Μινεάπολη: Ο πράκτορας της ICE τραβούσε βίντεο με το κινητό πριν πυροβολήσει τη Ρενέ Γκουντ
Διαβάζεται σε 3'
Τι λένε οι ειδικοί για το βίντεο που δείχνει τη Ρενέ Γκουντ πριν πέσει νεκρή από τους πυροβολισμούς πράκτορα της ICE στη Μινεάπολη.
- 10 Ιανουαρίου 2026 10:03
Καθώς πλησίαζε το όχημα της Ρενέ Γκουντ σε δρόμο της Μινεάπολης την Τετάρτη, ο πράκτορας της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) Τζόναθαν Ρος κρατούσε σηκωμένο το κινητό του και τραβούσε βίντεο.
Λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα, ενώ συνέχιζε να καταγράφει, τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε θανάσιμα τη Γκουντ τη στιγμή που εκείνη επιτάχυνε με το όχημά της.
Αυτό το υλικό, σε συνδυασμό με βίντεο αυτοπτών μαρτύρων και ένα τρισδιάστατο μοντέλο της συνομιλίας της Γκουντ με τον Ρος, που δημιούργησε το CNN, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τις τακτικές του Ρος και την απόφασή του να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα βία και αμφισβητούν βασικά σημεία της επίσημης εκδοχής των γεγονότων.
“Αν είσαι πράκτορας, δεν θα έπρεπε τίποτα να δεσμεύει τα χέρια σου”
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) υποστηρίζει ότι η Γκουντ “εμπόδιζε” τους πράκτορες της ICE, πολλά οχήματα —ανάμεσά τους και αυτό που οδηγούσε ο ίδιος ο Ρος— κατάφεραν να παρακάμψουν το αυτοκίνητό της πριν από τον πυροβολισμό.
Ορισμένοι ειδικοί επισήμαναν ότι η απόφαση του Ρος να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο για να καταγράφει το περιστατικό, ακόμη και τη στιγμή που πυροβολούσε, ενδέχεται να περιόρισε την ικανότητά του να αντιδράσει αποτελεσματικά.
“Αν είσαι πράκτορας, δεν θα έπρεπε να έχεις τίποτα να σου δεσμεύει τα χέρια”, δήλωσε ο Τζόναθαν Γουάκροου, αναλυτής θεμάτων επιβολής του νόμου στο CNN. “Γι’ αυτό υπάρχουν οι κάμερες σώματος. Όμως αυτοί δεν φορούσαν κάμερες σώματος”.
Παρότι κατέγραφε καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού, το κινητό του Ρος δεν είναι στραμμένο προς τη Γκουντ τη στιγμή του πυροβολισμού.
Αρκετοί ειδικοί που εξέτασαν το συμβάν σχολίασαν πόσο γρήγορα κλιμακώθηκε η κατάσταση, αλλά και το γεγονός ότι ο Ρος περιόρισε τις επιλογές του, πλησιάζοντας πολύ κοντά στο μπροστινό μέρος του οχήματος της Γκουντ.
“Δεν είμαι θυμωμένη” είπε η Γκουντ πριν την πυροβολήσουν
Λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον πυροβολισμό, η Γκουντ και η σύζυγός της φαίνονται να μιλούν με τον Ρος. Η λεκτική αντιπαράθεση δεν μοιάζει έντονη και, μάλιστα, η Γκουντ ακούγεται να του λέει ότι “δεν είναι θυμωμένη”.
“Το πιο αποκαλυπτικό σημείο είναι όταν περνά δίπλα της κι εκείνη χαμογελά”, δήλωσε ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Φιλαδέλφειας, Τσαρλς Ράμσεϊ.
Η κυβέρνηση Τραμπ υπερασπίστηκε τον Ρος, υποστηρίζοντας ότι ενήργησε σε αυτοάμυνα. Μετά το περιστατικό, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ χαρακτήρισε το συμβάν “πράξη εγχώριας τρομοκρατίας”.
Ωστόσο, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αρχών επιβολής του νόμου, με γνώση των διαδικασιών του DHS, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ρος “βαθιά ανησυχητικές”.
“Θα είχα εξοργιστεί αν κάποιος από τους ανθρώπους μου έκανε κάτι τέτοιο”, δήλωσε ανώνυμα στο CNN. “Αν φοβάσαι τόσο πολύ για την ασφάλειά σου, γιατί απασχολείς τα χέρια και την προσοχή σου με ένα κινητό; Προφανώς δεν ένιωθαν πραγματικά απειλή“.
Η ανάγκη για κάμερες σώματος στις δυνάμεις ασφαλείας
Το περιστατικό αναδεικνύει, σύμφωνα με τον Ράμσεϊ, τη σημασία του να φέρουν όλοι οι ένστολοι κάμερες σώματος.
“Κατά τη γνώμη μου, οι αστυνομικοί —ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί και τοπικοί— πρέπει να φορούν κάμερες σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αποδεικνύεται ότι οι ενέργειες του αστυνομικού ήταν δικαιολογημένες, και όχι το αντίθετο”.