Παραλύει η Γαλλία. Η απεργία διαρκείας απειλεί με διακοπή ρεύματος και έλλειψη καυσίμων

default image

Απεργία προκηρύσσεται αύριο Πέμπτη στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της χώρας μετά τις ψηφοφορίες των εργαζομένων

Η Γαλλική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT) σκληραίνει τη στάση της απέναντι στον εργατικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ και προκαλεί έντονη πολιτική αστάθεια εντός των σοσιαλιστών. Άλλωστε, η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει το ίδιο το νομοσχέδιο από το “παράθυρο” παρακάμπτοντας τη βουλή από το φόβο καταψήφισης από τους ίδους τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Οι συμπλοκές των απεργών με την αστυνομία αποτελούν πλέον καθημερινότητα για τη Γαλλία, ενώ η χώρα κινδυνεύει να “στραγγίξει” από καύσιμα, αλλά και να βυθιστεί στο σκοτάδι αν δεν βρεθεί κάποια λύση. Στη συνεχιζόμενη απεργία των διυλιστηρίων, έρχεται από το απόγευμα της Τετάρτης να προστεθεί και η απεργία στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της χώρας που καλύπτουν το 70% των αναγκών σε ενέργεια στη Γαλλία.

Λουκέτο στους 19 πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς

Το προσωπικό των 19 πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Γαλλίας τάχθηκε σε ψηφοφορίες που διεξήχθησαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας αύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο των εργατικών κινητοποιήσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δήλωσε σήμερα στέλεχος του συνδικάτου CGT στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

 

Ειδικοί σημειώνουν πως η απεργιακή κινητοποίηση είναι απίθανο να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, καθώς υπάρχει νόμος που επιβάλλει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς όταν κηρύσσονται απεργίες, ενώ η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να εισαγάγει ενέργεια από γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη.

Την τελευταία εβδομάδα εργαζόμενοι που ανήκουν στη CGT απέκλεισαν διυλιστήρια πετρελαίου σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο αποκλεισμός αυτός προκάλεσε ελλείψεις καυσίμων σε μεγάλα τμήματα της Γαλλίας.

Περισσότερα από 4 στα 10 βενζινάδικα κλειστά

Το μπλόκο στα βενζινάδικα συνεχίζεται και είναι όλο και πιο δύσκολο, όπως μεταδίδει η Le Figaro, για τους πολίτες να προμηθευτούν καύσιμα, αφού εξακολουθούν οι απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια. Πέραν όμως της απεργίας, ακόμη και τα βενζινάδικα που λειτουργούν δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να προμηθευτούν με καύσιμα, ώστε είναι πολύ πιθανό να παύσουν να τροφοδοτούν σύντομα τα οχήματα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της απείλησε με “επίταξη” προκειμένου να επανέλθουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους, όμως αντ’ αυτού προτίμησε να “βάλει χέρι” στα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων, προκειμένου να μην “στερέψει” η γαλλική αγορά. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί το αντίστοιχο απόθεμα τριών ημερών.

Χωρίς εφημερίδες η Γαλλία το πρωί της Πέμπτης

Το συνδικάτο ανακοίνωσε επίσης απεργία στις τυποεκτυπωτικές με αποτέλεσμα οι γαλλικές εφημερίδες να μην πάνε στο τυπογραφείο την Τετάρτη το βράδυ και ως συνέπεια να μην κυκλοφορήσουν φύλλα την Πέμπτη.

Αυτό θα ήταν το εξώφυλλο της Liberation, η οποία δεν θα τυπωθεί ποτέ, λόγω της απεργίας!

Τριγμοί στην κυβέρνηση από τη δυναμική απεργία

Η συνεχόμενη απεργία έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα εντός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, με στελέχη της να αλληλοδιαψεύδονται. Ο εκπρόσωπος της ΚΟ των σοσιαλιστών Μπρουνό Λερού άφησε να εννοηθεί σήμερα πως μπορεί να γίνει συζήτηση για την τροποποίηση του άρθρου 2 του εργατικού νόμου, το οποίο και έφτασε την αντιπαράθεση Συνδικάτων και κυβέρνησης στα άκρα.

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ήρθε να “αδειάσει” το συνάδελφό του, αναφέροντας πως δεν θα επανεξετασθεί, ούτε θα αποσυρθεί τίποτα από τον περιβόητο Εργατικό νόμο. Από την πλευρά της η δεξιά αντιπολίτευση δυσκολεύεται να βρει βηματισμό, καθώς επιτίθεται πιο έντονα στου απεργούς παρά στο νόμο El Khomri.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ανέφερε πως ο νόμος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης δεν “είναι τίποτα” και σημείωσε πως “χάρη σε αυτό το τίποτα έχουμε την παράκαμψη του κοινοβουλίου και την αναρχία”. Άλλωστε, ο δεξιός υποψήφιος για το χρίσμα του συντηρητικού κόμματος, υπενθύμισε πως επί ημερών του είχει αυξηθεί το έτος συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη, ενώ ο ίδιος προτείνει περεταίρω αύξηση ως το 2020. Ο Γάλλος πολιτικός τόνισε πως ο ίδιος είχε περάσει αντιλαϊκά μέτρα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, ενώ τώρα η χώρα βιώνει το χάος. “Αυτή είναι η διαφορά της μίας προεδρικής θητείας από την άλλη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα