Οι γονείς στην Ιαπωνία δεν θα μπορούν να δώσουν όποιο όνομα θέλουν στα παιδιά τους
Διαβάζεται σε 3'
Η Ιαπωνία εισάγει αυστηρότερους κανόνες για τα ονόματα των παιδιών, περιορίζοντας τις “λαμπερές” και δημιουργικές επιλογές των γονέων, που προκαλούσαν αναστάτωση σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.
- 27 Μαΐου 2025 10:36
Οι γονείς στην Ιαπωνία δεν θα έχουν πλέον ελεύθερη επιλογή για τα ονόματα που θα δίνουν στα παιδιά τους, μετά την εφαρμογή νέων κανόνων αυτή την εβδομάδα για την προφορά των χαρακτήρων kanji.
Τα kanji είναι ιδεογράμματα που χρησιμοποιούνται στη ιαπωνική γραφή και προέρχονται από την κινεζική γραφή, αντιπροσωπεύοντας λέξεις ή έννοιες.
Η αλλαγή αποσκοπεί στο να περιορίσει τη χρήση των «kirakira» (λαμπερά ή γυαλιστερά) ονομάτων που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των γονέων, οι οποίοι θέλουν να προσδώσουν δημιουργικότητα στα ονόματα των παιδιών τους – προκαλώντας διοικητικά προβλήματα στις τοπικές αρχές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκθέτοντας τα παιδιά σε κοροϊδία από τους συμμαθητές τους.
Παρά τις αλλαγές στο οικογενειακό μητρώο, οι οποίες δεν απαγορεύουν τη χρήση των kanji -των κινεζικής προέλευσης χαρακτήρων στη γραφή της Ιαπωνίας- οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις τοπικές αρχές για την φωνητική ανάγνωση των ονομάτων τους, προκειμένου να αποτραπούν ασυνήθιστες ή αμφιλεγόμενες προφορές.
Από εδώ και πέρα, μόνο οι επίσημα αναγνωρισμένες εκδοχές των kanji θα επιτρέπονται, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να τερματίσει την αναστάτωση που προκαλούν τα εξωφρενικά ονόματα σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Η συζήτηση γύρω από τα kirakira ονόματα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις από τη δεκαετία του ’90, λόγω της αύξησης των ονομάτων που βασίζονται σε ανορθόδοξες αναγνώσεις των kanji.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την έμφαση στη σταθερή προφορά ως τρόπο απλοποίησης της ψηφιοποίησης των διοικητικών διαδικασιών, αλλά πολλοί το θεωρούν ως μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση περίεργων – και για πολλούς, ακατανόητων – ονομάτων.
Οι γονείς έχουν επικριθεί για την επιλογή να δώσουν στα παιδιά τους ονόματα διάσημων χαρακτήρων ή εμπορικών σημάτων: Pikachu από το Pokémon, Naiki (Nike), Daiya (Diamond), Pū (σαν τον Winnie-the-Pooh) και Kitty, από τη φανταστική γάτα Kitty Chan. Άλλοι έχουν προκαλέσει αίσθηση για την προκλητικότητά τους, όπως τα ονόματα Ōjisama (Πρίγκιπας) και Akuma (Διάβολος).
Η Σέικο Χασιμότο, πρώην Ολυμπιονίκης ταχύτητας και ποδηλάτης, η οποία αργότερα ήταν επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, προκάλεσε αίσθηση όταν ονόμασε τους γιους της Girishia (Ελλάδα) και Torino (Τορίνο), επειδή γεννήθηκαν την χρονιά που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις συγκεκριμένες πόλεις. Παρά το γεγονός ότι είχε επιλέξει η ίδια τους kanji και ήξερε πώς να τα προφέρει, άλλοι δεν είχαν καταλάβει την προφορά.
Οι γονείς υπερασπίζονται τις επιλογές τους ως έκφραση προσωπικού στυλ σε μια κοινωνία όπου η πίεση για συμμόρφωση είναι ισχυρή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ανατροφή παιδιών.
Αν και οι περισσότεροι από τους 3.000 kanji που επιτρέπονται από τον αναθεωρημένο νόμο έχουν πολλές συμβατικές προφορές, ορισμένοι χαρακτήρες προσφέρουν γλωσσική ευχέρεια για πιο παράξενες φωνητικές εκδοχές. Ανεξαρτήτως του σοκ που προκαλούν, οι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι -από την πρώτη ματιά- πολλά από αυτά είναι απλώς αδύνατον να προφερθούν.
Τώρα, οι γονείς που έχουν επιλέξει προφορές που ξεφεύγουν προφανώς από τη συμβατική γραμμή, θα πρέπει να εξηγήσουν την επιλογή τους γραπτώς και, αν χρειαστεί, να προτείνουν μια αποδεκτή εναλλακτική.