Οι κινήσεις Τραμπ εκπλήσσουν το Ισραήλ – Τηλεφώνημα Ρούμπιο στο Νετανιάχου για τη Γάζα
Διαβάζεται σε 7'
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τηλεφώνησε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για να του πει πως η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Αναστάτωση στο Ισραήλ με τις κινήσεις Τραμπ στις χώρες του Κόλπου.
- 15 Μαΐου 2025 22:38
Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέρα με τη μέρα γιγαντώνει, με τον παλαιστινιακό λαό να δέχεται έναν ασφυκτικό αποκλεισμό τροφής, νερού, καυσίμων και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και τις εικόνες φρίκης που έρχονται από την αιματοκυλισμένη Γάζα, ανήμερα της 77ης επετείου από τη Μεγάλη Καταστροφή της Νάκμπα, να ασκούν πίεση προς το Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης (15/05), αφού μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα, ότι η Ουάσιγκτον είναι προβληματισμένη με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μένουν ασυγκίνητες μπροστά στην οδύνη των ανθρώπων στη Γάζα, όπου δεν έχει παραδοθεί καμία ανθρωπιστική βοήθεια από τη 2α Μαρτίου.
Επιπλέον, ο Ρούμπιο είπε σήμερα πως είναι ανοικτός σε κάθε νέα ιδέα που θα επέτρεπε την παράδοση της βοήθειας στη Γάζα, αφού ένα σχέδιο που στηρίζουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχει δεχθεί σφοδρή κριτική.
«Είμαστε ανοικτοί σε μια εναλλακτική εάν κάποιος έχει μία καλύτερη. Τασσόμαστε υπέρ κάθε βοήθειας που μπορούμε να συγκεντρώσουμε χωρίς η Χαμάς να μπορέσει να την κλέψει από τον πληθυσμό», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία.
Οι κινήσεις Τραμπ αιφνιδιάζουν το Ισραήλ
Σε μια συγκυρία όπου ο Τραμπ πραγματοποιεί επισκέψεις στις χώρες του Κόλπου, αναλυτές ερμηνεύουν την παράλειψη του Ισραήλ από το πρόγραμμα του Τραμπ ως ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, και απόδειξη της έντασης μεταξύ των δύο ηγετών, όπως σημειώνει ο Guardian. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, στη συνέχεια το Κατάρ και έφτασε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Πέμπτη.
Κατά το ταξίδι του, φάνηκε να μην ενδιαφέρεται ούτε να συγκρατήσει ούτε να πιέσει το Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά ίσως ακόμη λιγότερο να υποστηρίξει το Ισραήλ σε ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα ή να ευθυγραμμίσει την προσέγγιση των δύο χωρών στην περιοχή, αναφέρει το Vox.
Ο Τραμπ φαίνεται να αδιαφορεί αξιοσημείωτα για το αν θα εμφανιστεί ότι βρίσκεται στην ίδια σελίδα με τους Ισραηλινούς στην προσέγγισή του στην περιοχή και έχει επανειλημμένα διαπραγματευτεί απευθείας με τους κύριους αντιπάλους του Ισραήλ, ενώ έχει αποκλείσει εντελώς το Ισραήλ.
Στις αρχές Μαρτίου, το Axios ανέφερε ότι ο απεσταλμένος του Τραμπ για θέματα ομήρων, ο Adam Boehler, διαπραγματευόταν με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων – χωρίς να συντονιστεί με το Ισραήλ, σπάζοντας ένα μακροχρόνιο προηγούμενο των ΗΠΑ που απέχουν από τις απευθείας συνομιλίες με την τρομοκρατική ομάδα.
Η είδηση δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων και ο Boehler απομακρύνθηκε από τις συνομιλίες, αλλά μόλις αυτή την εβδομάδα, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει τον τελευταίο επιζώντα Αμερικανό όμηρο, τον Edan Alexander. Οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην απελευθέρωση, με επικεφαλής τον παντοδύναμο εξωτερικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, φέρεται να έγιναν αφού η Χαμάς επικοινώνησε μέσω της ομάδας «Αραβοαμερικανοί για τον Τραμπ». Το Ισραήλ έμαθε για τις συνομιλίες όχι από τον Λευκό Οίκο, αλλά από τις δικές του υπηρεσίες πληροφοριών.
Δεν ήταν βέβαια η μόνη πρόσφατη έκπληξη για τον Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ “πέταξε” την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι έστελνε τον Γουίτκοφ και άλλους διαπραγματευτές για να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, πρωτοφανές αυτό στην ιστορία του Ισραήλ, ορκίστηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα να προχωρήσει σε μια διευρυμένη επίθεση στη Γάζα για να επιτύχει τους δηλωμένους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ, δηλαδή τη «συντριβή» της Χαμάς και την απελευθέρωση των 58 ομήρων που κρατάει.
Ο Τραμπ επανέφερε το σχέδιο του για τη Γάζα στο Κατάρ
Οι συνομιλίες για μια νέα κατάπαυση του πυρός, για τις οποίες δεν υπάρχουν ελπίδες για άμεση πρόοδο, συνεχίστηκαν στο Κατάρ και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να δει τις ΗΠΑ να «μετατρέπουν» την κατεστραμμένη περιοχή «σε ζώνη ελευθερίας».
Η δήλωση του Τραμπ υπενθύμισε το σχέδιο που είχε υποβάλει τον Φεβρουάριο για την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τις ΗΠΑ, προκειμένου να την ανοικοδομήσει, μετατρέποντάς την σε πολυτελές κέντρο αναψυχής και επιχειρήσεων. Το σχέδιο συνεπαγόταν τον πιθανό μόνιμο εκτοπισμό μεγάλου μέρους ή του συνόλου του πληθυσμού της, που αριθμεί 2,3 εκατομμύρια, και προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
Στο Κατάρ, κατά την τρίτη ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Τραμπ δήλωσε: “Έχω ιδέες για τη Γάζα που νομίζω ότι είναι πολύ καλές: να την κάνω μια ζώνη ελευθερίας, να αφήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν και να την κάνουν απλώς μια ζώνη ελευθερίας. Θα ήμουν περήφανος να την έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, να την πάρουν, να την κάνουν μια ζώνη ελευθερίας”.
Ο Μπάσεμ Ναίμ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, απέρριψε την ιδέα, λέγοντας: “Η Γάζα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παλαιστινιακής γης – δεν είναι ακίνητο προς πώληση στην ελεύθερη αγορά. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη γη μας και στην εθνική μας υπόθεση και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε θυσία για να διατηρήσουμε την πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον του λαού μας”.
Υπήρχαν διάχυτες ελπίδες ότι η περιφερειακή επίσκεψη του Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα παύση των εχθροπραξιών ή σε ανανέωση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, όπου ο αυστηρός ισραηλινός αποκλεισμός διανύει τον τρίτο μήνα.
Εκατόμβη νεκρών στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις
Το Ισραήλ εξαπέλυσε ένα νέο, σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών από το πυροβολικό εναντίον στόχων σε όλη τη Γάζα το πρωί της Πέμπτης (15/05), με τον αριθμό των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις να ξεπερνά τους 100.
Αυτόπτεις μάρτυρες στο Χαν Γιουνίς ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές στην πόλη από νωρίς το πρωί και είδαν πολλά πτώματα να μεταφέρονται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Νάσσερ της πόλης. Κάποια σώματα έφτασαν σε κομμάτια και κάποιες σακούλες με πτώματα περιείχαν τα λείψανα πολλών ανθρώπων, όπως είπαν. Το νεκροτομείο του νοσοκομείου ανέφερε ότι 54 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εκεί.
Τα αποθέματα τροφίμων και καυσίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Σχεδόν μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν πιθανή πείνα, ενώ 1 εκατομμύριο άλλοι μόλις και μετά βίας μπορούν να εξασφαλίσουν αρκετή τροφή, σύμφωνα με τα ευρήματα της ολοκληρωμένης ταξινόμησης της φάσης της επισιτιστικής ασφάλειας, μιας κορυφαίας διεθνούς αυθεντίας για τη σοβαρότητα των κρίσεων πείνας.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αποκλεισμός του Ισραήλ «έχει ξεπεράσει τις στρατιωτικές τακτικές και έχει μετατραπεί σε εργαλείο εξόντωσης». Η παγκόσμια ομάδα εκστρατείας επέκρινε επίσης «τα σχέδια να συμπιεστούν τα 2 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας σε μια ακόμη μικρότερη περιοχή, ενώ η υπόλοιπη γη θα καταστεί ακατοίκητη».
Το Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται ότι ο αποκλεισμός είναι απαραίτητος για να σταματήσει η Χαμάς να λεηλατεί και να πουλάει βοήθεια για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις της, έχει υποβάλει ένα σχέδιο για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από μια σειρά κόμβων στη Γάζα που θα λειτουργούν από ιδιώτες εργολάβους και θα προστατεύονται από ισραηλινά στρατεύματα.
Πιστοποιημένοι εκπρόσωποι των οικογενειών θα μπορούν να παραλαμβάνουν μηνιαία πακέτα τροφίμων από έξι κόμβους που βρίσκονται στη νότια Γάζα.
Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο έχει συσταθεί για τη διαχείριση του νέου προγράμματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να λειτουργεί στη Γάζα μέχρι το τέλος του μήνα και ότι ζήτησε από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του. Το Ισραήλ ωστόσο δεν σχολίασε τη δήλωση αυτή.
Αξιωματούχοι στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και του ΟΗΕ, έχουν χαρακτηρίσει το σχέδιο ως ανεφάρμοστο, ανεπαρκές, επικίνδυνο και δυνητικά παράνομο, ενώ τα κράτη του Κόλπου στα οποία απευθύνθηκαν για χρηματοδότηση φέρονται να αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιο.