Παγκόσμια πρωτιά στη Μεγάλη Βρετανία: Διατίθεται εμβόλιο για τη γονόρροια
Διαβάζεται σε 4'
Η ευρεία, οργανωμένη και πανεθνική διάθεση του εμβολίου για τη γονόρροια στη Μεγάλη Βρετανία χαρακτηρίζεται «ορόσημο για τη σεξουαλική υγεία» και έρχεται εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων.
- 21 Μαΐου 2025 17:50
Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά σε μια ιστορική κίνηση για την παγκόσμια υγεία, καθώς ανακοίνωσε τη διάθεση εμβολίου κατά της γονόρροιας, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως.
Η γονόρροια, ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), κατέγραψε περίπου 85.000 κρούσματα το 2023 στην Αγγλία, αριθμό ρεκόρ από το 1918, ενώ υπάρχουν αναφορές για ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη, που προκαλούν μεγάλη ανησυχία.
Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας TheGuardian, το εμβόλιο που θα χορηγηθεί είναι το 4CMenB, ήδη γνωστό για την προστασία από τη μηνιγγίτιδα Β. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που περιλαμβάνεται στο παιδικό πρόγραμμα εμβολιασμού και χορηγείται σε βρέφη στις 8 εβδομάδες, 16 εβδομάδες και στον ένα χρόνο.
Η Δρ Αμάντα Νόιλ, διευθύντρια πρωτοβάθμιας φροντίδας του NHS Αγγλίας, τόνισε: «Η έναρξη αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος είναι ένα τεράστιο βήμα για την σεξουαλική υγεία, προστατεύοντας τους πολίτες και περιορίζοντας την εξάπλωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών».
Οι πρώτοι που θα λάβουν την πρόσκληση για τον εμβολιασμό θα ενημερωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ η διάθεση του εμβολίου ξεκινά από την 1η Αυγούστου μέσω των τοπικών υγειονομικών δομών. Στα ραντεβού με τους δικαιούχους θα προσφέρονται επίσης εμβόλια για mpox, HPV και ηπατίτιδα Α και Β.
Η γονόρροια, γνωστή και ως «το δεύτερο πιο κοινό ΣΜΝ στη Βρετανία», συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, όμως μπορεί να προκαλέσει έκκριση πράσινου ή κίτρινου υγρού, πόνο κατά την ούρηση, και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Στις γυναίκες, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στην κάτω κοιλιά ή αιμορραγία μεταξύ περιόδων.
Το 4CMenB περιέχει πρωτεΐνες από το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγίτιδα, το οποίο έχει στενή γενετική σχέση με το βακτήριο της γονόρροιας. Μελέτες από την Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) δείχνουν ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά περίπου 33-42%, αλλά δεν παρέχει πλήρη προστασία.
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα εμβολιασμού ανακοινώθηκε εν μέσω προειδοποιήσεων ότι τα κρούσματα ανθεκτικής στο αντιβιοτικό κεφτριαξόνη γονόρροιας – που συνήθως είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας – αυξάνονται στην Αγγλία.
Αυτό σημαίνει ότι το βακτήριο που προκαλεί τη λοίμωξη έχει αναπτύξει την ικανότητα να επιβιώνει και να πολλαπλασιάζεται ακόμα και όταν εκτίθεται στο αντιβιοτικό.
Ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικά ανθεκτικές» (XDR), που σημαίνει ότι η λοίμωξη δεν ανταποκρίθηκε ούτε στην κεφτριαξόνη ούτε στη δεύτερη γραμμή θεραπείας.
Τον Μάρτιο, η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αποκάλυψε ότι υπήρχαν 17 κρούσματα γονόρροιας ανθεκτικής στην κεφτριαξόνη μεταξύ Ιανουαρίου 2024 και Μαρτίου 2025. Την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν εννέα κρούσματα XDR, σε σύγκριση με πέντε μεταξύ 2022 και 2023.
Η Δρ Σεμά Μαντάλ, επιδημιολόγος και αναπληρώτρια διευθύντρια της UKHSA, δήλωσε: «Η διάθεση αυτού του εμβολίου θα προσφέρει την απαραίτητη προστασία σε όσους το χρειάζονται περισσότερο, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει αυτήν την προστασία από τη γονόρροια».
Η Υπουργός Υγείας, Άσλεϊ Ντάλτον, κάλεσε τον κόσμο να δεχθεί τον εμβολιασμό «για να κρατήσουμε ο ένας τον άλλον ασφαλή αλλά και να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη απειλή της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά”.“Με προτεραιότητα αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, μπορούμε να μειώσουμε τα ποσοστά μετάδοσης αυτής της ασθένειας που γίνεται όλο και πιο δύσκολη στη θεραπεία και να αποτρέψουμε χιλιάδες κρούσματα τα επόμενα χρόνια“ πρόσθεσε.