Νεκροταφείο παιδιών η Γάζα, αμετακίνητος ο Νετανιάχου
Διαβάζεται σε 6'
“Η Γάζα είναι σήμερα ένα νεκροταφείο για τα παιδιά και τα όνειρά τους”, ενώ την ίδια ώρα ο Νετανιάχου απειλεί με επέκταση του πολέμου.
- 05 Αυγούστου 2025 22:48
Την ώρα που ο Νετανιάχου απειλεί για πλήρη κατάληψη της Γάζας από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, η περιοχή μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό νεκροταφείο παιδιών, με τα δεδομένα από τα Ηνωμένα Έθνη να σοκάρουν.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι κάθε μέρα περίπου 28 παιδιά χάνουν τη ζωή τους στη Γάζα εξαιτίας τόσο των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ όσο και της εξαιρετικά περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στον παλαιστινιακό θύλακα.
“Θάνατος από βομβαρδισμούς. Θάνατος από υποσιτισμό και πείνα. Θάνατος από έλλειψη βοήθειας και βασικών υπηρεσιών”, σημειώνει συγκεκριμένα η UNICEF σε ανάρτησή της στο X την Τρίτη (5/8), συμπληρώνοντας πως “στη Γάζα σκοτώνονται κατά μέσο όρο 28 παιδιά την ημέρα – δηλαδή το μέγεθος μιας σχολικής τάξης”.
Ο οργανισμός τονίζει ότι τα παιδιά στη Γάζα χρειάζονται επειγόντως τροφή, καθαρό νερό, φάρμακα και προστασία, προσθέτοντας: «Πάνω από όλα, χρειάζονται άμεση κατάπαυση του πυρός, ΤΩΡΑ».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την έναρξη του πολέμου πάνω από 18.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους από τις ακραίες συνθήκες πείνας που επικρατούν στην περιοχή. Συνολικά, 188 άνθρωποι, ανάμεσά τους 94 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να μπλοκάρει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και να ανοίγει πυρ στο πλήθος που τρέχει να παραλάβει έστω κι ένα πακέτο αλεύρι.
“Για εκείνους που επιβιώνουν, η παιδική ηλικία έχει μετατραπεί σε μια καθημερινή μάχη για τα βασικά της ζωής“, δήλωσε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Aksel Zaimovic.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα παιδιά θα έπρεπε να προστατεύονται από τις συνέπειες του πολέμου. “Αλλά στη Γάζα, αυτά τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κάτω από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία. Σχολεία βομβαρδίστηκαν σκόπιμα, εγκαταστάσεις ύδρευσης καταστράφηκαν, προμήθειες τροφίμων μπλοκαρίστηκαν συστηματικά. Και τα θεμελιώδη δικαιώματα της παιδικής ηλικίας… εκπαίδευση, παιχνίδι, σωστή διατροφή… χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα κατά μιας ολόκληρης γενιάς“, είπε ο Zaimovic.
«Η Γάζα είναι σήμερα ένα νεκροταφείο για τα παιδιά και τα όνειρά τους», δήλωσε ο Αχμάντ Αλχεντάουι, περιφερειακός διευθυντής της ΜΚΟ Save the Children, στο Al Jazeera.
«Αυτός είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν όλα τα παιδιά στη Γάζα.. Είναι μια γενιά που μεγαλώνει νομίζοντας ότι ο κόσμος τους έχει εγκαταλείψει, ότι ο κόσμος τους έχει γυρίσει την πλάτη», προσθέτει.
Ο Νετανιάχου πιέζει για επέκταση του πολέμου
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει με κάθε δυνατό τρόπο τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο πλήρους κατάληψης της Λωρίδας της Γάζας.
Τα σχέδιά του όμως φαίνεται να συναντούν διαφωνίες στο εσωτερικό του Ισραήλ, με κυρίαρχες αυτές του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου των IDF Εγιάλ Ζαμίρ.
Ενώ οι τελικές αποφάσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού αναμένονταν για την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, η ισραηλινή κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Haaretz, ακύρωσε την αναμενόμενη συνεδρίαση της Τρίτης και επρόκειτο να πραγματοποιήσει περιορισμένη σύσκεψη για την ασφάλεια με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε την Τρίτη με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας για να καταρτίσει τα σχέδια για τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Ζαμίρ αναμενόταν να παρουσιάσει στον Νετανιάχου διάφορες επιλογές για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα κατά τη διάρκεια της κλειστής συνάντησης, μετά την προφανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός τις τελευταίες εβδομάδες.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να οριστικοποιηθεί ένα σχέδιο που θα παρουσιαζόταν σε μια ευρύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, στη συνάντηση της Τρίτης παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF, υποστράτηγος Ιτζίκ Κοέν.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γβίρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμοτρίτς — και οι δύο ένθερμοι υποστηρικτές της πλήρους κατάληψης της Γάζας από το Ισραήλ — αποκλείστηκαν από τη συνάντηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom.
“Αν τα τεθωρακισμένα προχωρήσουν, πού θα πάμε, στη θάλασσα;”
Στο μεταξύ, το Reuters μετέδωσε ότι οι ισραηλινοί τεθωρακισμένοι εισήλθαν στο κεντρικό τμήμα της Γάζας το πρωί, αλλά δεν ήταν σαφές αν η κίνηση αυτή αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης χερσαίας επίθεσης.
Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στο τελευταίο πέμπτο της περιοχής, την οποία το Ισραήλ δεν έχει θέσει υπό στρατιωτικό έλεγχο ή δεν έχει επιβάλει εντολές εκκένωσης, δήλωσαν ότι οποιαδήποτε νέα κίνηση για κατάληψη της περιοχής θα ήταν καταστροφική.
«Αν τα τεθωρακισμένα προχωρήσουν, πού θα πάμε, στη θάλασσα; Αυτό θα είναι σαν καταδικαστικό θάνατο για όλο τον πληθυσμό», δήλωσε ο Άμπου Τζεχάντ, έμπορος ξυλείας από τη Γάζα στην Reuters.