Μετακομίζοντας στο εξωτερικό: Λονδίνο (Μέρος 2ο)

default image

Για όλους εσάς που σχεδιάζετε να μετακομίσετε στο εξωτερικό, η New Diaspora παρουσιάζει μία καινούργια ενότητα με χρήσιμες πληροφορίες και links, για να σας βοηθήσει να εγκατασταθείτε πιο εύκολα στο νέο σας περιβάλλον

Ανταπόκριση από Λονδίνο, της Λήδας Αγλαΐας Ασλανίδου

Το πρώτο μέρος του οδηγού για το Λονδίνο

Αναζήτηση Εργασίας

Ακολουθεί μια λίστα από ιστοσελίδες, όπου μπορείς να βρεις διαθέσιμες θέσεις σε διάφορους τομείς: στις περισσότερες από αυτές μπορείς να ψάξεις ανάλογα με την κατηγορία που σε ενδιαφέρει και που συνάδει με τις ικανότητές σου.

Guardian Jobs

Job Site

Monster

Ιστοσελίδες ανάλογα με τον τομέα

Για θέσεις εργασίας στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού, η ιστοσελίδα του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήσεις την έρευνά σου. Για την περίπτωση που δεν ασχολείσαι ενεργά με τις τέχνες, έχε υπόψη σου πως υπάρχει και ένας τεράστιος αριθμός διοικητικών θέσεων σε διάφορα καλλιτεχνικά ιδρύματα που απαιτούν οργανωτικές και διοικητικές ικανοτήτες. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον για το καλλιτεχνικό κομμάτι είναι ένα επιπλέον προσόν.

Αν ψάχνεις για εργασία στο χώρο των media, μπορείς να ξεκινήσεις την αναζήτησή σου στην ιστοσελίδα Mediargh. Η ιστοσελίδα αυτή είναι μονίμως ενημερωμένη σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας σε μεγάλες ή και μικρότερες εταιρείες media. Επιπλέον, η ιστοσελίδα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη σε διάφορα blogposts, όπου διαφορετικοί άνθρωποι, που έχουν εργαστεί στη βιομηχανία των media, μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Μία άλλη καλή ιστοσελίδα για να ξεκινήσεις την έρευνά σου είναι η Gorkana, η οποία όμως περιλαμβάνει μια μίξη από θέσεις εργασίας στα media αλλά και στο χώρο των δημοσίων σχέσεων. Για περισσότερες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία, τσέκαρε και την ιστοσελίδα Journalism.co.uk.

Μικρή συμβουλή: Εκτός και αν στοχεύεις αποκλειστικά σε μεγάλες εταιρείες media, οι μικρότερες εταιρείες (πχ, τοπικές εφημερίδες, μικρές εταιρείες παραγωγής κτλ) είναι πιο πιθανό να δώσουν σε ‘διεθνείς’ υποψηφίους την ευκαιρία για μια συνέντευξη και ενδεχομένως και για μια δουλειά, καθώς αποτελούνται από μικρότερες ομάδες και είναι πιο ανοιχτές στο να επικοινωνήσουν μαζί σου.

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Λονδίνο. Η πιθανότητα, λοιπόν, να βρεις μια οργάνωση με την οποία να μοιράζεσαι κοινούς στόχους, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό και/ή το επαγγελματικό σου προφίλ, είναι αρκετά μεγάλη. Αν σε ενδιαφέρουν τα ανθρωπιστικά θέματα, η ανάπτυξη, οι τέχνες, ή οτιδήποτε σχετικό με τα προηγούμενα, το Charity Job θα σου ανοίξει τις πόρτες για σημαντικές ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Μια ομάδα από φοιτητές τεχνολογίας και πληροφορικής που παράτησαν τις σπουδές τους έχει δημιουργήσει διάφορες ιστοσελίδες για την εύρεση εργασίας που θα σου επιτρέψει να αναζητήσεις μια δουλειά στα οικονομικά. Οι κυρίαρχες επιλογές είναι το  E-Financial Careers και το City Jobs. Οι ιστοσελίδες αυτές είναι ιδανικές για να δημιουργήσεις ένα και μοναδικό προφίλ και να μπορείς να κάνεις αιτήσεις σε πολλές διαφορετικές δουλειές, ενώ σου παρέχουν τη δυνατότητα να προσθέσεις και μια σύντομη συνοδευτική επιστολή, αν το επιθυμείς. Πρέπει να έχεις υπόψη σου πάντως, πως η ευκολία της χρήσης των ιστοσελίδων σημαίνει πως όπως και εσύ υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 10,000 πτυχιούχοι που κάνουν αιτήσεις με ρυθμούς spam. Έτσι είναι πολύ πιθανό να κανονίσεις μία και μοναδική συνέντευξη στις 20-30 αιτήσεις που θα κάνεις (εξαρτάται πάντα και από το βιογραφικό σου). Πιο γενικές ιστοσελίδες, που όμως μπορεί να έχουν μερικές ενδιαφέρουσες αγγελίες εργασίες είναι το Milkround και το Reed. Πέρα από αυτές, πολλές φορές είναι καλό να κάνεις επαφές με άτομα που έχουν πρόσβαση σε πανεπιστημιακές ιστοσελίδες εργασίας (κατά προτίμηση το LSE, το CASS, το Imperial ή και το LBS) και να χρησιμοποιήσεις αυτές στην αναζήτηση εργασίας. Τέλος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βιομηχανία αυτή έχει αποδειχθεί πως είναι η απευθείας επαφή με recruiters, όμως αυτοί δεν θα ασχοληθούν ιδιαίτερα μαζί σου, εκτός και αν έχεις κάποιον που μπορεί να σε συστήσει στο συγκεκριμένο recruiter.

Για να εργαστείς ως γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρειάζεσαι το λιγότερο δύο χρόνια προϋπηρεσία αφού πάρεις το πτυχίο σου. Προτού να κάνεις αίτηση για δουλειά, πρέπει να αποκτήσεις το πτυχίο IELTS με βαθμό 7.5 και σε κανένα από τα επιμέρους μέρη του να μην έχεις βαθμό λιγότερο από 7.0. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεις μέλος του Γενικού Συμβουλίου Υγείας (General Medidal Council – GMC) και να έχεις ένα λεπτομερές και εκτενές βιογραφικό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να κάνεις αίτηση για κάποιο επάγγελμα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέσα από την ιστοσελίδα του Βρετανικού Περιοδικού Υγείας.

 

*Πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα σου να εργαστείς ως γιατρός στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το πως να στήσεις πιο αποτελεσματικά το βιογραφικό σου και το τι να περιμένεις όσον αφορά το μισθό σου μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα Overseas Doctor Jobs.

Για να εργαστείς ως οδοντίατρος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι απαραίτητη η προϋπηρεσία μετά την απόκτηση του πτυχίου σου. Είναι απαραίτητο, όμως, να γίνεις μέλος του Γενικού Συμβουλίου Οδοντιατρικής (General Dental Council – GDC), προτού αρχίσεις να υποβάλλεις τις αιτήσεις σου σε διάφορες δουλειές. Επίσης, πρέπει να κατέχεις ένα λεπτομερές βιογραφικό καθώς και το πτυχίο IELTS στο οποίο θα πρέπει να έχεις βαθμό πάνω από 6 σε κάθε επιμέρους τμήμα του. Όλες οι κενές θέσεις εργασίας, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), καθώς και για ιδιωτικά ιατρεία μπορούν να εντοπιστούν στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Περιοδικού Οδοντιατρικής.

*Πιο ειδικές πληροφορίες σχετικά με το πως να γίνεις μέλος του GDC και πως να δουλέψεις ως οδοντίατρος στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να εντοπιστούν στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

General Dental Council

NHS – Advice for overseas dentists

Θέσεις εργασίας για Έλληνες

Top Language Jobs: Η ιστοσελίδα αυτή περιέχει θέσεις εργασίας για δίγλωσσους και πολύγλωσσους στο Λονδίνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν ο υποψήφιος μπορεί να αποδείξει πως γνωρίζει άπταιστα δύο ή και περισσότερες γλώσσες, δε χρειάζονται περαιτέρω ειδικά προσόντα στη διερμηνεία. Οι περισσότερες δουλειές είναι ημιαπασχόλησης ή με συμβόλαια freelance, αλλά ο μισθός (σχεδόν 16£ ανά ώρα) θα μπορούσε να σου εξασφαλίσει ένα έξτρα εισόδημα.

Indeed – Greek Speaking Jobs: Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει αρκετές κενές θέσεις εργασίας, σε διαφόρους τομείς, που χρειάζονται Έλληνες ή άτομα που χειρίζονται άπταιστα την Ελληνική γλώσσα.

Επιπλέον συμβουλές

Τα social media έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στην αναζήτηση εργασίας. Υπάρχουν πάρα πολλά groups στο Facebook και στο Twitter για ποικίλες βιομηχανίες, όπου οι χρήστες ποστάρουν διάφορες αγγελίες για κενές θέσεις εργασίες και μπορείς να επωφεληθείς από το πλεονέκτημα της άμεσης επικοινωνίας σε έναν πιο προσωπικό τόνο από το να προωθήσεις ένα βιογραφικό.

 

Οι Ελληνικές κοινότητες έχουν δημιουργήσει κάποιους λογαριασμούς απευθυνόμενους σε Έλληνες που θα μετακομίσουν στο Λονδίνο. Μερικούς από τους πιο αποτελεσματικούς είναι οι παρακάτω:

Facebook

Jobs Abroad for Greeks

Greek Professionals in London

Greeks London

Twitter

@GreeksinLondon

Παρ’ όλα αυτά, το πιο αποτελεσματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας, είναι το LinkedIn, το οποίο και δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Μερικά από τα πλεονεκτήματα του είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι καλύτερες θέσεις εργασίας διαφημίζονται στο LinkedIn και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως οδηγό για να εντοπίσεις εταιρείες και θέσεις και στη συνέχεια να κάνεις αίτηση στη σχετική ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρείας (αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις αίτηση μέσω LinkedIn).
  2. Παρέχεται η υπηρεσία JobSeeker premium έναντι έξτρα χρέωσης. Αυτή η υπηρεσία θα ‘μαρκάρει’ το προφίλ σου σαν jobseeker και θα το προτείνει σε agents που ψάχνουν να προσλάβουν νέα ταλέντα. Επίσης θα λαμβάνεις καθημερινά tips για την αναζήτηση εργασίας.
  3. Μπορείς να δικτυωθείς. Η δικτύωση είναι αυτό που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητές να βρεις δουλειά ενώ το LinkedIn είναι η καλύτερη πλατφόρμα για δικτύωση εξ’ αποστάσεως. Εντόπισε ανθρώπους στο δίκτυό σου, που ενδεχομένως γνωρίζουν τον πιθανό εργοδότη σου και ζήτησέ τους να σε συστήσουν σε αυτόν.

Καλή επιτυχία!

(Πηγή: Newdiaspora.com)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα