Οι συντηρητικοί το προβάδισμα στην Φινλανδία

default image

Νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής εμφανίζει το συντηρητικό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας να διευρύνει το προβάδισμά του.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τους συντηρητικούς να συγκεντρώνουν ποσοστό 21,2%, υψηλότερο κατά δύο μονάδες από εκείνο του Κεντρώου Κόμματος, που περιορίζονται στο 18,6%.

Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν κι αντικατοπτριστούν στις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα της βουλής, η φινλανδική δεξιά, της οποίας ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν, θα αναλάβει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση που παρήγγειλε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE, φέρει τους Σοσιαλδημοκράτες, την αντιπολίτευση, να συγκεντρώνουν 18% και το εθνικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών να φθάνει το 15,4%.

Η έρευνα δόθηκε στην δημοσιότητα αργά την Πέμπτη ώστε να συμπέσει με την τελευταία τηλεοπτική συζήτηση των ηγετών των οκτώ κομμάτων που εκπροσωπούνται στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει πτώση του ποσοστού που αποσπούσαν οι Αληθινοί Φινλανδοί κατά 1,8 μονάδα σε σύγκριση με παρόμοια δημοσκόπηση τον Μάρτιο–αλλά το εθνικιστικό κόμμα εξακολουθεί να οδεύει προς τετραπλασιασμό της ισχύος του σε σχέση με το 2007.

“Δεν ψηφίζουν οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται στην κάλπη”, δήλωσε ο χαρακτηριζόμενος ως χαρισματικός λαϊκιστής Τίμο Σόινι, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος.

Η δημοσκόπηση της Gallup έγινε σε δείγμα 3.600 ψηφοφόρων από την 22α Μαρτίου ως την 13η Απριλίου και το ποσοστό σφάλματος για τα τέσσερα μεγάλα κόμματα κατά την εταιρία είναι 1,4%.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της συμβολής της χώρας στα πακέτα αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία. Η κυβέρνηση της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι τασσόταν υπέρ της συμμετοχής της Φινλανδίας στον δανεισμό.

Η απερχόμενη κυβέρνηση συμμαχίας τεσσάρων κομμάτων της οποίας ηγείτο το Κεντρώο Κόμμα της Κιβινιέμι περιλάμβανε ακόμα τους συντηρητικούς, τους πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα.

Η Φινλανδία έχει πληθυσμό 5,4 εκατ. πολιτών και 15 εκλογικές περιφέρειες. Ο αριθμός των εδρών που αναδεικνύονται από κάθε περιφέρεια καθορίζεται με βάση τον αριθμό των κατοίκων της. Κάθε υποψήφιος παίρνει έναν αριθμό που υπολογίζεται με βάση τον συνολικό αριθμό ψήφων του κόμματός του/της και τη θέση του στο κόμμα. Με βάση τον αριθμό που προκύπτει οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε ένα, μοναδικό ψηφοδέλτιο σε κάθε περιφέρεια. Αυτοί που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους καταλαμβάνουν τις έδρες που αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια. Οι περισσότερες έδρες κρίνονται σε δύο περιφέρειες του νότου, αυτή του Ελσίνκι και της Ουουσίμα, 56 από τις 200. Τα κόμματα δεν οφείλουν να συγκεντρώσουν κάποιο ποσοστό για την είσοδό τους στη βουλή, ωστόσο αναμένεται να θεσπιστεί ελάχιστο εθνικό ποσοστό 3% από τις εκλογές του 2015.

Οι κάλπες κλείνουν την Κυριακή στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) κι αμέσως μετά, πριν από τα μεσάνυχτα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα. Η ανακοίνωση των επίσημων τελικών αποτελεσμάτων θα γίνει από την εκλογική επιτροπή την Τετάρτη 20 Απριλίου στις 18:00.

Βάσει των αποτελεσμάτων, κάθε κόμμα θα επιλέξει έναν επικεφαλής για να διαπραγματευθεί το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που ανατίθεται στο μεγαλύτερο κόμμα. Αυτό θα γίνει επίσημα την 27η Απριλίου.

Οι συνομιλίες για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν ως το Μάιο και να ολοκληρωθούν περί τα μέσα του μηνός. Ο υπουργός Οικονομικών Κατάινεν θεωρείται ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός.

Ο Κατάινεν έχει δηλώσει πως θεωρεί πολύ δύσκολο να μπορέσει το κόμμα του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με σχετική έστω πλειοψηφία καθώς τα μεγάλα κόμματα έχουν έντονες διαφωνίες, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κρίσης χρέους στην ΕΕ.

Η διαδικασία αναμένεται να καλυφθεί από μυστικότητα καθώς δημόσια τα κόμματα προτιμούν να μη συζητούν δημόσια με ποιους θεωρούν καλύτερη μια συνεργασία και τι είδους συμμαχία θα αποδέχονταν.

Στον απερχόμενο συνασπισμό τη μεγαλύτερη ισχύ έχουν η Εθνική Συμμαχία και το Κεντρώο Κόμμα–μαζί συγκεντρώνουν 101 έδρες. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν 45 έδρες.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν διακηρύξει ότι δε θα συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που θα τάσσεται υπέρ των πακέτων “διάσωσης” των οικονομιών των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Οι Σοσιαλδημοκράτες, από την πλευρά τους, λένε ότι δε θα εγκρίνουν καμιά τέτοια συμφωνία για την Πορτογαλία εάν δεν μοιραστεί ακόμα περισσότερο το κόστος ο ιδιωτικός τομέας. Ακόμα λένε ότι δε θα συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, κάτι που είχε αποπειραθεί η κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση στη Φινλανδία η οποία θα τάσσεται κατά του συμφωνημένου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης “θα τρόμαζε τις αγορές και το κόστος του δανεισμού θα αυξανόταν” ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με τον Πάσι Κουοπαμάκι, οικονομολόγο της Sampo Bank.

Οι πιθανότητες το Ελσίνκι να εμποδίσει μια συμφωνία δανεισμού της Πορτογαλίας μετά τις εκλογές είναι πενήντα-πενήντα, εκτίμησε σύμβουλος του Κατάινεν.

“Πήραμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. . . αυτοί που τάσσονται ξεκάθαρα κατά οιασδήποτε παροχής δανείων στην Πορτογαλία συγκεντρώνουν 48% και οι άλλοι 52%, οπότε είναι αμφίβολο” τι θα γίνει, είπε ο σύμβουλος, Μάρτι Σαλμί. Όσοι ανήκουν στο πρώτο στρατόπεδο “λένε απλά: είναι λάθος να βοηθήσουμε την Πορτογαλία, ήταν λάθος που βοηθήσαμε την Ελλάδα, θα έπρεπε να τις αφήσουμε να χρεοκοπήσουν”.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Κιβινιέμι διαφωνεί, το ίδιο και ο Κατάινεν· προειδοποιούν ότι εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία δανεισμού της Πορτογαλίας θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη κρίση η οποία θα πλήξει τη Φινλανδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα