Οι τουρκοκύπριοι δεν δέχονται τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς

Οι τουρκοκύπριοι δεν δέχονται τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη είπε ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε στον κ. Ακιντζί, εκρίθη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την τ/κ πλευρά. Δεν υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης πολιτικού επιπέδου

Δεν υπήρξε κατάληξη στο κεφαλαιώδους σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στη χθεσινή Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια σε επίπεδο τεχνοκρατών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για νέα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και ακολούθως πρωθυπουργών.

Όπως φάνηκε, υπήρξαν και διαφωνίες του Ακιντζί με τον ελληνοκυπριακό χάρτη που παρουσιάστηκε προχθές, Τετάρτη, προς διαβούλευση.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, κ. Μπουρτζού, είπε εισαγωγικά ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε χθες στον κ. Ακιντζί, αφού εξετάστηκε από τον Τ/κ ηγέτη, εκρίθη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την τ/κ πλευρά. Στη συνέχεια ο Μουσταφά Ακιντζί απέστειλε επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τις ενστάσεις του.

Ο εκπρόσωπος του τ/κ ηγέτη είπε ότι διαπίστωσαν πως “ο χάρτης δεν είναι κατάλληλος για τα συμφέροντα της κοινότητάς μας και για τη συνέχιση της ζωής μας και αυτό μεταφέρθηκε στο Γενικό Γραμματέα”. Ακολούθως ο κ. Μπουρτζού είπε ότι η πενταμερής Διάσκεψη θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου υπό τη μορφή τεχνικών επιτροπών, και ότι “αμέσως κατόπιν χωρίς καθυστερήσεις” η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η τ/κ πλευρά ήταν έτοιμη να συνεχίσει τη Διάσκεψη και αύριο, όπως έτοιμες ήταν η τουρκική και η βρετανική πλευρά. Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι θέλει να προετοιμαστεί και ζήτησε αναβολή δέκα ημερών, θέση με την οποία συμπαρατάχθηκε και ο κ. Αναστασιάδης. Πρότειναν ως ημερομηνία συνέχισης την 23η Ιανουαρίου, αλλά οι υπόλοιποι υποστήριξαν ότι ήταν μακρινή η ημερομηνία αυτή και ζήτησαν να γίνει πιο σύντομα. Έτσι υπήρξε τελικά συμφωνία για τις 18 Ιανουαρίου.

Απαντώντας κατόπιν σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μπουρτζού απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής που ο κ. Ακιντζί έστειλε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και διευκρίνισε ότι την τ/κ πλευρά θα εκπροσωπήσει στα τεχνικά κλιμάκια ο κ. Ναμί.

Πάντως, σε πρώτο χρόνο, ο κ. Μπουρτζού είχε δηλώσει πως οι χάρτες κρίθηκαν ως καταρχήν κατάλληλοι ως προς την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ενστάσεις είχαν διατυπωθεί γραπτώς από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και για τον χάρτη που παρουσίασε η Τ/Κ πλευρά, ενώ αρχικά ο κύριος Ακιντζί δεν είχε διατυπώσει γραπτές ενστάσεις, πράγμα που έπραξε τελικά μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης.

Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ’ αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστοδουλίδης, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη “που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων”.

Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, για να προσθέσει: “Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε τέτοια εξέλιξη, είναι θετικό ότι η σημερινή εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μον Πελεράν. Από εκεί και πέρα, δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης”.

Θυμίζουμε ότι ως προς το εδαφικό, υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσα από το 1% το οποίο τίθεται υπό συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, δηλαδή 28,2%-29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο πιθανός χάρτης που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως σχεδιάστηκε από την εφημερίδα “Πολίτης” έχει κάπως έτσι:

Τσαβούσογλου: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται “σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών “βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Σε δηλώσεις του στη Γενεύη μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης πολιτικού επιπέδου. “Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους”, είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα επί του θέματος.

Για την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είπε ότι είναι ζωτικό αίτημα των Τ/κ και η στάση τους σε αυτό το θέμα είναι καθαρή.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν σοβαρά πέντε κεφάλαια, και υπήρξαν συμφωνίες σε ορισμένα θέματα αλλά σε ορισμένα άλλα θέματα υπάρχουν στοιχεία που παραμένουν ανοιχτά. Μέσα στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι και αυτό της εναλλασσόμενης κυπριακής προεδρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα