Παιχνίδια αυτοκτονίας: Η ομολογία σοκ του δημιουργού του Blue Whale

Παιχνίδια αυτοκτονίας: Η ομολογία σοκ του δημιουργού του Blue Whale

Σοκάρει η απολογία του 21χρονου Ρώσου δημιουργού ενός παιχνιδιού αυτοκτονίας που έχει απασχολήσει και τις ελληνικές Αρχές

“Πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς κάθε πρόκληση. Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας. Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση, θα μου στέλνεις μια φωτογραφία. Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις. Είσαι έτοιμη;”. Αν σταματήσεις, δέχεσαι απειλές ότι θα σε σκοτώσουν. Αυτοί είναι οι κανόνες του αρρωστημένου παιχνιδιού που ξεκίνησε από το ρωσικό μέσω δικτύωσης, VK.com.

Η ψηφιακή “πρόκληση” της “Μπλε Φάλαινας” έχει προκαλέσει ανατριχίλα σε όλο τον πλανήτη μιας και “αναγκάζει” εφήβους να αυτοτραυματιστούν, ή να καταλήξουν ακόμη και στην αυτοκτονία.

Το “παιχνίδι” έμπνευσης ενός Ρώσου 21χρονου, ονομάστηκε “Μπλε Φάλαινα” μιας και μία από τις δοκιμασίες που περιλαμβάνει, είναι να χαράξει το άτομο που συμμετέχει σε αυτή μία φάλαινα στο χέρι του με μαχαίρι. Επίσης, υπάρχει και η πρόκληση του πνιγμού, κατά την οποία ο έφηβος, πάντα μέσω διαδικτύου, καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού.

Ο Philipp Budeikin, ο άνδρας πίσω από το διαδικτυακό παιχνίδι αυτοκτονίας, βρίσκεται ήδη στις φυλακές της Ρωσίας, κατηγορούμενος για την υποκίνηση τουλάχιστον16 αυτοκτονιών κοριτσιών στη χώρα του και οργάνωσης οκτώ συνολικά διαδικτυακών ομάδων που προτρέπουν σε δεκάδες άλλες αυτοκτονίες. Παρότι είναι έγκλειστος, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, συνεχίζει να λαμβάνει ερωτικά γράμματα μέσα στο κελί του. Τα γράμματα προέρχονται κυρίως από ανήλικα κορίτσια.

Η ανατριχιαστική απολογία του Philipp Budeikin

Ο 21χρονος, παραδέχθηκε την ενοχή του, ωστόσο η απολογία του ήταν πραγματικά ανατριχιαστική. Όπως είχε δημοσιεύσει το Russia Today, ο ίδιος ανέφερε:

“Καθάριζα την κοινωνία από ανθρώπους τέτοιου είδους. Όλα ξεκίνησαν το 2013. Επεξεργαζόμουν αυτή την ιδέα για πέντε χρόνια. Ήταν απαραίτητο να βοηθήσω στο ξεκαθάρισμα των κανονικών “ανθρώπων” από τα “βιολογικά απόβλητα. Το παιχνίδι ξενικά με το θύμα να μιλάει για τον εαυτό του, αφού περάσει από κάποιες διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών γίνεται ξεκάθαρο ποιον έχω απέναντί μου. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα αυτοκτονούσε, αλλά αν έχουν πρόβλημα στο κεφάλι είναι καλύτερο να πεθάνουν τώρα παρά να πιάσουν το τιμόνι ενός φορτηγό και, πιστεύοντας ότι η ζωή τους είναι άθλια, να πέσουν πάνω σε δεκάδες ανθρώπους”.

 

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως είχε προσωπικές συνομιλίες μέσω Skype με τα θύματα. Σε ένα από τα στάδια του “παιχνιδιού”, το θύμα δεν έπρεπε να κοιμάται, ενώ μετά από 50 ημέρες κατέληγε στο να κληθεί να αυτοκτονήσει.

Θυμίζουμε ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει ενημέρωση προς τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με το “Blue Whale Challenge”.

Αναλυτικά, η ΕΛΑΣ αναφέρει:

Το “Blue Whale Challenge” είναι όπως αναφέρουν και οι ελληνικές Αρχές “ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος σε σειρά δοκιμασιών οι οποίες ανακοινώνονται μέσω των social media.

Σε αυτές, κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί “επικεφαλής”, προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Το παιχνίδι αυτό έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις αφού οι αρχές και άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις”.

Η ΕΛΑΣ σημειώνει: “Αν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση “Μπλε Φάλαινα” ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους εξής τρόπους:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D

Μέσω twitter : @CyberAlertGR”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα