφέρον της ευημερίας της χώρας μας», δήλωσε και αναφέρθηκε επίσης στο «βασικό καθήκον κάθε γερμανικής κυβέρνησης να διασφαλίζει τη διατήρηση της ελευθερίας στη χώρα». Αυτό απαιτεί «μια εσωτερική πολιτική η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις απειλές κατά της ελευθερίας.

Οι πολίτες αξίζουν το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και προστασίας. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ την αύξηση της επιθετικότητας και της βίας κατά των δυνάμεών μας», υπογράμμισε, με το βλέμμα στις συχνές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα