Παρίσι: Γλύτωσε το Ολοκαύτωμα και δολοφονήθηκε στα 85 της επειδή ήταν εβραία

Παρίσι: Γλύτωσε το Ολοκαύτωμα και δολοφονήθηκε στα 85 της επειδή ήταν εβραία
Η 85χρονη Μιρέιγ Νολ βρήκε τραγικό θάνατο στο σπίτι της στο Παρίσι Facebook

Η Μιρέιγ Νολ βρέθηκε μερικώς απανθρακωμένη στο σπίτι της στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, σε ένα έγκλημα που όπως όλα δείχνουν είχε ρατσιστικά και αντισημιτικά κίνητρα

Μια δολοφονία που ξυπνά μνήμες της μαύρης ιστορίας της Ευρώπης του φασισμού έλαβε χώρα στο Παρίσι το απόγευμα της Παρασκευής. Η 85χρονη Μιρέιγ Νολ, εβραία στο θρήσκευμα, βρήκε τραγικό θάνατο στο διαμέρισμά της στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο δράστης (ή οι δράστες αφού φαίνεται πως είναι τουλάχιστον δύο) μαχαίρωσαν την ηλικιωμένη και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο διαμέρισμα. Η γυναίκα, της οποίας τα παιδιά ζουν σήμερα στο Ισραήλ, είχε διαφύγει την τελευταία στιγμή των στρατοπέδων συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, χάρη στο βραζιλιάνικο διαβατήριο της μητέρας της.

Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους, έναν γείτονα της άτυχης ηλικιωμένης και τον άστεγο συνεργό του για τη δολοφονία. Για την υπόθεση οι δύο ύποπτοι ανακρίνονται για δολοφονία εκ προμελέτης για θρησκευτικούς λόγους, ληστεία και καταστροφή ξένης περιουσίας.

Η υπηρεσία ασφαλείας του κτιρίου εντόπισε δύο εστίες φωτιάς στο διαμέρισμα όπου βρέθηκε το πτώμα της 85χρονης, το οποίο και εντοπίστηκε μερικώς απανθρακωμένο. Οι δύο εστίες φωτιάς ήταν που κίνησαν τις υποψίες της αστυνομίες, η οποία και προσανατολίστηκε άμεσα στο έγκλημα.

Η αυτοψία αποκάλυψε πως η γυναίκα δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι, πριν το διαμέρισμά της τυλιχθεί στις φλόγες.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Σύμφωνα με τη γαλλική Parisien, ένας εκ των υπόπτων είναι γνωστός στις αρχές, καθώς το 2017 είχε καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση 12χρονου κοριτσιού. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως η κακοποίηση έλαβε χώρα μέσα στο διαμέρισμα της Μιρέιγ Νολ, αφού θύμα ήταν η κόρη της γυναίκας που πρόσεχε την ηλικιωμένη.

Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη δολοφονία

Η Νολ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1932. Το 1942 διέφυγε της σύλληψης και των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά την “επιδρομή του χειμερινού ποδηλατοδρομίου” (La rafle du Vel’ d’Hiv) χάρη στο βραζιλιάνικο διαβατήριο της μητέρας της. Αυτό το διαβατήριο ήταν στην πραγματικότητα διαβατήριο ζωής, αφού εκείνη και η μητέρα της διέφυγαν από το Παρίσι και σώθηκαν.

Κατά την επιχείρηση αυτή στο κατεχόμενο Παρίσι, 12.884 Εβραίοι στοιβάχτηκαν κάτω από τραγικές συνθήκες στο χειμερινό ποδηλατοδρόμιο. 3.031 άνδρες, 5.802 γυναίκες και 4.051 παιδιά παρέμειναν για μια εβδομάδα έγκλειστοι σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, βασανιζόμενοι από τη δίψα, τη ζέστη, την ανυπαρξία της στοιχειώδους υγιεινής, προτού να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας και από εκεί κατά κύματα στο Άουσβιτς.

Ελάχιστοι επέστρεψαν το 1945. Από τα 4.000 παιδιά δεν σώθηκε κανένα: με πρόταση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση του Βισύ, Λαβάλ, μεταφέρθηκαν κι αυτά στα στρατόπεδα του θανάτου.

Η αντίδραση Μακρόν

“Εκφράζω τη λύπη μου μπροστά σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της κυρίας Νολ. Επαναβεβαιώνω την απόλυτη θέληση να πολεμήσω κατά του αντισημιτισμού” είναι το σχόλιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα