Ορμπάν: Θα φιλοξενούσα σπίτι μου πρόσφυγες αν αυτό δεν ενθάρρυνε και άλλους να έρθουν στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις σε ό, τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα με συνέντευξή του στη γερμανική Bild. Προειδοποίησε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα κλείσει τα σύνορα της χώρας και θα στέλνει πίσω τους μετανάστες "από εκεί που ήρθαν"
- 13 Σεπτεμβρίου 2015 07:21
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος επικρίνεται σφόδρα για τη σκληρή στάση που τηρεί απέναντι στους μετανάστες, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι θα φιλοξενούσε στο σπίτι του μια οικογένεια προσφύγων αν ήταν σίγουρος ότι αυτό δεν θα ενθάρρυνε και άλλους να πάρουν το δρόμο για την Ευρώπη.
Όταν ρωτήθηκε από τη γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild αν θα έδινε στέγη σε μια οικογένεια προσφύγων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός απάντησε: “Ναι, εάν οι μετανάστες δεν το θεωρήσουν ως ενθαρρυντικό σημάδια για να έρθουν στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν φρόνιμο αυτή τη στιγμή”. Ο Ορμπάν υποστήριξε ότι η σύζυγός του και τα παιδιά του βοηθούν ενεργά τους πρόσφυγες.
Η ΕΕ να παράσχει οικονομική στήριξη στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία
Περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι έχουν μπει στην Ουγγαρία, περνώντας από τη Σερβία, από τις αρχές του έτους. Πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν να καταγραφούν στην Ουγγαρία γιατί φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να παραμείνουν στη χώρα αυτή ή ότι θα τους γυρίσουν πίσω εάν πάνε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Ορμπάν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παράσχει “τεράστια” οικονομική στήριξη στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων.
“Προτείνω η κάθε χώρα να καταβάλει 1% επιπλέον στον προϋπολογισμό της ΕΕ και ταυτόχρονα να μειώσουμε τις δαπάνες για άλλους σκοπούς κατά 1%. Και εάν απαιτηθούν περισσότερα χρήματα, θα αυξήσουμε τη βοήθεια, μέχρι να σταματήσει το κύμα των προσφύγων”, πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία κλείνει τα σύνορά τις στις 15 Σεπτεμβρίου
Ο Ορμπάν προειδοποίησε ότι οι πρόσφυγες θα στέλνονται πίσω από τη στιγμή που η Ουγγαρία θα κλείσει τα σύνορά της, στις 15 Σεπτεμβρίου. Στην ερώτηση “πού” θα πηγαίνουν οι άνθρωποι αυτοί, απάντησε: “Εκεί απ’ όπου ήρθαν. Αυτοί οι μετανάστες δεν έρχονται εδώ από εμπόλεμες ζώνες αλλά από καταυλισμούς σε χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία. Είναι ασφαλείς εκεί”.
Σύμφωνα με τον Ορμπάν, οι πρόσφυγες δεν έρχονται στην Ευρώπη για να ζήσουν με ασφάλεια αλλά γιατί θέλουν “έναν γερμανικό ή ίσως σουηδικό τρόπο ζωής” και ότι “οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία δεν είναι αρκετά καλές για αυτούς”.
Να πιέσουν οι Βρυξέλλες την Ελλάδα να φυλάξει τα σύνορά της
Όπως είπε, μολονότι καταλαβαίνει τα κίνητρά τους, δεν έχουν θεμελιώδες δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή αλλά μόνο στην ασφάλεια και την αξιοπρέπεια. Κατέληξε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στην Ελλάδα για να προστατεύσει τα σύνορά της αντί να παρουσιάζουν ποσοστώσεις για το πού θα μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες.
Εξηγήσεις από τον πρέσβη της Αυστρίας ζητά η ουγγρική κυβέρνηση
Η Ουγγαρία κάλεσε στο μεταξύ τον Αυστριακό πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας σε συνέντευξή του σε ένα περιοδικό που δημοσιεύθηκε σήμερα στην οποία συνέκρινε την πολιτική της γειτονικής χώρας για το προσφυγικό με τις εκτοπίσεις των ναζί.
Η κλήση του αυστριακού πρεσβευτή στο υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί κλιμάκωση ενός λεκτικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να καταλήξει σε μια κοινή θέση για το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στην ήπειρο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή.
Σε ανακοίνωσή του το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κάλεσε τον αυστριακό πρεσβευτή να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο υπουργείο σε σχέση με τις παρατηρήσεις αυτές, Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI πως τα σχόλια είναι “ανάξια ενός ευρωπαίου ηγέτη του 210υ αιώνα”.
Ο Σιγιάρτο είπε πως ο Φάιμαν διεξάγει μια “εκστρατεία ψεμάτων” εναντίον της Ουγγαρίας εδώ και εβδομάδες. Κατηγόρησε τον Φάιμαν ότι καθιστά πιο δύσκολη της εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση κάνοντας “ανεύθυνες δηλώσεις που προκαλούν ψεύτικες πλάνες και αδικαιολόγητα όνειρα σε οικονομικούς μετανάστες”.
Πηγή: ΑΠΕ