Ομπάμα: Δεν θα αφήσουμε τη σύρραξη στη Συρία να μετατραπεί σε πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας

Ο Μπάρακ Ομπάμα αποκάλυψε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στο Ρώσο πρόεδρο πως θα συνεργαστεί μαζί του εφόσον μπορεί να προωθήσει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία αποσπώντας τη συναίνεση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ιράν
- 03 Οκτωβρίου 2015 10:05
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν την πρόθεση να αφήσουν τη σύρραξη στη Συρία να μετατραπεί σε έναν πόλεμο μέσω ενδιαμέσων με τη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Παρασκευή.
«Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τη Συρία σε έναν πόλεμο μέσω ενδιάμεσων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αυτό θα ήταν λαθεμένη στρατηγική από την πλευρά μας», επισήμανε ο Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στη Συρία πλέον διεξάγεται ανάμεσα «στη Ρωσία, το Ιράν, και στον [πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τη συντριπτική πλειονότητα του συριακού λαού».
Ο Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος της Συρίας δεν είναι «μια παρτίδα στη σκακιέρα των υπερδυνάμεων» και εκτίμησε ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο πρόκειται να την αποδυναμώσει.
Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Ρωσία εάν ο πρόεδρος Πούτιν προωθήσει την πολιτική μετάβαση
Παράλληλα ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη Ρωσία εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να διαμεσολαβήσει και να επιτύχει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία αποσπώντας τη συναίνεση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ιράν.
«Είπα στον κ. Πούτιν ότι θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του εάν προτίθεται να επιτύχει σε συνεννόηση με τους εταίρους του, τον κ. Άσαντ και το Ιράν, μια πολιτική μετάβαση, εάν μπορεί να προσφέρει στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Ομπάμα.
Ομπάμα και Πούτιν είχαν μια—σπάνια—διμερή συνομιλία στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις κρίσεις στη Συρία και στην Ουκρανία.
«Στη συζήτησή μου με τον πρόεδρο Πούτιν έκανα πολύ σαφές ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα στη Συρία είναι να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση η οποία θα είναι συνολική, η οποία θα διατηρήσει τις κρατικές δομές σε τάξη, θα κρατήσει το στρατό σε τάξη… και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι ο κ. Άσαντ [να δεχθεί] τη μετάβαση», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Την Τετάρτη, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία κατόπιν αιτήματος του προέδρου Άσαντ.
Ο Ομπάμα είπε πως εάν η Ρωσία και το Ιράν επιδιώκουν να «ενισχύσουν τον Άσαντ και να καθυποτάξουν τον πληθυσμό, θα βρεθούν σε τέλμα και αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».
«Ο κ. Πούτιν αναγκάστηκε να επέμβει στη Συρία όχι λόγω της δύναμής του, αλλά λόγω της αδυναμίας του, διότι ο πελάτης του, ο κ. Άσαντ, κατέρρεε, και δεν αρκούσε πλέον να του στέλνει όπλα και χρήματα», έκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας μαζί με τα υπόλοιπα κράτη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ ανέφερε πως θα χαιρετίσει τη ρωσική εμπλοκή στις επιχειρήσεις με στόχο να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος εάν γίνονται «πραγματικά» για τον σκοπό αυτό.
Συνάντηση της τελευταίας στιγμής είχαν οι ΥΠΕΞ Κέρι και Ζαρίφ
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκαν χθες για να συζητήσουν σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Κέρι και Ζαρίφ συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με έναν Ιρανό αξιωματούχο, οι Κέρι και Ζαρίφ αναφέρθηκαν επίσης στη συζήτησή τους στην κρίση στη Συρία και τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος.
Σύμφωνα με ένα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν περί τις 17:00 (00:00 ώρα Ελλάδας) στα ΗΕ. Η συνάντηση, που γνωστοποιήθηκε ότι θα γινόταν την τελευταία στιγμή, δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980, μετά την κρίση των ομήρων, μερικούς μήνες έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ωστόσο οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν μετά τη σύναψη της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια των 20 μηνών που διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική, οι Κέρι και Ζαρίφ συναντώνταν και μιλούσαν τηλεφωνικά πολύ συχνά και έχουν αποκτήσει ορισμένη οικειότητα.
Στους διαδρόμους του ΟΗΕ ο Ζαρίφ διασταυρώθηκε τη Δευτέρα κατά τύχη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο άνδρες έσφιξαν τα χέρια, γεγονός που αντιμετώπισαν με οργή Ιρανοί κοινοβουλευτικοί.
Οι Ομπάμα και Κέρι κάλεσαν αυτή την εβδομάδα το Ιράν να συνεργαστεί στις προσπάθειες να επιτευχθεί μια διευθέτηση της σύρραξης στη Συρία. Η Τεχεράνη θεωρείται ότι είναι ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές της Δαμασκού.