Όσα πήρε ο Τραμπ από τον Ζελένσκι λύνουν προβλήματα που προκάλεσαν οι δασμοί
Διαβάζεται σε 5'
H συμφωνία των ΗΠΑ με την Ουκρανία για τα μέταλλα, βοηθά τον Ντόναλντ Τραμπ να καλύψει μέρος όσων έχασε με τους δασμούς στην Κίνα.
- 01 Μαΐου 2025 09:43
Από την πρώτη ώρα της επιστροφής του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει πως θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στο μυαλό του είχε πάντα τις σπάνιες γαίες που υπάρχουν εν αφθονία στην ουκρανική Γη, τις οποίες είχε χαρακτηρίσει ως “εγγύηση” της βοήθειας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Δηλαδή, αν οι Ουκρανοί ήθελαν περαιτέρω εγγυήσεις ασφαλείας (βλ. βοήθεια) από τις ΗΠΑ, θα έπρεπε να τους δώσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν στα εδάφη τους.
Ουδόλως συμπτωματικά, την Τρίτη ο Τραμπ έκανε λόγο για «σωτηρίας της Ουκρανίας» που «θα καταρρεύσει πολύ σύντομα».
Έτσι, πριν λίγες ώρες εξασφάλισε αυτό που ήθελε ευθύς εξ αρχής, με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των χωρών να παρέχεις στις ΗΠΑ προτιμησιακή πρόσβαση σε 22 πρώτες ύλες που θεωρούνται στρατηγικά κρίσιμες από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, στη λίστα των 50.
Πρόκειται για πράγματα που μπορούν να λύσουν πολλά από τα προβλήματα που προκάλεσε στη χώρα του ο 47ος πρόεδρος της, με τους δασμούς, πόρους που θεωρούνται ιδιαίτερα περιζήτητοι λόγω των εφαρμογών τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την άμυνα και τις βιομηχανικές υποδομές.
Προορίζονται να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ που “πληγώθηκε” τα μέγιστα, με τους δασμούς που επιβλήθηκαν στην Ασία και δη στην Κίνα.
Όπως γράφουν σήμερα τα αμερικανικά μέσα «αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις οικονομικές σχέσεις και τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, συνδέοντας την ανοικοδόμηση και την κυριαρχία της Ουκρανίας, με τις δυτικές επενδύσεις και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Τι σημαίνει «σπάνιες γαίες» και πώς «σώζουν» τον Τραμπ
Όταν ανακοίνωσε ο Τραμπ πως θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε εξηγήσει ότι η χώρα αυτή έχει πολύτιμη γη «την οποία θέλουμε ως εγγύηση, για τα λεφτά και την ενίσχυση που της προσφέραμε στον πόλεμο», όπως είχε πει.
Είχε δώσει στο λαό και fake news, υποστηρίζοντας πως η χείρα βοηθείας της Ευρώπης στην Ουκρανία είναι μικρότερη από εκείνη των ΗΠΑ. Στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε περισσότερα, αλλά δεν ζήτησε ως εγγύηση τα ορυκτά των Ουκρανών, ενώ οι Αμερικανοί τους είχαν “δέσει” ποικιλοτρόπως, όπως είχε εξηγήσει στο NEWS 24/7 o καθηγητή Ευρωπαϊκών σπουδών στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Virginia Tech, Γιάννης Στιβαχτής.
Με τον όρο “πολύτιμη γη” ο Τραμπ αναφερόταν στις σπάνιες γαίες και κάπως έτσι ήλθε η ώρα να εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται.
Eίναι λοιπόν, ομάδα χημικών στοιχείων, κυρίως κρίσιμα μέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές σύγχρονες τεχνολογίες και βιομηχανίες. Δεν είναι σπάνια στη φύση, αλλά θεωρείτο πως ήταν όταν ανακαλύφθηκαν. Εξ ου και το όνομα.
Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται σε ό,τι κινεί οικονομικά, τον πλανήτη. Από τις βιομηχανικές και τεχνολογικές εφαρμογές (οθόνες τηλεοράσεων και υπολογιστών, «έξυπνα» κινητά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες), την ιατρική τεχνολογία (π.χ. μαγνητική τομογραφία MRI, λέιζερ), τις αμυντικές και στρατηγικές εφαρμογές (πυραυλικά συστήματα, ραντάρ, συστήματα επικοινωνίας) και την πυρηνική τεχνολογία, όπως και τη βελτίωση ασφάλειας πυρηνικών αντιδραστήρων.
Μη ξεχνάτε πως ο πλανήτης βρίσκεται σε οικονομικό πόλεμο, όπως αποδεικνύουν και οι δασμοί του Τραμπ προς όλους.
Τα βασικά ορυκτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι
- Ο γραφίτης, που είναι απαραίτητος για μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα.
- Το τιτάνιο, που χρησιμοποιείται σε αεροδιαστημικές, στρατιωτικές και βιομηχανικές εφαρμογές.
- Το λίθιο, που είναι κρίσιμο για την τεχνολογία μπαταριών, ειδικά σε ηλεκτρικά οχήματα και αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Το μαγγάνιο, που είναι σημαντικό για την παραγωγή χάλυβα και την κατασκευή μπαταριών.
- Το ουράνιο, που χρησιμοποιείται για πυρηνική ενέργεια, ιατρικές συσκευές και αμυντικές εφαρμογές.
ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
Στα βασικά στοιχεία της συμφωνίας ανήκει πως η Ουκρανία διατηρεί την εξουσία των μετάλλων της, αλλά μοιράζεται την εκμετάλλευση.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ίδρυση ενός Κοινού Ταμείου Επενδύσεων Ανασυγκρότησης που θα χειρίζονται από κοινού οι χώρες και θα χρηματοδοτεί νέες άδειες για την εξόρυξη ουκρανικών ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, την ανοικοδόμηση και τις υποδομές της επόμενης δεκαετίας.
Σημειώνεται ότι όσα αναγράφονται στη συμφωνία, ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της και την εθνική νομοθεσία.
Τονίζεται πως κανένα άτομο ή έθνος που στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο, δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ή από αυτήν τη συμφωνία και ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεισφέρουν μελλοντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ως μέρος της επένδυσής τους στο ταμείο. Ωστόσο, η προηγούμενη βοήθεια δεν συνυπολογίζεται στη συμφωνία.
Το 50% των κερδών και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης από τις άδειες που θα χρηματοδοτεί το Ταμείο, θα επιστρέφεται στο Ταμείο, του οποίου η εποπτεία θα είναι εξ ημισείας -καμία χώρα δεν έχει καθοριστική ψήφο, τουλάχιστον στα γραπτά.
Την τελευταία στιγμή προστέθηκαν και λεπτομερή μέτρα διακυβέρνησης και καταπολέμησης της διαφθοράς.