Οι δασμοί έβαλαν τις ΗΠΑ στην απομόνωση – Στα “μαχαίρια” με τους εταίρους της G7

Οι δασμοί έβαλαν τις ΗΠΑ στην απομόνωση – Στα “μαχαίρια” με τους εταίρους της G7
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin AP

Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προκάλεσε την "ομόφωνη απογοήτευση" των εταίρων της χώρας. "Οι ΗΠΑ έχουν λίγες μέρες για να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο", διαμηνύει η Γαλλία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συγκρούστηκαν με τον Αμερικανό ομόλογό τους με αφορμή την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Μπιλ Μορνό.

«Σχετικά με το εμπόριο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες», υπογράμμισε ο Μορνό σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, αφού υποδέχθηκε τους συναδέλφους του στο πλαίσιο της Συνόδου της G7 στο Ουίσλερ, στη Βρετανική Κολομβία.

«Οι Αμερικανοί αποφάσισαν, όπως εμείς το βλέπουμε, να προβούν σε ενέργειες που δεν είναι σε καμία περίπτωση εποικοδομητικές, στην πραγματικότητα είναι καταστροφικές για την ικανότητά μας να πετύχουμε πράγματα στο θέμα των δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα» υπογράμμισε ο Καναδός υπουργός, μετά το τέλος των συνομιλιών.

Επιπλέον, στο τέλος της τεταμένης Συνόδου, οι υπουργοί Οικονομικών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν από τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν να μεταφέρει στον Λευκό Οίκο την «ομόφωνη ανησυχία και απογοήτευσή» τους σχετικά με το θέμα των αμερικανικών δεσμών.

«Οι υπουργοί και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών συμφώνησαν ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί στη Σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο Σαρλεβουά, όπου χρειάζεται η ανάληψη αποφασιστικής δράσης. Στόχος θα πρέπει να είναι να αποκατασταθούν οι συλλογικές συνεργασίες για την προώθηση του ελεύθερου, δίκαιου, προβλέψιμου και αμοιβαίως επωφελούς εμπορίου» επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν της G7 που συνέταξε ο Καναδάς.

Το μήνυμα της Γαλλίας στις ΗΠΑ: Στείλτε θετικό μήνυμα για αποφυγή εμπορικού πολέμου

Σε αυτό το κλίμα, η Γαλλία προέτρεψε τις ΗΠΑ να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στους Ευρωπαίους συμμάχους τους και εταίρους στη G7 και να το κάνουν άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

«Θέλω να πω ξεκάθαρα (…) ότι εναπόκειται στην αμερικανική διοίκηση να λάβει τις σωστές αποφάσεις για να κατευνάσει την κατάσταση και να απομακρύνει τις δυσκολίες. Η επόμενη εβδομάδα εξαρτάται από την απόφαση που η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες ώρες, δεν μιλάω για τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, μετά το τέλος της Συνόδου.

«Έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας λίγες ημέρες για να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα και να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των κρατών μελών της G7», τόνισε ο Λε Μερ.

Αν και απομονωμένη, η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει να πιστεύει στους G7

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να πιστεύει στην ομάδα των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, τη G7, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα απομονωμένες, στη Σύνοδο.

«Εμείς πιστεύουμε στη G7», είπε χαρακτηριστικά, ο Μνούτσιν, παραδεχόμενος ότι υπήρξε «ομόφωνη συναίνεση σχετικά με την ανησυχία» που διατύπωσαν οι 6 εταίροι της Ουάσιγκτον, για την εμπορική διένεξη με επίκεντρο τους αμερικανικούς δασμούς, την οποία μετέφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η Σύνοδος ήταν μια συνάντηση της G7 και όχι «των G6+1» (των ΗΠΑ), όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.

«Πρόκειται για τους σημαντικότερούς μας συμμάχους ή μεταξύ των σημαντικότερων» σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, τονίζοντας τη σημασία των σχέσεων όχι μονάχα στον τομέα της οικονομίας αλλά και στον διπλωματικό τομέα και τον τομέα της άμυνας.

Εντούτοις, όπως επέμεινε, στο θέμα του εμπορίου, «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ισότιμο και ισορροπημένο εμπόριο και σε αυτό επικεντρωνόμαστε».

Είπε εξάλλου πως οι ΗΠΑ δεν θα απαρνηθούν «με κανέναν τρόπο την ηγετική τους θέση στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτοντας ότι «αντιθέτως» μια υγιής αμερικανική οικονομία θα ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφορικά με τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της G7 την επόμενη εβδομάδα στο Κεμπέκ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αν και το εμπόριο είναι ένα σημαντικό ζήτημα, θα πρέπει να προκριθεί το θέμα της προόδου που έχει επιτευχθεί για μια πιθανή Σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα ή ακόμα και σε εκείνο των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα