Οι ΗΠΑ καταδιώκουν τρίτο πετρελαιοφόρο στη Βενεζουέλα

Διαβάζεται σε 5'
Το δεξαμενόπλοιο Skipper που κατάσχεσαν πρώτο οι ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας
Το δεξαμενόπλοιο Skipper που κατάσχεσαν πρώτο οι ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας ©2025 Vantor via AP

Για νέα επιχείρηση των ΗΠΑ με στόχο πετρελαιοφόρο έξω από τις ακτές της Βενεζουέλας κάνουν λόγο αξιωματούχοι

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ καταδιώκει και τρίτο δεξαμενόπλοιο σε διεθνή ύδατα κοντά στη Βενεζουέλα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι σε μια σειρά από αμερικανικά ΜΜΕ την Κυριακή (21/12).

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επιχείρηση εντός του Σαββατοκύριακου και την τρίτη συνολικά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Το Bloomberg ανέφερε πρώτο την σχεδιαζόμενη κατάσχεση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πού ακριβώς γίνεται η επιχείρηση.

Το τάνκερ υπόκειται σε κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο επέβαλε κυρώσεις στο Bella 1 το 2024 για φερόμενη μεταφορά φορτίου που εξόπλισε την Χεζμπολάχ και τη Δύναμη Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το Skipper, που κατασχέθηκε στις 10 Δεκεμβρίου, βρισκόταν στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ, αλλά το Centuries, στο οποίο έκαναν απόβαση το Σάββατο, δεν βρισκόταν.

Axios: Χωρίς πετρέλαιο το δεξαμενόπλοιο που καταδιώκουν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με μία από τις πηγές που είναι εξοικειωμένες με την επιχείρηση στο Axios, το Bella 1 με σημαία Παναμά δεν ήταν γεμάτο με πετρέλαιο τη στιγμή της καταδίωξης και βρισκόταν καθ’ οδόν για φόρτωση στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με μία από τις πηγές που είναι εξοικειωμένες με την επιχείρηση.

Τα άλλα δύο πλοία που απαγορεύτηκαν από τις ΗΠΑ ήταν γεμάτα με περίπου 1,8 εκατομμύρια έως 1,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το καθένα, φορτία αξίας περίπου 95 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε κάποιο σχόλιο.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν άδεια από την κυβέρνηση του Παναμά να επιβιβαστούν στα Centuries και Bella 1, με παναμαϊκή σημαία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επιβάλει «αποκλεισμό» σε όλα τα δεξαμενόπλοια στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και μπαίνουν ή βγαίνουν στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας.

Η εκστρατεία του Τραμπ κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο περιλαμβάνει αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και περισσότερες από είκοσι στρατιωτικές επιθέσεις σε πλοία στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική κοντά στο έθνος της Νότιας Αμερικής. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αρνείται εδώ και καιρό τις κατηγορίες των ΗΠΑ για τρομοκρατικές δραστηριότητες στο έδαφός της και διακίνηση ναρκωτικών. Έχει καταγγείλει την εκστρατεία πίεσης του Τραμπ ως «νεοαποικιακή» αρπαγή πετρελαίου.

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωσή της ότι η χώρα «καταγγέλλει και απορρίπτει την κλοπή και την αεροπειρατεία ενός νέου ιδιωτικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο, καθώς και την αναγκαστική εξαφάνιση του πληρώματός του, που διαπράχθηκε από στρατιωτικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε διεθνή ύδατα».

Ο αντίκτυπος των κατασχέσεων στην αγορά πετρελαίου

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ είπε νωρίτερα ότι τα πρώτα δύο δεξαμενόπλοια που κατασχέθηκαν λειτουργούσαν στη μαύρη αγορά και παρείχαν πετρέλαιο σε χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, σύμφωνα με το Reuters. «Επομένως, δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί εδώ στις ΗΠΑ ότι οι τιμές θα ανέβουν λόγω των κατασχέσεων αυτών των πλοίων. Είναι μόνο δύο από αυτά και είναι πλοία της μαύρης αγοράς» είπε.

Ωστόσο, ένας trader πετρελαίου δήλωσε στο Reuters ότι οι κατασχέσεις ενδέχεται να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου ελαφρώς υψηλότερα όταν επανεκκινήσουν οι συναλλαγές στην Ασία τη Δευτέρα.

«Μπορεί να δούμε τις τιμές να αυξάνονται ελαφρώς κατά το άνοιγμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να το δουν αυτό ως κλιμάκωση με περισσότερα βαρέλια της Βενεζουέλας να διατρέχουν κίνδυνο, καθώς το δεξαμενόπλοιο δεν βρισκόταν στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο.

Ένας άλλος αναλυτής δήλωσε ότι οι κατασχέσεις εγείρουν γεωπολιτικούς κινδύνους και είναι πιθανό να προκαλέσουν τριβές στον σκιώδη στόλο των πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο από χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις όπως η Βενεζουέλα, η Ρωσία και το Ιράν.

Οι κατασχέσεις θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν και να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να συνεχίσει τις επιθέσεις σε ρωσικά πλοία και ενδεχομένως να ενθαρρύνουν την Ευρώπη να συλλάβει και πλοία του σκοτεινού στόλου που συνδέονται με τη Μόσχα, δήλωσε ο Ματίας Τόγκνι, αναλυτής ναυτιλίας πετρελαίου στην NextBarrel.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας και του Ιράν δείχνει ήδη σημάδια επιβράδυνσης, δήλωσε ο Τόγκνι, προσθέτοντας ότι αναμένει το ίδιο να συμβεί και με τη Ρωσία. Το πετρέλαιο από χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις είναι πιθανό να προσφέρεται με μεγαλύτερες εκπτώσεις καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα γίνεται πιο ακριβή, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των κερδών στις τιμές αναφοράς του πετρελαίου, είπε.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα