Στροφή στη νεότητα

Μπορεί ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων της Δύσης να αυξάνεται, ωστόσο οι πολίτες τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να επιλέγουν όλο και νεότερους ηγέτες. Θα καταλήξουν να είναι νεότεροι του μέσου πολίτη εάν συνεχιστεί η τάση. Αντίστοιχο φαινόμενο και στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση (Pics)
- 06 Απριλίου 2011 18:20
Μπορεί ο αναπτυγμένος κόσμος να γερνά με ταχύ ρυθμό, αλλά οι ηγέτες που επιλέγονται από τους πολίτες για να αναλάβουν τα ηνία των χωρών τους είναι ολοένα και νεότεροι.
Στο παρακάτω διάγραμμα του Economist αποτυπώνεται η μέση ηλικία των ηγετών τεσσάρων Δυτικών Χωρών (Αμερικής, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας) από το 1950.
Στη δεκαετία του 1950 οι ψηφοφόροι ήταν ευτυχείς με το να εκλέξουν ηγέτες όπως ο Winston Churchill και ο Konrad Adenauer.
Η εκλογή του J. Kennedy αποτέλεσε το πρώτο σημάδι αλλαγής, κάτι που έλαβε τέλος με την εκλογή του Ronald Reagan και του Francois Mitterrand τη δεκαετία του 1980.
Οι δυτικοί ηγέτες σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Barack Obama και του David Cameron, είναι ακόμα νεότεροι.
Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε για παράδειγμα εκλεγεί πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση σε ηλικία 67 ετών, ενώ ο ανιψιός του, Κώστας Καραμανλής, ανέλαβε το αξίωμα στα 48 του χρόνια, αποτελώντας έναν από τους νεότερους πρωθυπουργούς της Ελλάδας.
Σε περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Economist, οι ηγέτες θα είναι πιο νέοι και από το μέσο όρο ηλικίας του λαού τους.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων, βάσει δημογραφικών στοιχείων της Eurostat για το 2009, παραμένει λίγο πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.