Παγκόσμια πρωτοτυπία: Η Σ. Αραβία έδωσε υπηκοότητα σε ρομπότ

Οι πρώτες δηλώσεις της Σοφίας, όπως λέγεται, μετά την σχετική ανακοίνωση. Αντιδράσεις, καθώς μπορεί να έχει περισσότερα δικαιώματα από τις πραγματικές γυναίκες της χώρας
- 28 Οκτωβρίου 2017 20:05
Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που χορήγησε υπηκοότητα σε ρομπότ, έγινε πριν λίγες μέρες η Σαουδική Αραβία, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου καινοτομίας στο Ριάντ.
Η Σοφία, όπως ονομάζεται το εν λόγω ρομπότ με την ανθρώπινη μορφή, κατασκευάστηκε το 2015 από εταιρία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ο “πατέρας” της Ντέιβιντ Χάνσον ισχυρίζεται ότι το ρομπότ διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα. Το δικό της πρόσωπο, που είναι φτιαγμένο από σιλικόνη, μπορεί να μιμηθεί 62 ανθρώπινες εκφράσεις.
Μάλιστα η Σοφία, στο πλαίσιο του προαναφερόμενου συνεδρίου, συμμετείχε σε πάνελ ομιλητών, τονίζοντας: “Αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με μένα, μερικές φορές περισσότερο από ό,τι με τους κανονικούς ανθρώπους”.
Το πρώτο σχόλιό της μετά την ανακοίνωση ότι η Σαουδική Αραβία της χορήγησε υπηκοότητα, ήταν το εξής: “Ευχαριστώ το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, είναι μεγάλη τιμή και είμαι περήφανη για την μοναδική αυτή διάκριση. Είναι ιστορικής σημασίας να είμαι το πρώτο ρομπότ παγκοσμίως που αναγνωρίζεται με την ιδιότητα του πολίτη”.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την Σ. Αραβία αντέδρασαν άμεσα, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, επισημαίνοντας ότι το ρομπότ μπορεί να έχει περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες της χώρας, οι οποίες πρέπει να κυκλοφορούν με τη συνοδεία άνδρα, να φορούν χιτζάμπ, να μην συνδιαλέγονται με άγνωστους άνδρες και πολλά άλλα.