Ο Τραμπ μόλις έδωσε στον Πούτιν μια δεύτερη ευκαιρία για την Ουκρανία

Διαβάζεται σε 5'
Μαρκ Ρούτε και Ντόναλντ Τραμπ
Μαρκ Ρούτε και Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Evan Vucci

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πολυαναμενόμενη «μεγάλη δήλωση» του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, από το Οβάλ Γραφείο ήταν τελικά η επιβολή δευτερογενών δασμών κατά ρωσικών συμφερόντων της τάξεως του 100%, εάν «δεν καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα σε 50 ημέρες». Οποιουδήποτε είδους δασμός θα επιβληθεί πιθανότατα σε χώρες που συνεχίζουν να έχουν εμπορική σχέση με τη Μόσχα.

Εάν, για παράδειγμα, η Ινδία συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία -κάτι που συνεχίζει να κάνει μετά και την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία το 2022- οι αμερικανικές εταιρείες που αγοράζουν αγαθά από την Ινδία θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εισαγωγής 100% ή δασμό, όταν τα προϊόντα φτάσουν στις αμερικανικές ακτές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των εν λόγω αγαθών να εκτοξευθούν τόσο πολύ, που οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα επιλέξουν να τα αγοράζουν φθηνότερα αλλού, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για την Ινδία.

Ο στόχος είναι να πληγεί η ρωσική οικονομία. Θεωρητικά, αν η Ρωσία δεν μπορεί να έχει έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου σε άλλες χώρες, θα έχει λιγότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε, επίσης, όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας προηγουμένως — ότι τα πιο εξελιγμένα όπλα θα σταλούν στην Ουκρανία σε επιχείρηση που θα συντονιστεί από το ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πολύ δυσαρεστημένος» με τη Ρωσία και «απογοητευμένος» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ρούτε, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολύ μεγάλη», επιβεβαιώνοντας ότι τα όπλα θα χρηματοδοτηθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες, μια απόφαση την οποία ο ηγέτης της συμμαχίας περιέγραψε ως «απόλυτα λογική». Η αξία των όπλων ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τραμπ είπε, ακόμη, ότι μιλάει συχνά με τον Πούτιν, περιγράφοντας τις συνομιλίες τους ως «πολύ ευχάριστες». Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η συζήτηση δεν σημαίνει τίποτα μόλις αρχίσουν οι πύραυλοι να πλήττουν ουκρανικές πόλεις.

Αναφορικά με το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει αν ο Πούτιν κλιμακώσει, ο Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει. «Μην με βάζετε να το συζητήσω» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θέλει να «τελειώσει ο πόλεμος».

Associated Press

Οι 50 ημέρες δίνουν στο Κρεμλίνο πολλά περιθώρια ελιγμών

Σε μια άμεση ανάλυση των ανακοινώσεων Τραμπ, το BBC τις χαρακτηρίζει εξαιρετικά ενθαρρυντικές για την Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, δε, το Κίεβο θα αισθανθεί ακόμη μεγαλύτερη ενθάρρυνση όταν δει τα όπλα να φτάνουν στα σύνορά του.

Όσον αφορά, όμως, το τελεσίγραφο των 50 ημερών προς τη Ρωσία, το βρετανικό δίκτυο σχολιάζει ότι έχουμε ξαναζήσει κάτι παρόμοιο και οι υψηλές προσδοκίες διαψεύστηκαν τόσο από τον Τραμπ όσο και από τον Πούτιν.

Τον Μάιο, οι ηγέτες τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών -Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Πολωνίας- επισκέφθηκαν το Κίεβο και παρουσίασαν τελεσίγραφο για εκεχειρία στη Μόσχα, σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζε εξοντωτικές κυρώσεις.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε αυτό το τελεσίγραφο προσφέροντας «άμεσες συνομιλίες» με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες ο Τραμπ -λίγο πολύ- διέταξε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να παραστεί. Εκείνος το έπραξε, ο Πούτιν δεν εμφανίστηκε και ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα.

Αποτέλεσμα: Το τελεσίγραφο για την εκεχειρία δεν οδήγησε πουθενά.

Αυτή τη φορά ίσως να είναι διαφορετικά. Ο Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον δημοσίως, εκφράζει την απογοήτευσή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, οι 50 ημέρες δίνουν στη Μόσχα αρκετό χώρο για ελιγμούς προκειμένου να παρουσιάσει μια πρόταση που θα προλάβει τις επαπειλούμενες κυρώσεις.

Με τους σημερινούς ρυθμούς, δε, οι 50 ημέρες θεωρητικά δίνουν επίσης στη Ρωσία χρόνο για να εκτοξεύσει έως και 25.000 drones και πυραύλους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των νυχτερινών βομβαρδισμών.

Associated Press

Μια μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική για τον Τραμπ

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές εξελίξεις δεν παύουν να συνιστούν μια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική για τον Τραμπ.

Πηγαίνοντας μερικούς μήνες πίσω, τον Απρίλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει δημοσίως την αμφιβολία του για το αν ο Πούτιν ενδιαφερόταν πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς συνέχιζε τους βομβαρδισμούς που περιλάμβαναν ακόμη και στόχευση πολιτικών υποδομών. «Με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλά με παγιδεύει, και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω τραπεζικών ή δευτερευουσών κυρώσεων» είχε γράψει στο Truth Social.

Αν και αρχικά είχε θέσει μια προθεσμία δύο εβδομάδων, φαίνεται ότι σχεδόν τρεις μήνες μετά η υπομονή του έχει εξαντληθεί. Αν και ο ίδιος δεν διευκρίνισε πώς θα επιβάλει αυτές τις νέες κυρώσεις, το Κογκρέσο φαίνεται έτοιμο να θεσπίσει νόμο που θα δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο πρόσθετες επιλογές για να τιμωρήσει τη ρωσική αδιαλλαξία.

Όλα αυτά συνιστούν μια δραματική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική ενός ανθρώπου που είχε υποσχεθεί άμεσα ειρήνη και φαινόταν να θεωρεί την Ουκρανία, και όχι τη Ρωσία, ως το κύριο εμπόδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα