Ο Τραμπ στέλνει όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ
Διαβάζεται σε 7'
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει αμυντικά συστήματα από τις ΗΠΑ. Στο Κίεβο τη Δευτέρα ο Κιθ Κέλογκ.
- 11 Ιουλίου 2025 17:15
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα στείλει όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, στην Ουκρανία μέσω του ΝΑΤΟ.
Ο Τραμπ είπε στο NBC News ότι «θα στείλουμε Patriot στο ΝΑΤΟ, και μετά το ΝΑΤΟ θα τα διανείμει», προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θα πληρώσει για τα όπλα.
Η ανακοίνωσή του ήρθε μετά τη δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι είχε έναν «θετικό διάλογο» με τον Τραμπ για τη διασφάλιση της έγκαιρης άφιξης των όπλων, ιδίως των συστημάτων αεράμυνας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει ζητήσει 10 συστήματα Patriot, μετά από κύμα επιθέσεων με drones και πυραύλους από τη Ρωσία στις ουκρανικές πόλεις την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας στη Ρώμη την Πέμπτη, ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει για δύο από τα Patriot και η Νορβηγία για ένα, ενώ και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.
Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι ήταν «δυσαρεστημένος» που δεν έχει σημειωθεί πρόοδος για τον τερματισμό του πολέμου και έκτοτε παραπονέθηκε ότι η «πολύ ευγενική» στάση του Πούτιν αποδείχθηκε χωρίς νόημα.
Στη συνέντευξή του στο NBC News, ο Τραμπ είπε ότι τη Δευτέρα θα κάνει μια «σημαντική» ανακοίνωση σχετικά με τη Ρωσία, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τόνισε επίσης ότι «το ΝΑΤΟ θα αποζημιώσει πλήρως» για το κόστος των όπλων που θα σταλούν στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των μελών του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει προτρέψει χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία να παραδώσουν κάποια από τα υπάρχοντα συστήματα Patriot, καθώς αυτά μπορούν να φτάσουν στην Ουκρανία πιο γρήγορα. «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να παράσχουν αυτά τα όπλα… αφού τα έχουν ήδη στα αποθέματά τους, μπορούμε να κάνουμε οικονομικές συμφωνίες… ώστε να τα αντικαταστήσουν», είπε.
Tα όπλα που συνθέτουν την “πολυεπίπεδη άμυνα” της Ουκρανίας
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέστειλε την αποστολή ορισμένων όπλων την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο ότι οι αεράμυνες της Ουκρανίας μπορεί να εξαντληθούν σε λίγους μήνες. Μεταξύ των οπλικών συστημάτων που αναφέρθηκε ότι τέθηκαν σε παύση ήταν οι αναχαιτιστικοί πύραυλοι Patriot και τα πυρομαχικά ακριβείας πυροβολικού.
Καθώς η Ουκρανία δεχόταν σφοδρές επιθέσεις από drones αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα σταλούν περισσότερα όπλα: «Πρέπει να το κάνουμε… Δέχονται πολύ σκληρά χτυπήματα τώρα.»
Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει την επανέναρξη των αποστολών, περιγράφοντας τα συστήματα Patriot ως «πραγματικούς προστάτες της ζωής».
Το βράδυ της Τρίτης, η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση από αριθμό-ρεκόρ 728 drones, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θέλει να αυξήσει τον αριθμό σε 1.000. Ο Ιούνιος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια, με 232 νεκρούς και περισσότερους από 1.300 τραυματίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και οι αναχαιτιστικοί πύραυλοί τους διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην άμυνα των ουκρανικών πόλεων, καθώς και της πολιτικής και στρατιωτικής υποδομής, από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων cruise και βαλλιστικών πυραύλων.
Μαζί με τα σοβιετικής κατασκευήςS-300 και τα δυτικά Nasams (National Advanced Surface-to-Air Missile System), τα Patriot συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού που ο ουκρανικός στρατός συχνά αποκαλεί «πολυεπίπεδη άμυνα».
Με το προηγμένο ραντάρ, την ικανότητα παρακολούθησης και το υψηλό ποσοστό επιτυχίας αναχαίτισης, το Patriot θεωρείται ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Χωρίς αυτό, η Ουκρανία θα δυσκολευόταν να προστατευτεί από τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της Μόσχας.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά ακριβό, καθώς μία μόνο πυροβολαρχία –μαζί με τους πυραύλους της– κοστίζει περίπου 1 δισ. δολάρια (περίπου 740 εκατ. λίρες). Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί οι δυτικές χώρες που διαθέτουν Patriot είναι διστακτικές να τα παραχωρήσουν.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση τους.
Οι δύο πρώτες πυροβολαρχίες Patriot από δυτικές χώρες έφτασαν στην Ουκρανία τον Απρίλιο του 2023, μετά από μήνες πιέσεων από το Κίεβο. Ο ακριβής αριθμός των συστημάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χρήση είναι αυστηρά απόρρητος.
Ωστόσο, κάθε επιπλέον πυροβολαρχία επιτρέπει στην Ουκρανία να θέτει περισσότερες πόλεις και κρίσιμες υποδομές –όπως στρατιωτικές βάσεις και σταθμούς παραγωγής ενέργειας– υπό την προστατευτική «ομπρέλα» του συστήματος.
Η Ουκρανία είναι μια τεράστια χώρα. Δεν θα μπορέσει ποτέ να προστατεύσει τα πάντα – ή όλους, σημειώνει το BBC. Όμως, καθώς οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση, οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου φαίνεται να αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη.
Στο Κίεβο τη Δευτέρα ο Κιθ Κέλογκ
Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει πιέσει για τη μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μεγαλύτερη πηγή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μεταξύ της αρχής του 2022 και του τέλους του 2024, προσφέροντας συνολικά 69 δισεκατομμύρια δολάρια (54,6 δισ. λίρες), σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Kiel.
Ο Τραμπ έχει επίσης ασκήσει πίεση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ώστε να δεσμευτούν να διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ τους στη συμμαχία ασφαλείας. Πέρυσι, όλα τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
Η Ρωσία ξεκίνησε τη γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ΗΠΑ πιέζουν τις δύο χώρες να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε μια «ειλικρινή» συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο συνάντησης στη Μαλαισία την Πέμπτη.
Ο Ρούμπιο εξέφρασε τη «δυσαρέσκεια του Τραμπ για την έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες», καθώς και την «απογοήτευσή του για την απουσία μεγαλύτερης ευελιξίας από τη ρωσική πλευρά για να επιτευχθεί ένα τέλος στη σύγκρουση».
Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κάποιες νέες ιδέες για το πώς θα μπορούσε να λήξει η σύγκρουση, τις οποίες θα μετέφερε στον Τραμπ.
Ο Ρούμπιο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη «μεγάλη» ανακοίνωση που ο Τραμπ δήλωσε ότι θα κάνει τη Δευτέρα για τη Ρωσία.
Επιπλέον, ο Αμερικανός απεσταλμένος για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ θα μεταβεί στο Κίεβο την ερχόμενη εβδομάδα όπου θα παραμείνει επί μία εβδομάδα μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό μέσο Novyny.LIVE.
«Θα είμαστε στο Κίεβο τη Δευτέρα. Θα είμαστε εκεί όλη την εβδομάδα», δήλωσε σε δημοσιογράφο του Novyny.LIVE, όπως φαίνεται σε βίντεο στην ιστοσελίδα του, ενώ βρισκόταν στο περιθώριο διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στη Ρώμη.