Μόσαμπ Αμπού Τόχα: Πούλιτζερ στον Παλαιστίνιο ποιητή που μιλά για τα βάσανα του λαού του στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Ένα αγόρι στέκεται στα χαλάσματα ενός κτιρίου, μετά από βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα
Ένα αγόρι στέκεται στα χαλάσματα ενός κτιρίου, μετά από βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα AP Photo/Abdel Kareem Hana

Ο διακεκριμένος ποιητής και συγγραφέας Μόσαμπ Αμπού Τόχα κέρδισε το βραβείο για τη σειρά δοκιμίων του στο New Yorker, όπου περιγράφει τα βάσανα των Παλαιστινίων στη Γάζα

Ο διακεκριμένος Παλαιστίνιος ποιητής και συγγραφέας, Μόσαμπ Αμπού Τόχα, είναι ένας από τους φετινούς νικητές του βραβείου Πούλιτζερ.

Ο Αμπού Τόχα βραβεύτηκε για μια σειρά δοκιμίων στο New Yorker που καταγράφουν τη ζωή και τα βάσανα των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπου ζει σχεδόν όλη του τη ζωή.

«Μόλις κέρδισα το βραβείο Πούλιτζερ για τη στήλη σχολίων», έγραψε στο X. «Ας φέρει ελπίδα / Ας είναι μια ιστορία.»

Τα δοκίμιά του παρουσιάζουν τη «σωματική και συναισθηματική καταστροφή στη Γάζα, που συνδυάζει την εις βάθος δημοσιογραφία με την οικειότητα των απομνημονευμάτων για να μεταφέρει την εμπειρία των Παλαιστινίων από περισσότερο από ενάμιση χρόνο πολέμου με το Ισραήλ», ανέφερε το συμβούλιο του Πούλιτζερ τη Δευτέρα.

Σε νέα του ανάρτηση, ο Αμπού Τόχα έγραψε:

«Είναι τιμή μου που λαμβάνω σήμερα το βραβείο Πούλιτζερ. Ευχαριστώ πολύ την κριτική επιτροπή και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του βραβείου που με τίμησαν.

Αφιερώνω αυτήν την επιτυχία στην οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους δασκάλους μου και τους μαθητές μου στη Γάζα.

Ευλογίες στα 31 μέλη της οικογένειάς μου που σκοτώθηκαν σε μία αεροπορική επιδρομή το 2023.
Ευλογίες στις ψυχές των τεσσάρων πρώτων ξαδέρφων μου, δύο εκ των οποίων σκοτώθηκαν με τους συζύγους και τα παιδιά τους. Ευλογίες στην ψυχή της θείας μου, Φατίμα, της οποίας το «πτώμα» παραμένει κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της από τον Οκτώβριο του 2024. Ευλογίες στους τάφους των παππούδων μου που δεν θα βρω ποτέ.

Ευλογίες στις ψυχές των μαθητών μου που σκοτώθηκαν ψάχνοντας για φαγητό ή καυσόξυλα. Στο σχολείο όπου σπούδασα και δίδαξα, στη βιβλιοθήκη που ίδρυσα και στην οποία πρόσθεσα ένα βιβλίο ποίησης πριν από το 2023.

Ευλογίες σε πολλούς ακόμη, σε πολλούς ακόμη.

Προσεύχομαι για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΕΙΡΗΝΗ!»

Η σύλληψη από τον ισραηλινό στρατό και η απόδραση στις ΗΠΑ

Ο 32χρονος ποιητής, συνελήφθη το 2023 από τις ισραηλινές δυνάμεις σε έναν έλεγχο ταυτότητας, καθώς προσπαθούσε να φύγει από το σπίτι του στο Μπεϊτ Λαχία στη βόρεια Γάζα μαζί με τη γυναίκα του, Μαράμ, και τα τρία μικρά τους παιδιά, όπως αναφέρει ο Guardian.

Στη διάρκεια της ισραηλινής κράτησης, οι στρατιώτες «με χώρισαν από την οικογένειά μου, με χτύπησαν και με ανάκριναν», έγραψε. Κατάφερε να αποδράσει και να φύγει για τις ΗΠΑ μετά από την πίεση φίλων στο εξωτερικό για την απελευθέρωσή του.

Ο Αμπού Τόχα έγραψε για τον αγώνα των μελών της οικογένειάς του να βρουν φαγητό στη Γάζα, αντιπαραβάλλοντας τις μνήμες των καθημερινών γευμάτων πριν τον πόλεμο.

«Λαχταρώ να επιστρέψω στη Γάζα, να καθίσω στο τραπέζι της κουζίνας με τη μητέρα και τον πατέρα μου και να φτιάξω τσάι για τις αδελφές μου. Δεν χρειάζομαι φαγητό. Θέλω μόνο να τους κοιτάξω ξανά», έγραψε.

Θυμήθηκε πως είδε φωτογραφίες από την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, όπου επισκεπτόταν τακτικά τους παππούδες του και πήγαινε σχολείο. «Κοίταξα τις φωτογραφίες ξανά και ξανά και μία εικόνα από ένα νεκροταφείο που μεγαλώνει και μεγαλώνει σχηματίστηκε στο μυαλό μου», έγραψε.

Επίσης, έγραψε για την υποψία και τις ταπεινώσεις που αντιμετωπίζει ο ίδιος και άλλοι Παλαιστίνιοι εκτός της πατρίδας τους. Θυμήθηκε ότι είπε σε έναν υπάλληλο της TSA, που του έκανε έλεγχο για εκρηκτικά κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης στη Βοστώνη: «Με απήγαγε ο ισραηλινός στρατός τον Νοέμβριο, πριν με γδύσουν… Σήμερα έρχεστε και με χωρίζετε από τη γυναίκα και τα παιδιά μου, ακριβώς όπως έκανε ο στρατός πριν μερικούς μήνες.»

Το New Yorker κέρδισε επίσης Πούλιτζερ για το ερευνητικό του podcast σχετικά με τη δολοφονία Ιρακινών αμάχων από τον αμερικανικό στρατό και για τη φωτογραφία του Μοϊσές Σαμάν που τεκμηριώνει το τέλος της δικτατορίας του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

Οι φετινοί νικητές του Πούλιτζερ στις τέχνες περιλαμβάνουν επίσης τον Πέρσιβαλ Έβρετ για το μυθιστόρημά του James, μια αναδημιουργία της ιστορίας του The Adventures of Huckleberry Finn από την οπτική του σκλάβου πρωταγωνιστή, και τον Μπράντεν Τζέικομπς-Τζένκινς για το έργο του Purpose, ένα δράμα για μια σημαντική Μαύρη οικογένεια που καταστρέφεται από μέσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα