Ο Ερντογάν τα έβαλε με Τουρκοκύπριους διαδηλωτές – “Δεν θα πετύχετε”

Διαβάζεται σε 5'
Ο Ερντογάν τα έβαλε με Τουρκοκύπριους διαδηλωτές – “Δεν θα πετύχετε”
Επίσκεψη Ερντογάν στο ψευδοκράτος AP Nedim Enginsoy

Από μαζικές διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων κατά του εξισλαμισμού επισκιάστηκε η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου. Αυστηρές προειδοποιήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε τους διαδηλωτές στο ψευδοκράτος της Κύπρου να μην «σπέρνουν το μίσος», εν μέσω αυξανόμενης έντασης σχετικά με την αντίληψη ότι η Άγκυρα επιχειρεί να εξισλαμίσει μια από τις πιο κοσμικές μουσουλμανικές κοινωνίες του κόσμου.

Κατά την αστραπιαία επίσκεψή του στα κατεχόμενα το Σάββατο, ο Τούρκος ηγέτης απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους που εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους ενάντια σε πολιτικές τις οποίες ο ίδιος υποστηρίζει ανοιχτά, ιδιαίτερα έναν αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει τη χρήση μαντηλών στα σχολεία.

«Όσοι προσπαθούν να διαταράξουν την αδελφοσύνη μας, να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσά μας και να σπείρουν το μίσος… δεν θα πετύχουν», δήλωσε κατά την τελετή εγκαινίων του νέου προεδρικού μεγάρου και του κοινοβουλίου στο αυτοαποκαλούμενο κράτος.

Αργότερα, απευθυνόμενος σε φεστιβάλ τεχνολογίας, προχώρησε περισσότερο, λέγοντας στα συνδικάτα που αντιτίθενται στο μέτρο: «Αν προσπαθήσετε να τα βάλετε με τις μαντήλες των κοριτσιών μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, λυπάμαι, θα μας βρείτε απέναντί σας».

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέβηκαν στους δρόμους της Λευκωσίας, της διχοτομημένης πρωτεύουσας της χώρας, φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από τη γη μας» διαμαρτυρόμενοι για τη νομοθεσία.

Σε ομιλία της μπροστά σε πλήθος λίγα μέτρα από την τουρκική πρεσβεία, η Σέλμα Έιλεμ, επικεφαλής της συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, δήλωσε ότι ο κανονισμός ισοδυναμεί με επιβολή του πολιτικού Ισλάμ σε μια κοινωνία που όχι μόνο υπερηφανεύεται για την κοσμικότητά της, αλλά και ζει με βάση αυτή.

«Λέμε ξανά στους εκπροσώπους του ΑΚΡ (του ισλαμιστικού κόμματος του Ερντογάν): Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας και κάτω τα χέρια από την κοινωνία μας».

AP Petros Karadjias

Πριν από την επίσκεψη, αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι η έμφαση του Ερντογάν θα δινόταν στα εγκαίνια του μεγάλου κυβερνητικού συγκροτήματος, χρηματοδοτούμενου από την Άγκυρα, με στόχο την προώθηση διεθνούς αποδοχής του απομονωμένου μορφώματος.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι, μετά από δεκαετίες αποτυχημένων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μόνο η «λύση των δύο κρατών» μπορεί να συζητηθεί για να επιλυθεί η μακροβιότερη διπλωματική διαμάχη της Δύσης.

«Η λύση των δύο κρατών είναι το κοινό όραμα της Τουρκίας και του βορρά της Κύπρου», δήλωσε. «Οποιαδήποτε νέα διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να γίνει μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών».

Ο νόμος Ερντογάν για την μαντήλα στα σχολεία που έφερε αντιδράσεις

Η διαδήλωση της Παρασκευής, η οποία ήρθε έπειτα από σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις κατά του νόμου για τη μαντήλα, οργανώθηκε από περισσότερα από 100 συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού ως δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

«Εν μέρει λόγω του κεμαλισμού αλλά και λόγω των 82 χρόνων βρετανικής αποικιοκρατίας, οι Τουρκοκύπριοι είναι μακράν οι πιο κοσμικοί μουσουλμάνοι στον κόσμο», ανέφερε ο Χούμπερτ Φάουστμαν, καθηγητής ιστορίας και πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο διεθνώς αναγνωρισμένο νότιο τμήμα.

Για τους Τουρκοκύπριους που εδώ και καιρό αντιτίθενται στη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στο βορρά, ο κανονισμός, είπε, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αποφασιστικότητας του Τούρκου ηγέτη όχι μόνο να διαβρώσει τις μακροχρόνιες κοσμικές παραδόσεις, αλλά τελικά να αλλοιώσει την ίδια τους την ταυτότητα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια πολιτισμική σύγκρουση», σημείωσε ο Φάουστμαν. «Η νομοθεσία για τις μαντήλες θεωρείται μέρος ενός πακέτου συνεχών προσπαθειών του Ερντογάν να ξηλώσει τον κοσμικό χαρακτήρα της κοινότητας».

Καθώς η αντίδραση δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, οι Τουρκοκύπριοι φαίνονται αποφασισμένοι να καταργήσουν το μέτρο – ακόμη και αν αυτό υποστηρίζεται σθεναρά από τον ηγέτη τους, Ερσίν Τατάρ, στενό σύμμαχο του Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο νόμος προστατεύει τους μαθητές από διακρίσεις.

«Αν είναι να σωθούμε, πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», δήλωσε ο βετεράνος πρώην συνδικαλιστής Σενέρ Ελτσίλ.

Όλο και περισσότερο, παρατήρησε με λύπη, οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται σαν μειονότητα «στη δική μας γη» εξαιτίας των εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία που έχουν μετακινηθεί στο βορρά.

«Η θρησκεία δεν ήταν ποτέ σημείο διχασμού σε αυτό το νησί, αλλά μετά από χρόνια ανέγερσης τζαμιών στα οποία ούτε οι Τουρκοκύπριοι πηγαίνουν, τώρα θέλουν να τη φέρουν και στα σχολεία μας», πρόσθεσε. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να σταθούμε απέναντι στον Ερντογάν και να ακουστεί η φωνή μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα