Ομοφοβικό παραλήρημα Κύπριου βουλευτή: ‘Φθάσαμε στην εποχή η παρά φύση συνουσία να πρέπει να παίρνει βραβείο’

default image

Η βουλή των αντιπροσώπων του νησιού ψήφισε νόμο που ποινικοποιεί την υποκίνηση βίας ή μίσους εναντίον ατόμων με διαφορετική σεξουαλική προτίμηση. Η συζήτηση στη βουλή προκαλεί εντύπωση για τον αιώνα στον οποίο παραμένουν τα μυαλά και οι τοποθετήσεις ορισμένων

Η κυπριακή βουλή ψήφισε την Πέμπτη τροποποίηση του ποινικού κώδικα με την οποία αποτελεί ποινικό αδίκημα η υποκίνηση βίας και μίσους εναντίον ατόμων με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Ανάμεσα στις ενστάσεις που διαπιστώθηκαν από μέλη του κοινοβουλίου, οι οποίες σαφέστατα μπορεί να είναι σεβαστές και αξιοπρόσεκτες, ακούστηκαν απόψεις και θέσεις που δεν συνάδουν όχι με βουλευτή, αλλά ούτε με πολίτη οποιασδήποτε χώρας που ζει στο 2015 και όχι στο 1900.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως ο νόμος είναι πολύ γενικός, πράγμα που προκαλεί εντύπωση, σημείωσε: “ούτε στην Ταγκανίκα δεν περνά τέτοιος νόμος”. Ως εδώ όλα καλά, μέχρι ο Κύπριος πολιτικός να μιλήσει για το θέμα λέγοντας τα εξής: “Μέχρι πρόσφατα η παρά φύση συνουσία ήταν ποινικό αδίκημα” και πρόσθεσε “φθάσαμε στην εποχή που η παρά φύση συνουσία πρέπει να παίρνει βραβείο”. Μάλιστα ο βουλευτής δεν σταμάτησε εκεί τη ρητορεία που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να τον περιλαμβάνει στο γράμμα του νόμου που μόλις είχε ψηφιστεί. Σημείωσε πως η ποινικοποίηση της έκφρασης επικρατεί σε ακραία δικτατορικά καθεστώτα και έκανε την αμίμητη δήλωση: “δεν πρέπει να νομίζουν (τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας) ότι στρεφόμαστε εναντίον τους επειδή έχουν χούγια”.

Γενικά οι μεγαλύτερες ενστάσεις προήλθαν από συντηρητικούς βουλευτές που θεωρούν πως ένας τέτοιος νόμος ακυρώνει την ορθόδοξη θρησκεία και στην ουσία ποινικοποιεί την αγία γραφή και τα κηρύγματα που φυσικά τάσσονται κατά των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Το ζήτημα του κατά πόσο μια κοινωνία προχωρά ή όχι με την επιβολή δια νόμου μιας συμπεριφοράς και μιας αναγκαίας προόδου στη σκέψη και εξέλιξης της κοινωνίας είναι μεγάλο και δεν εξαντλείται στην Κύπρο. Δεν είναι σαφές κατά πόσο νομοθετήματα που ποινικοποιούν συμπεριφορές και ιδέες συντηρητικές ή οπισθοδρομικές μπορούν να υποκινήσουν αντίστοιχα και μια κοινωνία να κάνει ένα βήμα μπροστά. Από αυτό το θέμα συζήτησης όμως, μέχρι του σημείου ένας βουλευτής να μιλά για ανθρώπους με “χούγια” και παρά φύσιν συνουσία, η απόσταση είναι χαοτική.

Πηγή φωτογραφίας sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα