Ο Τραμπ και το ταξίδι του ενός τρισ. δολαρίων
Διαβάζεται σε 4'
Το βασικό μέλημα του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στα κράτη του Κόλπου.
- 12 Μαΐου 2025 17:28
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναχώρησε για τον Κόλπο και στοχεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του με συμφωνίες και επενδυτικές δεσμεύσεις αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με δύο νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ και δύο Άραβες αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Axios, το ταξίδι του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τα χρήματα. «Η περιφερειακή του ατζέντα είναι επιχειρήσεις, επιχειρήσεις και επιχειρήσεις» δήλωσε ένας Άραβας αξιωματούχος.
Η γεωπολιτική ατζέντα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αν και ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί μια συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, ο ίδιος και οι σύμβουλοί του γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή δεν είναι ρεαλιστική, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Τραμπ είχε επιλέξει τη Σαουδική Αραβία ως τον πρώτο σταθμό της πρώτης του θητείας στο εξωτερικό — και θα το έκανε ξανά, αν δεν υπήρχε η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο λόγος;
Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) δεσμεύτηκε να επενδύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ.
«Την προηγούμενη φορά έβαλαν 450 δισεκατομμύρια» δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο τον Μάρτιο. «Αλλά τώρα έχουν γίνει πλουσιότεροι. Εμείς όλοι έχουμε μεγαλώσει. Οπότε τους είπα: “Θα έρθω, αν πληρώσετε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες μέσα σε τέσσερα χρόνια”, και συμφώνησαν».
Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν στη Σαουδική Αραβία θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια σε πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και μεγάλες συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας και των ορυκτών πόρων.
Οι Καταριανοί αναμένεται, επίσης, να ανακοινώσουν συμφωνίες και επενδύσεις ύψους 200 έως 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας εμπορικής συμφωνίας για την αγορά αεροσκαφών από την Boeing και μιας συμφωνίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά drones τύπου MQ-9 Reaper, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.
Οι Καταριανοί εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο να κάνουν ένα δώρο στον Τραμπ: ένα αεροσκάφος 747 jumbo jet για προσωρινή χρήση ως Air Force One. Το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ και το Πεντάγωνο βρίσκονται σε συζητήσεις για το ζήτημα, το οποίο εξετάζεται και από νομικής πλευράς. Ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social ότι πρόκειται για «ΔΩΡΟ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ήδη ανακοινώσει από τον Μάρτιο πως θα επενδύσουν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο Τραμπ βλέπει ξεκάθαρα τον Κόλπο ως μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος πλούτος — τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για επιχειρήσεις. όπως η δική του. Ο Οργανισμός Τραμπ ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία στον τομέα του real estate στο Κατάρ, μόλις δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι, ενώ «τρέχει» επίσης projects σε Τζέντα, Ντουμπάι και Ομάν.
Πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του Τραμπ έχουν επίσης επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή.
Ρεαλιστική αποτίμηση: Αν και τα ποσά που θα ανακοινώσει ο Τραμπ ενδέχεται να φτάνουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν στην πράξη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Axios, ένας από τους βασικούς στόχους του ταξιδιού είναι οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και την τεχνολογία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, θα ταξιδέψει στον Κόλπο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Τραμπ, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο και μία πηγή με γνώση του θέματος. Η OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει.
Την ίδια στιγμή, πολλοί επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών, ανάμεσά τους και ο CEO της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ, αναμένεται να μιλήσουν την Τρίτη στο Σαουδο-Αμερικανικό Επενδυτικό Φόρουμ στο Ριάντ.
Αξίζει να σημειωθεί πως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των χωρών που ασκούν έντονες πιέσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προηγμένα chips τεχνητής νοημοσύνης που εξάγονται από τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Τραμπ κατάργησε την περασμένη εβδομάδα έναν κανονισμό της εποχής Μπάιντεν, ο οποίος είχε ως στόχο να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα chips μέσω τρίτων χωρών, περιορίζοντας τον αριθμό που μπορούσαν να εξαχθούν. Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα τον αντικαταστήσει με νέο κανονισμό, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα εάν τα κράτη του Κόλπου θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς.