ΟΗΕ: Οι εταιρείες που κερδοφορούν από τη γενοκτονία των Παλαιστινίων

Διαβάζεται σε 5'
Ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα (αρχείου)
Ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα (αρχείου) AP Photo/Jehad Alshrafi

Σοκαριστική η έκθεση της Φραντσέσκα Αλμπανέζε για τις εταιρείες που κερδοφορούν χάρη στη γενοκτονία και τον εκτοπισμό χιλιάδων Παλαιστινίων. Τεράστιο το κέρδος από τον πόλεμο και για το Ισραήλ.

Να διακόψουν κάθε μορφή εμπορικής και οικονομικής σχέσης με το Ισραήλ καλεί τα κράτη η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, καταγγέλλοντας μία “οικονομία γενοκτονίας” που, όπως τονίζει, πρέπει να τερματιστεί.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, η Αλμπανέζε παρουσίασε την τελευταία της έκθεση, όπου κατονομάζονται δεκάδες εταιρείες που φέρονται να στηρίζουν ενεργά την ισραηλινή καταπίεση και βία κατά των Παλαιστινίων.

«Η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι αποκαλυπτική. Το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για μία από τις πιο βάναυσες γενοκτονίες της σύγχρονης ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη του πολέμου, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 57.000 Παλαιστίνιοι, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα, ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί, ενώ το 85% της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται πλέον υπό στρατιωτικό έλεγχο του Ισραήλ.

“Για κάποιους η γενοκτονία είναι κερδοφόρα”

Η έκθεση της Αλμπανέζε, με τίτλο “Από την οικονομία της κατοχής στην οικονομία της γενοκτονίας”, περιγράφει με λεπτομέρειες αυτό που η ίδια αποκαλεί “εταιρικό μηχανισμό που συντηρεί το εποικιστικό-αποικιοκρατικό σχέδιο του Ισραήλ για τον εκτοπισμό και την αντικατάσταση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη”.

Στην 38σέλιδη έκθεση κατονομάζονται εταιρείες από τη βιομηχανία όπλων, την τεχνολογία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την κατασκευαστική βιομηχανία, για εμπλοκή στην καταστολή, την παρακολούθηση και τον θάνατο Παλαιστινίων καθώς και για τη στήριξη των εποικισμών.

“Πολιτικοί ηγέτες αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνη, ενώ πολλές εταιρείες αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την παράνομη κατοχή, το απαρτχάιντ και τη γενοκτονία, σημειώνει η έκθεση, καλώντας σε απόδοση νομικών ευθυνών και διακοπή κάθε επιχειρηματικής σχέσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις και άτομα που πλούτισαν από τον θάνατο, την καταστροφή και τη βία στη Γάζα». Όπως είπε, το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 200% εν μέσω πολέμου, με κέρδη άνω των 220 δισ. δολαρίων.

«Ένας λαός πλουτίζει, ένας λαός εξαφανίζεται», είπε χαρακτηριστικά. «Προφανώς, για κάποιους η γενοκτονία είναι κερδοφόρα».

A Palestinian cleans up his house after an Israeli strike in Rafah, southern Gaza Strip, Saturday, Jan. 27, 2024. (AP Photo/Fatima Shbair)

Η έκθεση χαρακτηρίζει τη στρατιωτική βιομηχανία του Ισραήλ ως «οικονομική ραχοκοκαλιά» του κράτους. Η πολυετής κατοχή και οι επαναλαμβανόμενες πολεμικές επιχειρήσεις λειτουργούν ως «πεδία δοκιμής» για νέα όπλα, από drones και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μέχρι μαχητικά F-35.

Η Lockheed Martin ηγείται του προγράμματος F-35, με συμμετοχές από εταιρείες σε Ιταλία, Ισραήλ και αλλού. Κατονομάζονται ακόμα η Elbit Systems και η IAI, καθώς και η ιαπωνική FANUC, που προμηθεύει ρομποτικά μηχανήματα για γραμμές παραγωγής όπλων.

Η δανέζικη Maersk αναφέρεται ως κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους τεχνολογικούς κολοσσούς: Microsoft, Alphabet (Google) και Amazon φέρονται να στηρίζουν το ισραηλινό σύστημα μαζικής παρακολούθησης.

Η IBM εμπλέκεται στην εκπαίδευση προσωπικού και στη διαχείριση βιομετρικών δεδομένων των Παλαιστινίων, ενώ η Palantir αύξησε τη συνεργασία της με τον ισραηλινό στρατό μετά την έναρξη του πολέμου.

Ακόμη, εταιρείες βαρέος εξοπλισμού όπως η Caterpillar, η Hyundai και η Volvo συνδέονται με καταστροφή παλαιστινιακών υποδομών, ενώ οι Booking και Airbnb κατηγορούνται ότι ενισχύουν την παρουσία εποίκων με αγγελίες σε κατεχόμενα εδάφη.

«Αυτό που αποκαλύπτω δεν είναι μια λίστα, αλλά ένα σύστημα», είπε η Αλμπανέζε. «Όπλα και δεδομένα κακοποιούν και παρακολουθούν τους Παλαιστινίους. Οι αποικίες επεκτείνονται, χρηματοδοτούνται από τράπεζες, καλύπτονται από τουριστικές πλατφόρμες και πανεπιστήμια», τόνισε.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας 2025 Jehad Alshrafi/ AP Photo

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα 440 αναφορές και μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο από εισαγγελείς όσο και από πολίτες, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Γκαμπριέλ Ελιζόντο.

Η Αλμπανέζε έστειλε την έκθεση σε 48 εταιρείες, καλώντας τες να απαντήσουν. Μόνο οι 18 ανταποκρίθηκαν, και από αυτές «λίγες απάντησαν με καλή πίστη».

“Συκοφαντική και νομικά αβάσιμη” η έκθεση, λέει το Ισραήλ

Η ομιλία της Αλμπανέζε καταχειροκροτήθηκε στη Γενεύη, ενώ ο Ιρλανδός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νόελ Γουάιτ, ανέφερε πως η κυβέρνησή του προχωρά με νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισαγωγών από ισραηλινούς εποικισμούς.

Αντίθετα, η ισραηλινή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη χαρακτήρισε την έκθεση «συκοφαντική και νομικά αβάσιμη» και κατηγόρησε την Αλμπανέζε για κατάχρηση εξουσίας.

Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορίες για γενοκτονία – για τις οποίες βρίσκεται υπό εξέταση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο– επικαλούμενο το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η υπόθεση κατατέθηκε από τη Νότια Αφρική και έχει ήδη υποστηριχθεί από πολλές χώρες. Παράλληλα, το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν ανακοινώσει μποϊκοτάζ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ να κατηγορεί τον ΟΗΕ για αντισημιτισμό.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα