Μέσα στη Βενεζουέλα της κρίσης: Η αλήθεια όπως τη μεταδίδει η Αράντξα Τιράδο

Μέσα στη Βενεζουέλα της κρίσης: Η αλήθεια όπως τη μεταδίδει η Αράντξα Τιράδο
Φωτογραφία από το Καράκας AP

Η καθηγήτρια διεθνών σχέσεων Αράντξα Τιράδο βρίσκεται στο Καράκας και τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεταδίδει μέσω twitter τη δική της αλήθεια για τη Βενεζουέλα της κρίσης. Υπάρχει ή όχι ανθρωπιστική κρίση; Η απάντηση που δίνει η Ισπανίδα μέσα από τοποθετήσεις και video.

Εδώ και αρκετά (είναι η αλήθεια) χρόνια οι ειδήσεις που έρχονται από τη Βενεζουέλα είναι κυρίως αρνητικές. Η όντως δύσκολη κατάσταση περιγράφεται με τα μελανότερα των χρωμάτων, γίνεται λόγος για εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση αλλά και για φαινόμενα ένδειας και απόλυτης ανέχειας των πολιτών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία προφανώς ότι οι Βενεζουελάνοι τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εγκαταλείπουν τη χώρα κατά χιλιάδες, τουλάχιστον την τελευταία τριετία. Ποιες είναι όμως οι βαθύτερες αιτίες που έχουν οδηγήσει την οικονομία της χώρας στο σχεδόν απόλυτο τέλμα και πώς ακριβώς συμπεριφέρονται οι Βενεζουελάνοι στην καθημερινότητά τους;

Στα ερωτήματα αυτά προσπαθεί να δώσει πειστικές και αντικειμενικές-στο μέτρο του δυνατού- απαντήσεις η Αράντξα Τιράδο, Ισπανίδα καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων που ειδικεύεται στην πολιτική των χωρών της Λατινικής Αμερικής και διδάσκει στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Η Τιράδο βρίσκεται τις τελευταίες πολλές ημέρες στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας και επιχειρεί να πιάσει το σφυγμό του μέσου Βενεζουελάνου. Δεν κρύβει την πολιτική της τοποθέτηση, έχει ταχθεί σαφώς κατά του Χουάν Γκουαϊδό και της εξουσίας του αλλά την ίδια ώρα δεν αρνείται ότι στη χώρα υπάρχουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που αγγίζουν ακόμη και τον τελευταίο κάτοικο.

Με την κάμερα του κινητού της τηλεφώνου στο χέρι και με τη βοήθεια του twitter (ειρήσθω εν παρόδω ο λογαριασμός της στο εν λόγω μέσω κοινωνικής δικτύωσης ακολουθείται από 31.000 χρήστες) η νεαρή Ισπανίδα καθηγήτρια καταγράφει την καθημερινότητα.

Μπαίνει στο μετρό, επισκέπτεται εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, τρώει στα ΜακΝτόναλντς του Καράκας και συνομιλεί συνεχώς με κόσμο. Τα tweets συγκεντρώνουν χιλιάδες likes, γίνονται μαζικά retweet ενώ και η ίδια η Τιράδο δεν αμελεί στο να “αρτάρει” λογαριασμούς και τοποθετήσεις που κρίνει ότι έχουν ενδιαφέρον και εξυπηρετούν το δικό της αφήγημα για την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Δημιουργεί, κοντολογίς, το δικό τους “βενεζουελανικό” σύμπαν, όχι όμως από την ασφάλεια του σπιτιού της στη Βαρκελώνη αλλά από το μέρος που το ρεπορτάζ και οι εξελίξεις ξεδιπλώνονται ζωντανά μπροστά της σε πραγματικό χρόνο.

Κρίναμε ότι έχει ενδιαφέρον να περιπλανηθείτε στο διαδικτυακό κόσμο της Αράντξα στο Καράκας και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Συγκεντρώσαμε έτσι 12 από τα πλέον χαρακτηριστικά tweets που έχει κάνει και τα οποία περιλαμβάνουν και δικά της video από την πόλη στην οποία όλος ο πλανήτης έχει στρέψει το ενδιαφέρον του τους τελευταίους μήνες.

Σημαντική σημείωση που αφορά το χρόνο: Ολα, μα όλα τα tweets έχουν γίνει τον Φεβρουάριο του 2018.

Τα tweets της Τιράδο

“Εδώ βρίσκεται μία φωτογραφία μου στο μετρό του Καράκας. Μετακινούμαι συνεχώς με το μετρό και μετρό. Εάν κατοικούσατε σε πόλεις όπως το Μεξικό θα ξέρατε ότι το μετρό στο Καράκας είναι παράδεισος σε σύγκριση με άλλα”.

“Βίντεο της 7ης Φεβρουαρίου παίρνοντας πρωινό με φίλη μου. Ο Τύπος μέσα στη μέθη του δεν έχει καν καλές πηγές. Η υπεράσπιση της αλήθειας είναι ανεκτίμητη”.

“Μία ακόμη πτυχή της πραγματικότητας που κρύβουν τα ΜΜΕ. Δείχνετε τα νοσοκομεία και την πείνα αλλά τουλάχιστον αλλάξτε κάποια βίντεο και φωτογραφίες. Σας συμβουλεύω να ακούτε τον ήχο στα βίντεο για να αποφύγετε την πιθανότητα να γίνετε ρεζίλι επιβεβαιώνοντας πράγματα που ποτέ δεν είπα”.

(Retweet του χρήστη Μαξ Μπλούμενταλ)

“Είμαι στην πλατεία Σιμόν ντε Μπολιβάρ στο Καράκας όπου οι κάτοικοι έχουν σχηματίσει ουρές για να υπογράψουν δήλωση που καταγγέλλει την αμερικανική επέμβαση και τον ιμπεριαλισμό. Ενας δίπλα μου είπε: “Σας παρακαλώ τραβήξτε τη φωτογραφία σας έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν είμαστε αόρατοι ούτε πληρωμένοι”.

“Βίντεο που καταγράφηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2019 σε αγορά του Καράκας. Η Βενεζουέλα είναι μία θαυμάσια χώρα με αγαπητούς και χαρούμενους ανθρώπους (δεν μπορείτε να το δείτε αλλά εδώ ο έμπορος χόρευε ενώ τακτοποιούσε τα ρούχα). Εκείνοι που μισούν υπερβολικά δεν αντιπροσωπεύουν το λαό της Βενεζουέλας”.

“Κατόπιν αιτήματος των “οπαδών” μου μπήκα στην αλυσίδα φαρμακείων “farmatodo”. Ενα ακόμη δείγμα ενός μέρους ης πραγματικότητας που μας κρύβουν τα ΜΜΕ. Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν προβλήματα στη Βενεζουέλα, εκείνοι αρνούνται την πραγματικότητα”.

(tweet του χρήστη Χοσέ Λουίς Λόπες)

“Από το σταθμό του Μετρό του Καράκας στην Πλάσα Βενεζουέλα, η Τιράδα μας δείχνει πως οι άνθρωποι συνεχίζουν την καθημερινότητά τους παρά το σόου από την δεξιά και τη χειραγώγηση έτσι ώστε να επέμβουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ στη χώρα”.

“Οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα; Ναι αλλά όχι ανθρωπιστική κρίση. Η προέλευσή της; Ο διεθνής χρηματοοικονομικός αποκλεισμός. Από το 2013 έως το 2017 ο αποκλεισμός προκάλεσε την απώλεια 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή”.

“Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ισχυρίζεται ότι μιλά για το λαό της χώρας. Στη Βενεζουέλα όμως υπάρχει ένας λαός τον οποίο τα διεθνή ΜΜΕ αγνοεί και η αντιπολίτευση περιφρονεί γιατί θέλει να εξαφανίσει τον τσαβισμό. Αυτός ο λαός υπάρχει”.

“Προς όλους εκείνους που αφρίζουν για τα βίντεο που γελοιοποιούν τα ψέματα που μας λένε για τη Βενεζουέλα ξέρουν πολύ καλά και τις τιμές και τους μισθούς που υπάρχουν στη Βενεζούλεα. Αυτό όμως που επίσης ξέρω, σε αντίθεση με σας, είναι οι αιτίες που κανείς δεν εξηγεί”.

“Καράκας, 5 Φεβρουαρίου 2019. Δεν βλέπω κυβέρνηση Γκουαϊδό ή ανθρωπιστική κρίση πουθενά. Πέρα βέβαια από την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης”.

“Φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ νευρικοί και ανυπόφοροι άνθρωποι. Όχι μόνο προσπαθούν να μπλοκάρουν το λογαριασμό μου, αλλά καταγγέλλουν εκείνους που μοιράζονται τις δημοσιεύσεις μου. Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, πρωταθλητής της “ελευθερίας της έκφρασης”, φανερώνει το πραγματικό της “ανακριτικό” πρόσωπο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα