Η ΕΤΑ παρέδωσε τα όπλα

Η ΕΤΑ παρέδωσε τα όπλα
People walk past graffiti reading "ETA , Basque country and Freedom", in Sare, southwestern France, near Bayonne, Friday, April 7, 2017. The armed Basque separatist group ETA, inactive for more than five years, is to hand over its arms Saturday, a finishing touch to a 43-year violent campaign that claimed 829 lives, mostly in Spain. (AP Photo/Bob Edme) AP

Η ΕΤΑ έδωσε στην αστυνομία μια λίστα με 12 κρυψώνες όπλων στη νοτιοδυτική Γαλλία, δηλώνοντας ουσιαστικά τον πλήρη αφοπλισμό της

Η ισπανική βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, μέσω “ειρηνοποιών” της γαλλικής κοινωνίας των πολιτών και της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου (CIV), μιας ανεξάρτητης δομής, “έδωσε στις γαλλικές αρχές μια λίστα με 12 κρυψώνες όπλων” στη νοτιοδυτική Γαλλία, έγινε σήμερα γνωστό από καλά ενημερωμένες πηγές και επιβεβαίωσε η CIV.

Αυτές οι 12 κρυψώνες όπλων και εκρηκτικών που φέρεται να αποτελούν ό,τι έχει απομένει από το οπλοστάσιο της ETA, βρίσκονται στο διαμέρισμα των Ατλαντικών Πυρηναίων, στα σύνορα με την Ισπανία στην ακτή του Ατλαντικού.

Η ΕΤΑ που αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα το 2011 και συνεχίζει να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, με ανακοίνωση στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, τον “πλήρη αφοπλισμό” της για σήμερα Σάββατο 8 Απριλίου.

Η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου, μια ανεξάρτητη δομή, που εργάζεται για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Χώρα των Βάσκων, “πιστοποιεί τον αφοπλισμό” της παράνομης οργάνωσης. Μεταξύ των μελών της επιτροπής αυτής είναι ένας πρώην γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, ο Βρετανός Ρέιμοντ Κένταλ.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι αυτόνομες κυβερνήσεις της ισπανικής Χώρας των Βάσκων (Euskadi) και της Ναβάρας, καθώς και η περιφέρεια της γαλλικής Χώρας των Βάσκων υποστήριξαν το διάβημα της επιτροπής να πιστοποιήσει τον αφοπλισμό της ΕΤΑ.

Με την προοπτική αυτή, οι υπηρεσίες της αστυνομίας, καθώς και ειδικοί πυροτεχνουργοί, υπό την εποπτεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Εισαγγελίας του Παρισιού, που είναι αρμόδια για το θέμα αυτό, έχουν κινητοποιηθεί στη γαλλική Χώρα των Βάσκων και είναι “έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή”, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Καθώς, ιστορικά για την ΕΤΑ, η Γαλλία και ιδιαίτερα το νοτιοδυτικό τμήμα της ήταν ένα πραγματικό “ορμητήριο”.

Σύμφωνα με ειδικούς στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οπλοστάσιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει περίπου 130 πιστόλια και δύο τόνους εκρηκτικών, τα περισσότερα από τα οποία είχαν κλαπεί στη Γαλλία, ενώ περίπου 30 μέλη της οργάνωσης εκτιμάται ότι ζουν ακόμη στην παρανομία.

Η ETA (Euskadi Ta Askatasuna/Χώρα των Βάσκων και Ελευθερία) συγκροτήθηκε το 1959 την εποχή του αγώνα κατά του φρανκισμού. Η οργάνωση αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα, έπειτα από 43 χρόνια βίας στο όνομα της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας και 829 θανάτους που αποδόθηκαν στην ένοπλη δράση της. Ωστόσο η ΕΤΑ αρνείτο τον αφοπλισμό της και τη διάλυση της όπως αξίωναν η Μαδρίτη και το Παρίσι, ζητώντας διαπραγμάτευση για τα φυλακισμένα μέλη της (σχεδόν 360, μεταξύ των οποίων 75 στη Γαλλία και εκατό που εκτίουν ποινές κάθειρξης δέκα και πλέον χρόνων).

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, του εκτός νόμου “πολιτικού σκέλους” της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, εκτιμά ότι η παράδοση από την ΕΤΑ των όπλων της είναι ένα “ιστορικό γεγονός”, μετά το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί “συζήτηση μεταξύ των μελών της για το μέλλον της”.

“Η λέξη ‘ιστορικός’ χρησιμοποιείται τόσο καταχρηστικά που χάνει την αξία της. Αλλά πιστεύω ότι το γεγονός πως μια οργάνωση όπως η ΕΤΑ εξαφανίζεται ή αφοπλίζεται φέτος το 2017, είναι ιστορικό γεγονός”, δήλωσε ο Οτέγκι, πρώην μέλος της ETA και ηγέτης του αυτονομιστικού κινήματος Sortu σε συνέντευξή του στο AFP.

Θα πρέπει να ζητηθεί η διάλυση της ΕΤΑ; “Πιστεύω ότι η ETA πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των μελών της για μέλλον της. Αλλά εγώ δεν πρόκειται κάνω δημόσια έκκληση”, απαντά σε αυτή τη συνέντευξη που παραχώρησε μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της ETA για τον αφοπλισμό της, ο οποίος άρχισε σήμερα.

Ο 58χρονος Οτέγκι εξέτισε τον Μάρτιο του 2016 ποινή φυλάκισης εξήμισυ χρόνων για απόπειρα επανασύστασης του εκτός νόμου κόμματος Μπατασούνα. Πρόσωπο που αρνήθηκε να ζητήσει ανοιχτά “συγνώμη” από τα θύματα της ΕΤΑ στο όνομα της οργάνωσης, ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που ήθελαν τερματισμό της βίας.

Ο Οτέγκι πέρασε σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή αλλά ποτέ για διάπραξη εγκλημάτων κατά ζωής.

AP Photo/Bob Edme/ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα