Τραμπ: Δασμοί σε 8 ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στην κατάκτηση της Γροιλανδίας

Διαβάζεται σε 8'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social έγραψε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες επειδή αντιτίθενται στον έλεγχο της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε το Σάββατο (17/1) ότι θα επιβάλει δασμούς της τάξης του 10% από τον Φεβρουάριο σε αγαθά που εισάγονται από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες λόγω της αντίθεσης στον έλεγχο της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα αντιμετωπίσουν τους δασμούς.

«Την 1η Ιουνίου 2026, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%» και θα παραμείνουν σε ισχύ «μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την πλήρη πώληση της Γροιλανδίας» στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σχετικά με τη διάρκεια που θα έχουν οι δασμοί.

Ο Τραμπ υποστηρίζει πως η Γροιλανδία είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική ασφάλεια λόγω της στρατηγικής θέσης  και του ορυκτού της πλούτου και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να την καταλάβει.

Μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη έστειλαν αυτήν την εβδομάδα στρατιωτικό προσωπικό στη Γροιλανδία, έπειτα από αίτημα της Δανίας.

Δανοί στρατιώτες στη Γροιλανδία
Δανοί στρατιώτες στη Γροιλανδία AP Photo/Evgeniy Maloletka

Αναλυτικά η ανάρτηση Τραμπ:

«Έχουμε επιδοτήσει τη Δανία και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλες, για πολλά χρόνια, μη επιβάλλοντάς τους δασμούς ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ανταλλάγματος. Τώρα, έπειτα από αιώνες, ήρθε η ώρα η Δανία να ανταποδώσει — η Παγκόσμια Ειρήνη διακυβεύεται! Η Κίνα και η Ρωσία θέλουν τη Γροιλανδία και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Δανία γι’ αυτό. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν δύο έλκηθρα με σκύλους ως προστασία, με ένα να έχει προστεθεί πρόσφατα. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπό τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ, μπορούν να παίξουν σε αυτό το παιχνίδι — και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία! Κανείς δεν θα αγγίξει αυτό το ιερό κομμάτι γης, ιδίως από τη στιγμή που διακυβεύεται η Εθνική Ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου γενικότερα.

Πέραν όλων αυτών, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν ταξιδέψει στη Γροιλανδία, για σκοπούς άγνωστους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για την Ασφάλεια, την Προστασία και την Επιβίωση του Πλανήτη μας. Οι χώρες αυτές, παίζοντας αυτό το πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, έχουν εισαγάγει ένα επίπεδο ρίσκου που δεν είναι ανεκτό ούτε βιώσιμο.

Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να προστατευθεί η Παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια, να ληφθούν ισχυρά μέτρα ώστε αυτή η δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση να λήξει γρήγορα και χωρίς καμία αμφιβολία. Από την 1η Φεβρουαρίου 2026, όλες οι προαναφερθείσες χώρες (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Φινλανδία) θα επιβαρύνονται με δασμό 10% σε κάθε είδους αγαθά που αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Την 1η Ιουνίου 2026, ο δασμός θα αυξηθεί στο 25%.

Ο δασμός αυτός θα απαιτείται και θα πρέπει να πληρώνεται έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για την πλήρη και ολοκληρωτική αγορά της Γροιλανδίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πραγματοποιήσουν αυτή τη συναλλαγή εδώ και πάνω από 150 χρόνια. Πολλοί Πρόεδροι το έχουν επιχειρήσει, και για καλό λόγο, αλλά η Δανία πάντα αρνιόταν. Τώρα, λόγω του «Χρυσού Θόλου» και των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, τόσο επιθετικών όσο και αμυντικών, η ανάγκη για ΑΠΟΚΤΗΣΗ είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται αυτή τη στιγμή σε προγράμματα ασφαλείας που σχετίζονται με τον «Θόλο», συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης προστασίας του Καναδά, και αυτό το εξαιρετικά ευφυές αλλά ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων και της αποδοτικότητάς του, λόγω γωνιών, αποστάσεων και ορίων, μόνο εφόσον συμπεριληφθεί αυτή η γη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι άμεσα ανοικτές σε διαπραγματεύσεις με τη Δανία και/ή οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες που έχουν θέσει τόσα πολλά σε κίνδυνο, παρά όλα όσα έχουμε κάνει γι’ αυτές, συμπεριλαμβανομένης της μέγιστης προστασίας, επί τόσες δεκαετίες.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο ζήτημα αυτό!

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ»

Μεγάλες διαδηλώσεις σε Δανία και Γροιλανδία ενάντια στις απειλές Τραμπ

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το Σάββατο (17/1) τους δρόμους σε μια σειρά από πόλεις στη Δανία και τη Γροιλανδία για να καταγγείλουν τις εδαφικές φιλοδοξίες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να διατυπώνει την πρόθεσή του να αποκτήσει τη Γροιλανδία.

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζουν "κάτω τα χέρια από τη Γροιλανδία" και "η Γροιλανδία στους Γροιλανδούς" μπροστά από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη
Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζουν "κάτω τα χέρια από τη Γροιλανδία" και "η Γροιλανδία στους Γροιλανδούς" μπροστά από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Emil Helms DENMARK OUT

Νωρίτερα το Σάββατο, εκατοντάδες άνθρωποι στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας αψήφησαν τις θερμοκρασίες που πλησίαζαν το μηδέν, τη βροχή και τους παγωμένους δρόμους για να διαδηλώσουν σε μια συγκέντρωση για να εναντιωθούν στις απειλές για κατάληψη της Γροιλανδίας.

Οι Γροιλανδοί κυμάτιζαν τις κόκκινες και άσπρες εθνικές σημαίες τους και άκουγαν παραδοσιακά τραγούδια καθώς περπατούσαν στο μικρό κέντρο του Νουούκ, σύμφωνα με το AP. Κάποιοι κρατούσαν πινακίδες με μηνύματα όπως «Διαμορφώνουμε το μέλλον μας», «Η Γροιλανδία δεν πωλείται» και «Η Γροιλανδία είναι ήδη ΜΕΓΑΛΗ». Μαζί τους συμμετείχαν χιλιάδες άλλοι σε συγκεντρώσεις σε Δανία και Γροιλανδία.

Στην Κοπεγχάγη, διαδηλωτές φώναζαν «η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση» και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Όχι σημαίνει Όχι» και «Κάτω τα χέρια από τη Γροιλανδία», όπως και σημαίες της περιοχής, καθώς πραγματοποιούσαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη
Διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Emil Helms DENMARK OUT

Ορισμένοι φορούσαν κόκκινα καπελάκια του μπέιζμπολ, παρόμοια με εκείνα των υποστηρικτών του Τραμπ με το σύνθημα «Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά» (Make America Great Again), όμως σε αυτήν την περίπτωση έγραφαν «Κάντε την Αμερική να Φύγει Μακριά» (Make America Go Away).

“Δεν θα περίμενα ποτέ μια χώρα του ΝΑΤΟ να επιτεθεί σε άλλη”

Εν τω μεταξύ, ο Δανός Υποστράτηγος Σόρεν Άντερσεν, επικεφαλής της Κοινής Αρκτικής Διοίκησης, δήλωσε στο Associated Press ότι η Δανία δεν αναμένει ότι ο αμερικανικός στρατός θα επιτεθεί στη Γροιλανδία ή σε οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και ότι ευρωπαϊκά στρατεύματα αναπτύχθηκαν πρόσφατα στο Νουούκ για εκπαίδευση στην άμυνα της Αρκτικής.

Είπε ότι ο στόχος δεν είναι να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση Τραμπ, ακόμη και αν ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκλείσει την κατάληψη της περιοχής με τη βία.

«Δεν θα επεκταθώ στο πολιτικό κομμάτι, αλλά θα πω ότι δεν θα περίμενα ποτέ μια χώρα του ΝΑΤΟ να επιτεθεί σε μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο AP το Σάββατο σε ένα δανέζικο στρατιωτικό πλοίο που ελλιμενιζόταν στο Νουούκ. «Για εμάς, για μένα, δεν έχει σημασία η σηματοδότηση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εκπαίδευση στρατιωτικών μονάδων, τη συνεργασία με συμμάχους».

Ο δανέζικος στρατός οργάνωσε την Παρασκευή στη Γροιλανδία μια συνάντηση σχεδιασμού με συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για να συζητήσουν την ασφάλεια της Αρκτικής στη βόρεια πλευρά της συμμαχίας ενόψει μιας πιθανής ρωσικής απειλής. Οι Αμερικανοί προσκλήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση Αρκτική Αντοχή στη Γροιλανδία τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Άντερσεν.

Στα 2,5 χρόνια που υπηρέτησε ως διοικητής στη Γροιλανδία, ο Άντερσεν είπε ότι δεν έχει δει κανένα κινεζικό ή ρωσικό πολεμικό πλοίο ή σκάφος, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι βρίσκονταν στα ανοικτά των ακτών του νησιού.

Αλλά στην απίθανη περίπτωση που τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποιήσουν βία σε δανέζικο έδαφος, ο Άντερσεν επιβεβαίωσε έναν νόμο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που διέπει τους δανέζικους κανόνες εμπλοκής.

«Αλλά έχετε δίκιο ότι σύμφωνα με τη δανική νομοθεσία, ένας Δανός στρατιώτης, σε περίπτωση επίθεσης, έχει την υποχρέωση να αντεπιτεθεί», είπε.

Σχετικό Άρθρο

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα