Οι φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Γάζα εξάντλησαν την υπομονή της Δύσης

Διαβάζεται σε 5'
Οι φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Γάζα εξάντλησαν την υπομονή της Δύσης
AP

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του Ισραήλ, με τον Πρόεδρο Μακρόν να ηγείται, σκληραίνουν τη στάση τους όσο οι κτηνωδίες στην Γάζα συνεχίζονται.

Αποφασισμένοι να γυρίσουν την πλάτη στο Ισραήλ φαίνονται οι μέχρι πρότινος σύμμαχοί του που είχαν στηρίξει την χώρα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η πίστωση χρόνου που του είχαν δώσει “αναγνωρίζοντας το δικαίωμά της χώρας να αμυνθεί” έχει πια εξαντληθεί.

Αυτό δείχνει τουλάχιστον η κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά που εξέδωσαν την πιο σφοδρή καταδίκη μέχρι στιγμής για τον τρόπο που το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη νέα του επίθεση, την οποία ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι αποσκοπεί στην καταστροφή της Χαμάς, τη διάσωση των υπολοίπων ομήρων και την επιβολή άμεσου στρατιωτικού ελέγχου σε ολόκληρη τη Γάζα.

Οι τρεις κυβερνήσεις απορρίπτουν τα επιχειρήματα του Νετανιάχου και ζητούν κατάπαυση του πυρός. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα» και προσθέτουν: «Το επίπεδο της ανθρώπινης οδύνης στη Γάζα είναι αφόρητο».

Ζητούν την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και υπενθυμίζουν ότι μετά τη «φρικιαστική επίθεση» της 7ης Οκτωβρίου πίστευαν πως το Ισραήλ «είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του απέναντι στην τρομοκρατία. Όμως αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη».

Πόλεμος στη Γάζα
Πόλεμος στη Γάζα AP Photo/Jehad Alshrafi)

Η απόφαση του Νετανιάχου να επιτρέψει την είσοδο «ελάχιστης» ποσότητας τροφίμων στη Γάζα χαρακτηρίστηκε από τις τρεις κυβερνήσεις ως «εντελώς ανεπαρκής».

Ο Νετανιάχου απάντησε ότι «οι ηγέτες του Λονδίνου, της Οτάβας και του Παρισιού προσφέρουν τεράστιο έπαθλο για τη γενοκτονική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ προσκαλούν σε περισσότερες τέτοιες φρικαλεότητες».

Τόνισε πως ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν η Χαμάς επέστρεφε τους ομήρους, καταθέσει τα όπλα της, συμφωνούσε στην εξορία των ηγετών της και αποστρατιωτικοποιείτο η Γάζα. «Καμία χώρα δεν μπορεί να αναμένεται να δεχτεί τίποτα λιγότερο – και το Ισραήλ σίγουρα δεν θα το κάνει», δήλωσε.

Ο Νετανιάχου δέχεται έντονη διεθνή πίεση για να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, ιδίως μετά από έκθεση που προειδοποιεί για επικείμενο λιμό.

Μόνο πέντε φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα τη Δευτέρα

Η διστακτική απόφαση του Νετανιάχου να επιτρέψει περιορισμένες προμήθειες επικρίθηκε έντονα από τους εταίρους του.

Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που έχει καταδικαστεί το 2007 για υποκίνηση σε ρατσισμό και στήριξη εξτρεμιστικής εβραϊκής οργάνωσης που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «δίνει οξυγόνο στη Χαμάς ενώ οι όμηροι σαπίζουν στα τούνελ».

Καθώς ισραηλινά στρατεύματα προελαύνουν και αεροπορικές και πυροβολικές επιθέσεις σκοτώνουν και άλλους Παλαιστίνιους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, μόνο πέντε φορτηγά κατάφεραν να περάσουν στη Γάζα τη Δευτέρα.

Σκληραίνει η στάση της Δύσης με “ηγέτη” τον Μακρόν

Η ανησυχία αυξάνεται ραγδαία, όχι μόνο στους συνήθεις επικριτές του Ισραήλ. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του, με τον Πρόεδρο Μακρόν να ηγείται, σκληραίνουν τη στάση τους. Η κοινή δήλωση για τερματισμό της επίθεσης είναι η αυστηρότερη μέχρι στιγμής.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες ανέφερε ότι η σκληρή γλώσσα αντανακλά «μια πραγματική αίσθηση αυξανόμενης πολιτικής αγανάκτησης για την ανθρωπιστική κατάσταση, για τη γραμμή που έχει ξεπεραστεί, και για την αίσθηση ότι αυτή η ισραηλινή κυβέρνηση δρα με ατιμωρησία».

Μακρόν-Νετανιάχου
Μακρόν-Νετανιάχου EPA/CHRISTOPHE ENA / POOL MAXPPP OUT

Ακόμη πιο ανησυχητικό για το Ισραήλ, η δήλωση καταλήγει λέγοντας: «Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου προχωρά σε αυτές τις κατάφωρες ενέργειες. Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική του επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα».

Ωστόσο, δεν διευκρινίζουν ποια θα είναι αυτά. Θα μπορούσε να είναι ή ακόμα και αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους.

Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις 148 χώρες που το έχουν ήδη πράξει, σε συνέδριο που συνδιοργανώνει με τη Σαουδική Αραβία στη Νέα Υόρκη στις αρχές Ιουνίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης συζητήσει το θέμα με τη Γαλλία.

Το Ισραήλ, απαντώντας σκληρά, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε νίκη για τη Χαμάς. Ωστόσο, ο τόνος της δήλωσης των Γάλλων, των Καναδών και των Βρετανών δείχνει πως το Ισραήλ χάνει την ικανότητά του να τους επηρεάζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα