Γάζα: Νετανιάχου και Τραμπ εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα: Νετανιάχου και Τραμπ εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς
Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ Associated Press

Μία ημέρα μετά την αποχώρηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ισραήλ από τις συνομιλίες στο Κατάρ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνουν σαφές μήνυμα πως δεν υπάρχει πλέον χώρος για συμφωνία με τη Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται μέσα από δηλώσεις τους πως εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, μία ημέρα αφότου απέσυραν τις αντιπροσωπείες τους από τις συνομιλίες.

Ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ εξετάζει τώρα «εναλλακτικές» επιλογές προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του για να φέρει πίσω τους ομήρους του από τη Γάζα και να τερματίσει την εξουσία της Χαμάς στον θύλακα.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε πως η Χαμάς δεν ήθελε να συνάψει καμία συμφωνία και ότι πιστεύει πως οι ηγέτες της οργάνωσης τώρα θα «κυνηγηθούν και θα πιαστούν».

Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος, υποβάθμισε τη σημασία της απόφασης της Γαλλίας να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, δηλώνοντας ότι «δεν έχει βαρύτητα» και χαρακτηρίζοντας τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν «καλό τύπο» και «ομαδικό παίκτη».

Αυτές οι τοποθετήσεις ακολουθούν τις δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος είπε πως η Χαμάς ευθύνεται για το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Ο Νετανιάχου ανέφερε πως ο Γουίτκοφ έχει δίκιο και ότι η Χαμάς αποτελεί εμπόδιο σε μια συμφωνία.

Η Χαμάς έδωσε χθες την απάντησή της σε μια πρόταση εκεχειρίας που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ώρες αργότερα ότι αποσύρει τους διαπραγματευτές του για διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά της, η Χαμάς διαφώνησε με τον τρόπο που περιέγραψε ο Γουίτκοφ τις συνομιλίες και είπε πως οι διαπραγματευτές καταγράφουν πρόοδο. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, τα σχόλια του Γουίτκοφ στόχευαν να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή πλευρά ενόψει του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Τραμπ: Η Χαμάς “δεν θέλει συμφωνία, θέλει να πεθάνει”

Σε άλλο σημείο, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Χαμάς «δεν ήθελε συμφωνία» αλλά ήθελε «να πεθάνει», μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι αναμένει τώρα ότι το Ισραήλ «θα τελειώσει τη δουλειά».

«Η Χαμάς δεν ήθελε πραγματικά να συνάψει συμφωνία. Νομίζω ότι θέλουν να πεθάνουν. Και είναι πολύ, πολύ σοβαρό» είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για τη Σκωτία.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θα χρειαστεί να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν ήθελε μια συμφωνία επειδή «ξέρουν τι θα συμβεί αφού πάρουμε πίσω τους τελευταίους ομήρους».

«Σας είχα πει (…) ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τη Χαμάς να συνάψει συμφωνία, επειδή θα χάσει την ασπίδα της, την κάλυψή της», συνέχισε.

Ισραήλ: Οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα ξεκινήσουν “εντός των επόμενων ημερών”

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας θα ξαναρχίσουν σύντομα στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που απειλείται με λιμό έπειτα από 21 μήνες πολέμου.

«Οι ρίψεις θα ξαναρχίσουν εντός των επόμενων ημερών, υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας» είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το Ισραήλ δέχεται εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Τον Μάιο χαλάρωσε εν μέρει τον πλήρη αποκλεισμό που είχε επιβάλει στις αρχές Μαρτίου στον θύλακα, γεγονός που προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός, σε μια ανακοίνωσή του, επέμεινε ότι «το Ισραήλ δεν περιορίζει τον αριθμό των φορτηγών που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας» αλλά «οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών» δεν παραλαμβάνουν αυτή τη βοήθεια όταν εισέρχεται στο παλαιστινιακό έδαφος. «Σε αντίθεση με όσα ακούγονται συχνά, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που μπορούν να μπουν στη Γάζα» ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Cogat, ένας οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, αρμοδιότητα του οποίου είναι οι πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τα Εμιράτα, η Ιορδανία, η Γαλλία και άλλες χώρες συμμετείχαν στις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το 2024. Αυτές οι επιχειρήσεις επικρίθηκαν, ιδίως επειδή άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πτώσεις δεμάτων αλλά και επειδή χρειάζεται μεγάλη οργάνωση για να προωθηθεί περιορισμένος όγκος βοήθειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα