Οι Ιρλανδοί είπαν “ναι” στο γάμο μεταξύ ομοφύλων

Εγκρίθηκε από τους Ιρλανδούς πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία τη νομοθεσία για το γάμο μεταξύ ομοφύλων σε δημοψήφισμα που οργανώθηκε. Μία "νέα Δημοκρατία" χαιρετίζουν οι πολίτες
- 23 Μαΐου 2015 19:58
Η Ιρλανδία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε με δημοψήφισμα τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, γυρίζοντας την πλάτη στον συντηρητισμό που ενσαρκώνεται από την Καθολική εκκλησία, η οποία επιχείρησε τα πάντα για να αντιταχθεί στο σχέδιο και να σταματήσει τη μείωση της επιρροής της στην ιρλανδική κοινωνία.
Το “ναι” κέρδισε με ευρεία πλειοψηφία 62,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE για 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του “όχι”.
Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η 19η χώρα, η 14η στην Ευρώπη, που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφύλων. Είναι αντίθετα η μοναδική χώρα που το έκανε έπειτα από δημοψήφισμα, καθώς οι άλλες επέλεξαν την κοινοβουλευτική οδό.
“Είναι ιστορική ημέρα”, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Λίο Βάραντκαρ. Το δημοψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί “μια πολιτιστική επανάσταση” σε μια χώρα που ήταν για καιρό συντηρητική και στην οποία η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 1993.
“Είμαι τόσο υπερήφανος σήμερα που είμαι Ιρλανδός”, έγραψε στο Twitter ο Άονταν Ο Ριόρνταν, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ισότητας, ενώ στους δρόμους του Δουβλίνου Ιρλανδοί, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, γιόρταζαν και αγκαλιάζονταν.
“Είναι μια τεράστια νίκη για την ισότητα στην Ιρλανδία, η οποία θα μείνει στην Ιστορία της χώρας”, είπε ο 54χρονος Νόελ Σάτον μπροστά από ένα κέντρο καταμέτρησης ψηφοδελτίων.
Πριν καν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ένας από τους κύριους υπεύθυνους της εκστρατείας του “όχι”, ο Ντέιβιντ Κουίν, είχε παραδεχθεί την ήττα του στρατοπέδου του. “Είναι μια σαφής νίκη για το στρατόπεδο του ναι”, είχε δηλώσει, δίνοντας συγχαρητήρια στους υποστηρικτές του γάμου των ομοφυλοφίλων.
Η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε από τους Ιρλανδούς επιτρέπει “το γάμο μεταξύ δύο προσώπων χωρίς διάκριση φύλου”. Πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αυτό το καλοκαίρι και οι πρώτοι γάμοι θα τελεσθούν πριν από το τέλος της χρονιάς.
Οι πολίτες της χώρας χαιρετίζουν “μια νέα Δημοκρατία”
Γκέι ζευγάρια συρρέουν σήμερα στο κέντρο του Δουβλίνου για να γιορτάσουν ένα “ιστορικό ορόσημο”, καθώς μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτής της παραδοσιακά καθολικής χώρας ψήφισε να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, έπειτα από έναν αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων που διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες.
Κρατώντας σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον και κλαίγοντας, δύο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τα επίσημα αποτελέσματα στην αυλή του Κάστρου του Δουβλίνου. Οι ψηφοφόροι, νέοι και ηλικιωμένοι, προσήλθαν μαζικά στις κάλπες με αποτέλεσμα η συμμετοχή να είναι η μεγαλύτερη σε δημοψήφισμα εδώ και δεκαετίες.
“Το πόσο πολλοί άνθρωποι ήρθαν να ψηφίσουν μας συγκινεί πολύ”, λέει ο Φρεντ Σέλμπομ, 48 ετών, ο οποίος έχει έρθει με τον σύντροφό του Φίργκολ Σκοτ, 43 ετών, τον οποίο λέει ότι σκοπεύει να παντρευτεί.
“Έως τώρα πολλοί γκέι αισθάνονταν ότι στη Ιρλανδία ήταν απλώς ανεκτοί. Τώρα ξέρουμε ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο”.
Το πλήθος επευφημούσε καθώς στην πλατεία έκαναν την εμφάνισή τους ακτιβιστές του κινήματος των ομοφυλοφίλων, όπως ο Ντέιβιντ Νόρις, η εκστρατεία του οποίου οδήγησε το 1993 στην αποποινικοποίηση του ομοφυλοφυλικού σεξ, και ο Ρόρι Ο’Νιλ, ο οποίος ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας ως η ντραγκ κουήν Πάντι Μπλις.
“Το μέλλον για τους νεαρούς ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) σ’ αυτή τη χώρα είναι απίστευτο”, δήλωσε ο Ο’Νιλ.
“Είναι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ την ημέρα που γεννήθηκε αυτή η Ιρλανδία”.
Η Τζιν Ουέμπστερ, μια 45χρονη διοικητική υπάλληλος που αποκάλυψε ότι είναι λεσβία πριν από οκτώ χρόνια αφού χώρισε από το σύζυγό της, είπε πως μετά τη γέννηση των παιδιών της, η σημερινή είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής της.
“Πολλοί στην οικογένειά μου ψήφισαν όχι σ’ αυτή την εκστρατεία, έτσι σε προσωπικό επίπεδο ήταν πολύ τραυματικό”, είπε. “Σημερα χιλιάδες άνθρωποι στήριξαν τα δικαιώματά μου, όταν ορισμένοι στην οικογένειά μου δεν το έκαναν”.
Η ανάδυση μιας νέας γενιάς νεαρών ψηφοφόρων αποτέλεσε ένα “ιστορικό ορόσημο” για την ιρλανδική πολιτική και μπόρεσε να σπάσει το δεσμό ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος, πρόσθεσε η ίδια.
“Σήμερα ξυπνήσαμε σε μια νέα Ιρλανδία. Στην πραγματική Ιρλανδική Δημοκρατία που ονειρευόμουν όλη μου τη ζωή”, είπε.
Μερικές γνωστές προσωπικότητες, που αποκάλυψαν πως είναι γκέι μετά την έναρξη της εκστρατείας, χαιρέτισαν τη νέα ατμόσφαιρα που δημιουργείται στη χώρα.
“Πριν από δέκα χρόνια, η Ιρλανδία εξακολουθούσε να είναι ένας πολύ σκοτεινός τόπος”, είπε ο πρώην υπουργός Πατ Κάρεϊ, ο οποίος περίμενε να φθάσει κοντά στα 70 για να δηλώσει δημόσια ότι είναι γκέι.
“Υπήρχαν πολλές ανοικτές πληγές που έπρεπε να επουλωθούν. Πιστεύω πως οι νέοι άνθρωποι της Ιρλανδίας άρπαξαν αυτή τη χώρα από το σβέρκο και είναι τώρα αγνώριστη σε σχέση μ’ αυτό που ήταν πριν από 10 χρόνια”.