Παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία: Η σιωπή του Πούτιν για τη Δύση και ο Σι Τζιπίνγκ

Διαβάζεται σε 5'
Παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία: Η σιωπή του Πούτιν για τη Δύση και ο Σι Τζιπίνγκ
Associated Press

Το μήνυμα του Πούτιν για την Ημέρα Νίκης, κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, η παρέλαση χιλιάδων στρατιωτών και η παρουσία ηγετών ανά τον κόσμο.

Χωρίς ιδιαίτερες αναφορές για ουκρανικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (9/5) η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, με την οποία η Ρωσία τίμησε την 80ή επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – μια εκδήλωση που διεξήχθη στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας από την εποχή του Στάλιν, στάθηκε πλάι στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και δεκάδες ακόμη ηγέτες και βετεράνους, στην εξέδρα δίπλα από το μαυσωλείο του Λένιν, παρακολουθώντας τη στρατιωτική παρέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Κόκκινη Πλατεία.

Mikhail Korytov/Photo host agency RIA Novosti / AP

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία «δεν θα αποδεχθεί ποτέ» οποιαδήποτε προσπάθεια να υποβαθμιστεί ο καθοριστικός ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Μόσχα αναγνωρίζει και τη συμβολή των Δυτικών Συμμάχων στην πτώση του Αδόλφου Χίτλερ.

«Η Σοβιετική Ένωση επωμίστηκε τα πιο άγρια, ανελέητα χτυπήματα του εχθρού» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Εκτιμούμε βαθύτατα τη συμβολή των στρατιωτών των συμμαχικών στρατών, των μελών της αντίστασης, των γενναίων ανθρώπων της Κίνας και όλων όσοι αγωνίστηκαν στο κοινό μας μέτωπο για ένα ειρηνικό μέλλον».

Ο Πούτιν -παραδόξως, αν κρίνουμε από τις προηγούμενες παρελάσεις- δεν άσκησε καμία κριτική κατά της Δύσης και έκανε μόλις μια σύντομη αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας —τον πιο φονικό στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο— ωστόσο η αιματοχυσία έμοιαζε να πλανάται πάνω από την τελετή.

Περισσότεροι από 11.500 στρατιώτες παρέλασαν παρατεταγμένοι στην Κόκκινη Πλατεία, μεταξύ αυτών και 1.500 που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν drones -η μεγαλύτερη τεχνολογική καινοτομία του πολέμου- μαζί με άρματα μάχης και διηπειρωτικούς πυραύλους τύπου Yars, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η Ουκρανία είχε επιτεθεί στη Μόσχα με drones αρκετές ημέρες μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο την Παρασκευή δεν υπήρξαν αναφορές για μεγάλες επιθέσεις, εν μέσω της 72ωρης εκεχειρίας που είχε κηρύξει ο Πούτιν.

Η Σοβιετική Ένωση θρήνησε 27 εκατομμύρια θύματα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -ανάμεσά τους και εκατομμύρια από την Ουκρανία- αλλά κατάφερε να απωθήσει τις ναζιστικές δυνάμεις μέχρι το Βερολίνο, όπου ο Χίτλερ αυτοκτόνησε και η κόκκινη σημαία της νίκης υψώθηκε στο Ράιχσταγκ το 1945.

Maxim Bogovid/Photo host agency RIA Novosti / AP
Mikhail Korytov/Photo host agency RIA Novosti via AP

Παρέλαση υπό το βλέμμα Σι Τζινπίνγκ και ηγετών από Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική – Απών ο δυτικός κόσμος

Για τους Ρώσους -και πολλούς λαούς των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών- η 9η Μαΐου είναι η πιο ιερή ημερομηνία στο ετήσιο ημερολόγιο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αξιοποιεί εδώ και χρόνια τη συλλογική μνήμη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως παράγοντα εθνικής ενότητας, ιδιαίτερα υπό το βάρος του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι η παρουσία ηγετών-συμμάχων της Ρωσίας, όπως ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και αρκετές δεκάδες ηγέτες από την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αποδεικνύει πως η Ρωσία δεν είναι απομονωμένη — ακόμη και αν οι παλιοί της σύμμαχοι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Δύση απέχουν επιδεικτικά.

Παρά την πολιτική της απομόνωσης, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο –αψηφώντας τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης– και ο αρχηγός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρευρέθησαν, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.

Στην παρέλαση συμμετείχαν και Κινέζοι στρατιώτες, ενώ ο Πούτιν χαιρέτησε Βορειοκορεάτες αξιωματικούς, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τις «πολεμικές τους ικανότητες». Βορειοκορεάτικες δυνάμεις έχουν βοηθήσει τη Ρωσία στην αντιμετώπιση ουκρανικής εισβολής στην περιοχή Κουρσκ, στα δυτικά σύνορα της χώρας — μια κίνηση από πλευράς Κιέβου που θεωρείται μοχλός πίεσης ενόψει πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Associated Press

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δήλωσή του την Πέμπτη, ζήτησε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα επιβάλουν νέες κυρώσεις».

Ο Πούτιν είχε προτείνει 72ωρη εκεχειρία για τις 8, 9 και 10 Μαΐου. Ωστόσο, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για παραβίαση της κατάπαυσης, με τη Ρωσία να απορρίπτει τον ισχυρισμό ως «παράλογο».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας, η οποία έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της επικράτειάς της υπό ρωσικό έλεγχο.

«Το κακό δεν μπορεί να κατευναστεί. Πρέπει να πολεμηθεί» τόνισε ο Ζελένσκι σύμφωνα με την Kyiv Post, ασκώντας σφοδρή κριτική στη ρωσική παρέλαση: «Θα είναι μια παρέλαση κυνισμού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την περιγράψεις. Μια παρέλαση χολής και ψεμάτων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα