Ο Μπράνσον φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ – Τουρκία

Ο Μπράνσον φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ – Τουρκία
Ο Πρόεδρος Τραμπ προσεύχεται με τον πάστορα Άντριου Μπράνσον μετά την απελευθέρωση του τελευταίου από την Τουρκία AP

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απελευθέρωση του πάστορα ένα "τεράστιο βήμα" στις σχέσεις με την Άγκυρα και είπε ότι θα εξετάσει το μέλλον των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Σε  αμερικανικό έδαφος πάτησε λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου ο  Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείτο επί ενάμιση χρόνο σε τουρκικές φυλακές μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και τέθηκε σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού. Η μεταφορά του από την Τουρκία έγινε μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση απελευθέρωσής του από την τουρκική δικαιοσύνη, έγινε γνωστό από τον πρόεδρο μιας χριστιανικής οργάνωσης, της Family Research Council, που τον συνόδευε.

«Μόλις προσγειωθήκαμε στην αεροπορική βάση Άντριους με τον πάστορα Μπράνσον και τη σύζυγό του Νόριν. Νιώθουν ευγνωμοσύνη που είναι σώοι και αβλαβείς κι επιστρέφουν στο σπίτι τους στις ΗΠΑ» σημείωσε ο Τόνι Πέρκινς σε ένα tweet, το οποίο συνοδευόταν από μια φωτογραφία του πάστορα ενώ κατέβαινε από το αεροσκάφος.

«Σήμερα είναι η ημέρα, για την οποία η οικογένειά μου προσευχόταν. Χαίρομαι που βρίσκομαι στο σπίτι μου. Όλη η οικογένεία μου ευχαριστεί τον πρόεδρο Τραμπ, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσου για την ακλόνητη υποστήριξή τους» δήλωσε ο πάστορας κατά την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Συνάντηση με τον Τραμπ

Ο Μπράνσον βρέθηκε λίγο μετά τις 21.30 στον Λευκό Οίκο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Θέλω να σε συγχαρώ διότι στάθηκες αιτία να κινητοποιηθεί αυτή η χώρα… Γνωρίζω τι πέρασες… Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση ούτε για την Τουρκία» είπε ο Τραμπ, αφού κάθισε δίπλα στον πάστορα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διότι έκανε δυνατή την επιστροφή του Μπράνσον στην πατρίδα του, ενώ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα στην ερώτηση που του έκαναν δημοσιογράφοι στον Λευκό Οίκο εάν η Ουάσιγκτον θα άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

«Ήμασταν πολύ σκληροί με την Τουρκία και θα το εξετάσουμε. Δεν συνάφθηκε καμία συμφωνία» επισήμανε ο μεγιστάνας. «Η μοναδική συμφωνία» είναι «ψυχολογικής φύσεως: είμαστε πολύ διαφορετικά διακείμενοι σήμερα (…) προς την Τουρκία» υπογράμμισε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Νιώθουμε πολύ διαφορετικά απέναντι στην Τουρκία σήμερα σε σύγκριση με χθες. Νομίζω ότι έχουμε πιθανότητες να έρθουμε πιο κοντά με την Τουρκία κι ενδεχομένως ακόμη και να έχουμε μια πολύ καλή σχέση» σημείωσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «διότι έκανε αυτό δυνατό». «Δεν ήταν εύκολο για εκείνον» πρόσθεσε και μίλησε για ένα μεγάλο βήμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Άντριου Μπράνσον ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ, την αμερικανική διοίκηση και το Κογκρέσο. Γονάτισε δίπλα στον μεγιστάνα στο Οβάλ Γραφείο και είπε μια προσευχή για εκείνον. Κατόπιν επισήμανε πόσο ευγνώμων είναι που ο Αμερικανός ηγέτης έδωσε μάχη για εκείνον. Επανέλαβε ότι αγαπάει την Τουρκία.

Η περιπέτεια του πάστορα

Ο Μπράνσον που κατάγεται από τη Νότια Καρολίνα, εγκαταστάθηκε στην Τουρκία από το 1993 μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, ενώ και ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια επτά παιδιών.

Ο 50χρονος διεύθυνε με τη σύζυγό του Νορίν μια προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη και συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές αρχικά, τον Οκτώβριο του 2016, τρεις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν και εκείνος “Γκιουλενιστής”. Η Τουρκία ζητά άλλωστε την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται για υποκίνηση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ο Τραμπ έχει απορρίψει πολλάκις την έκδοση Γκιουλέν και έχει αποσυνδέσει την υπόθεσή του από εκείνη του πάστορα.

“Θα ήταν προσβολή προς τη θρησκεία μου. Είμαι αμερικανός πατριώτης και χριστιανός, δεν θα εντασσόμουν ποτέ σε ένα ισλαμιστικό κίνημα”, είχε πει στην απολογία του ο Μπράνσον ο οποίος διατείνεται πως ουδεμία σχέση έχει με τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του. Είχε δηλώσει δε πως διώκεται για τη θρησκεία του.

Ο Μπράνσον κατηγορήθηκε και για κατασκοπεία προς όφελος των ΗΠΑ. Μάλιστα, με τις κατηγορίες της κατασκοπείας είχε συλληφθεί και η σύζυγός του, η οποία όμως αφέθηκε ελεύθερη. Ακόμη, του ανακοινώθηκε η κατηγορία της στήριξης και “εκχριστιανισμού” Κούρδων του PKK, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “τρομοκράτες” από την κυβέρνηση της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν είχε δει ούτως ή άλλως θετικά τη στήριξη των Κούρδων στο Κομπάνι από τις ΗΠΑ, κατά τη μάχη τους κατά του ISIS.

Οι κατήγοροι περιέγραφαν την προτεσταντική εκκλησία του Μπράνσον στη Σμύρνη, ως “σύνδεσμο” στις σχέσεις ΗΠΑ-PKK, και σαν “εστία στήριξης των Κούρδων”. Όλες οι πηγές ωστόσο που έχουν εξεταστεί, διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Ερντογάν είχε “υπονοήσει” άλλωστε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απελευθερώσει τον πάστορα, μόνο αν οι ΗΠΑ παρέδιδαν στην Άγκυρα τον Γκιουλέν. Και παρότι υποστηρίζει πως η δικαστική εξουσία είναι εντελώς ανεξάρτητη στη χώρα του, είχε δηλώσει: “Μας λένε δώστε μας τον πάστορα. Όμως κι εκείνοι έχουν έναν ιερωμένο που θέλουμε. Δώστε τον μας και θα δικάσουμε τον πάστορα και θα τον εκδώσουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα