Ουκρανία: Μαζικές εκκενώσεις μετά την ανατίναξη του φράγματος – Για “σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες” προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ουκρανία: Μαζικές εκκενώσεις μετά την ανατίναξη του φράγματος – Για “σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες” προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στη Χερσώνα - Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια του AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε ότι "το μέγεθος της καταστροφής στο φράγμα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία θα γίνει σαφές μόνο τις επόμενες ημέρες" ενώ οι εκκενώσεις περιοχών συνεχίζονται.

Η ανατίναξη του μεγάλου φράγματος στην, ελεγχόμενη από τη Ρωσία, πόλη Νόβα Καχόβκα, στην περιοχή της Χερσώνας, στην Ουκρανία θα έχει “σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους”, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε ότι “το μέγεθος της καταστροφής στο φράγμα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία θα γίνει σαφές μόνο τις επόμενες ημέρες”.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει πόλεις και χωριά, που έχουν πλημμυρίσει σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν φόβοι ότι η στάθμη των υδάτων μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στη Χερσώνα AP Photo/Nina Lyashonok

Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό για δολιοφθορά. Οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών δεν έχουν επαληθευτεί από το BBC.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τρίτη (6/6), ο κ. Γκρίφιθς προειδοποίησε, ότι χιλιάδες άνθρωποι στη νότια Ουκρανία βρίσκονται αντιμέτωποι με την απώλεια σπιτιών, τροφίμων, ασφαλούς νερού και μέσων διαβίωσης ενώ οι εκκενώσεις συνεχίστηκαν και το πρωί της Τετάρτης (7/6) στην περιοχή της Χερσώνας, με δορυφορικές εικόνες να δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές.

Μαζικές εκκενώσεις μετά τις πλημμύρες

Συνολικά, περίπου 40.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν, δήλωσε νωρίτερα η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Viktoriya Lytvynova. Συγκεκριμένα, 17.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το, ελεγχόμενο από την Ουκρανία, έδαφος δυτικά του ποταμού Ντνίπρο και 25.000 από το, κατεχόμενο από τη Ρωσία, ανατολικό τμήμα.

“Η πιο δύσκολη κατάσταση επικρατεί στην περιοχή Κοραμπέλνι στην πόλη της Χερσώνας. Μέχρι στιγμής το επίπεδο το νερού ανέρχεται στα 3,5 μέτρα, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει” στην κοινότητα που τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν από τα ρωσικά τον Νοέμβριο του 2022, ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Κουλέμπα. “Οι εκκενώσεις θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες με λεωφορεία και τρένα”, πρόσθεσε.

Κάτοικος της Χερσώνας κρατά τα δύο σκυλιά της στο πλημμυρισμένο σπίτι της AP Photo/Evgeniy Maloletka

“Σε αυτό το στάδιο έχουν πλημμυρίσει 24 κοινότητες στην Ουκρανία”, ανέφερε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.

Οι αρχές, που έχουν εγκατασταθεί από τους Ρώσους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, ανέφεραν από την πλευρά τους πως άρχισαν την εσπευσμένη απομάκρυνση του πληθυσμού τριών κοινοτήτων, κινητοποιώντας περίπου πενήντα λεωφορεία.

Ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο φιλορώσος δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα, όπου βρίσκεται το υδροηλεκτρικό φράγμα, τόνισε πως η πόλη του πλημμύρισε και ότι 900 κάτοικοί της απομακρύνθηκαν εσπευσμένα.

Κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία AP Photo/Felipe Dana

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, έκανε λόγο για τουλάχιστον 7 ανθρώπους που αγνοούνται εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος.

Στη Γενεύη, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή και να έχει “φοβερό αντίκτυπο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δυο πλευρές της γραμμής του μετώπου”.

AP Photo/Evgeniy Maloletka AP Photo/Evgeniy Maloletka

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως η καταστροφή “ασφαλώς” προκάλεσε κάποιους “θανάτους”, προσθέτοντας πως “δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα για το τι συνέβη”.

Κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ρωσικούς βοβμαρδισμούς, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (6/6), σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ότι “Θα εξακολουθήσουμε να απελευθερώνουμε όλη τη γη μας”.

Πού ακριβώς βρίσκεται το φράγμα και τι έχει συμβεί

Το φράγμα βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, στη νότια Ουκρανία. Η Ρωσία ελέγχει τα εδάφη στην αριστερή όχθη του ποταμού, ενώ η δεξιά όχθη ανήκει στην Ουκρανία.

Το φράγμα -μήκους 2 χιλιομέτρων- τροφοδοτεί τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα και συγκρατεί μια δεξαμενή που περιέχει 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί το κανάλι της βόρειας Κριμαίας που παρέχει πόσιμο νερό στη χερσόνησο, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014.

Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες, μια εκδοχή αναφέρει ότι γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη. Η έκρηξη φέρεται να ήταν αρκετά δυνατή ώστε να ακουστεί σε απόσταση 80 χιλιομέτρων.

Πλάνα από κάμερα παρακολούθησης φαίνεται να καταγράφουν την ανατίναξη του φράγματος.

Πώς θα επηρεάσει η εξέλιξη την έκβαση του πολέμου

Με τόσο λίγα στοιχεία γνωστά για την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο κάποια δεδομένα που προκύπτουν είναι σημαντικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο, νότια της Χερσώνας, ενώ παράλληλα προσπαθούν να προωθηθούν κατά μήκος της χερσονήσου Kinburn, στις εκβολές του ποταμού.

Τόσο η περιοχή του φράγματος όσο και το δέλτα θεωρούνται τρωτά σημεία για τις ρωσικές δυνάμεις, και οι πλημμύρες έβαλαν τέλος -προς το παρόν τουλάχιστον- σε κάθε πιθανή προσπάθεια των Ουκρανών να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο γύρω από τη Χερσώνα/Νόβα Καχόβκα.

Η Χερσώνα πλημμύρισε μετά την ανατίναξη του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο AP Photo/Evgeniy Maloletka

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε υψηλότερα εδάφη στη νότια όχθη, στο Olekshy και στο Hola Prystan.

Η καταστροφή του δρόμου που διασχίζει την κορυφή του φράγματος στερεί, επίσης, από την Ουκρανία τη δυνατότητα επίθεσης κατά μήκος του ποταμού, αφήνοντας μόνο τη γέφυρα Antonivsky στη Χερσώνα ως πέρασμα.

Εν ολίγοις, για την Ουκρανία, οι πλημμύρες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τα στρατεύματά της να προχωρήσουν πέρα από τον ποταμό Δνείπερο και να εισέλθουν στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης. Ήδη, η άνοδος του ποταμού απειλεί δεκάδες ουκρανικούς οικισμούς στην περιοχή της Χερσώνας που βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο, η οποία περιλαμβάνει περιοχές που το Κίεβο ανακατέλαβε από τη Μόσχα στα τέλη του περασμένου έτους.

Για τη Ρωσία, στην αντίπερα όχθη, το κατεστραμμένο φράγμα είναι πιθανό να καταστήσει ακόμη πιο δαπανηρή την παροχή γλυκού νερού στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Οι πλημμύρες έχουν, επίσης, επηρεάσει περιοχές στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου και θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ρωσικές αμυντικές θέσεις.

Όπως παρατηρεί ο Guardian, το δέλτα του Δνείπερου είναι ένα από τα πιο υποβαθμισμένα μέτωπα του πολέμου. Μετά την κατάληψη της Χερσώνας από την Ουκρανία, διεξάγεται μια “ήσυχη” μάχη για τον έλεγχο περιοχών εκεί. Μια σχετικά ριψοκίνδυνη επίθεση θα μπορούσε, αν ήταν επιτυχής, να δώσει τη δυνατότητα ενός πιο άμεσου χτυπήματος προς την Κριμαία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα