Πυραυλική επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν – Εκρήξεις και βομβαρδισμοί
Διαβάζεται σε 5'
Σε μια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ινδίας – Πακιστάν, το βράδυ της Τρίτης ακούστηκαν πολλαπλές δυνατές εκρήξεις στην περιοχή του πακιστανικού Κασμίρ, με τις δύο χώρες να βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου.
- 06 Μαΐου 2025 23:40
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο Ινδίας – Πακιστάν, το βράδυ της Τρίτης (6/5), δύο χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου με αφορμή την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο ινδικό Κασμίρ.
Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, οι ινδικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις τοποθεσίες του Πακιστάν με πυραύλους, είδηση που επιβεβαιώνει και ο στρατός του Πακιστάν.
Υπάρχουν, επίσης, αναφορές για έντονους βομβαρδισμούς και δυνατές εκρήξεις σε παραμεθόριες περιοχές του υπό πακιστανική διοίκηση κρατιδίου του Κασμίρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει διακοπεί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ο στρατός του Πακιστάν έκανε γνωστό πως οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Μουζαφαραμπάντ και Κοτλί στο Κασμίρ, καθώς και στην πόλη Μπαχουαλπούρ.
Παράλληλα, ο ινδικός στρατός αναφέρει ότι το Πακιστάν «άνοιξε πυρ στο Μπίμπερ Γκάλι στην περιοχή Πουντς-Ρατζαούρι» στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, ακριβώς απέναντι από τις διαχωριστικές γραμμές. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας «ανταποκρίνονται κατάλληλα» προστίθεται.
Τις τελευταίες ημέρες η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στο Κασμίρ ανάμεσα στον ινδικό και τον πακιστανικό στρατό, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν συχνά πυρά, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί νεκροί.
Οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου με αφορμή την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο ινδικό Κασμίρ πριν μερικές εβδομάδες. Η Ινδία κατηγορεί ότι το Πακιστάν βρίσκεται πίσω από την επίθεση, με το Ισλαμαμπάντ να απορρίπτει τις κατηγορίες.
Η Ινδία αναφέρει ότι στοχοποιήθηκαν εννέα τοποθεσίες
Η ινδική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι δυνάμεις της εξαπέλυσαν την «Επιχείρηση Σιντούρ», «πλήττοντας τρομοκρατικές υποδομές» στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, «από όπου έχουν σχεδιαστεί και κατευθυνθεί τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ινδίας».
Σε ανακοίνωσή της, η ινδική κυβέρνηση αναφέρει ότι «εννέα τοποθεσίες έχουν γίνει στόχος».
«Οι ενέργειές μας ήταν στοχευμένες, μετρημένες και χωρίς κλιμάκωση. Δεν έχουν στοχοποιηθεί πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η Ινδία έχει επιδείξει σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή των στόχων και στη μέθοδο εκτέλεσης».
Το Πακιστάν υπόσχεται να απαντήσει
Αντιδρώντας, ένας εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ «θα απαντήσει σε αυτή [την επίθεση] σε χρόνο και μέρος της επιλογής του».
«Όλα τα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας είναι έτοιμα να απογειωθούν. Πρόκειται για μια επαίσχυντη και δειλή επίθεση που πραγματοποιήθηκε εντός του εναέριου χώρου της Ινδίας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Τι συμβαίνει στο Κασμίρ – Το χρονικό των συγκρούσεων
Το Κασμίρ είναι διαιρεμένο ντε φάκτο ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ινδία ελέγχει περίπου το 55% της περιοχής, κυρίως το Τζαμού, το Κασμίρ και το Λαντάκ. Το Πακιστάν ελέγχει περίπου το 35%, γνωστό ως Αζάντ Κασμίρ και την περιοχή Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν. Ένα μικρότερο τμήμα (περίπου 10%) βρίσκεται υπό κινεζικό έλεγχο, γνωστό ως Aksai Chin, το οποίο παραχωρήθηκε από το Πακιστάν στην Κίνα, ωστόσο η Ινδία δεν το αναγνωρίζει.
Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν διαμορφώνονται εδώ και δεκαετίες μέσα από συγκρούσεις, επιθετική διπλωματία και αμοιβαία καχυποψία, με επίκεντρο τις ανταγωνιστικές τους διεκδικήσεις στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή των Ιμαλαΐων, το Κασμίρ.
Το 1999, αντάρτες υποστηριζόμενοι από το Πακιστάν – μαζί με Πακιστανούς στρατιώτες – κατέλαβαν ινδικές θέσεις στην παγωμένη ορεινή περιοχή Κάργκιλ. Ο ινδικός στρατός αντέδρασε και η σύγκρουση κράτησε δέκα εβδομάδες, με απολογισμό τουλάχιστον 1.000 νεκρούς. Η μάχη σταμάτησε μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ.
Το 2008, ένοπλοι της πακιστανικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba εξαπέλυσαν πολύνεκρη επίθεση στη Μουμπάι, σκοτώνοντας 166 ανθρώπους. Η Ινδία κατηγόρησε την πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών για ανάμειξη – ισχυρισμός που η Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε.
Το 2019, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 40 Ινδούς στρατιώτες στο Κασμίρ, οδηγώντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Η Ινδία απάντησε με αεροπορική επίθεση σε στρατόπεδο ανταρτών εντός του Πακιστάν. Το Πακιστάν ανταπέδωσε με δικές του αεροπορικές επιδρομές, κατέρριψε ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος και συνέλαβε τον πιλότο, τον οποίο αργότερα απελευθέρωσε.
Λίγους μήνες μετά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αφαίρεσε το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του Κασμίρ και επέβαλε σκληρά μέτρα ασφαλείας. Έκτοτε, η Ινδία διατηρεί την τάξη στην περιοχή μέσω εκτεταμένης στρατιωτικής παρουσίας, περιορίζοντας έντονα τη διαφωνία, τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία του Τύπου.
Ένοπλοι αντάρτες στο Κασμίρ αντιστέκονται στη διοίκηση του Νέου Δελχί εδώ και δεκαετίες, με πολλούς μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής να στηρίζουν το αίτημα των ανταρτών για ένωση του Κασμίρ με το Πακιστάν ή για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, όπως σημειώνει το AP. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπει τη βία, κάτι που η Ισλαμαμπάντ αρνείται. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, αντάρτες και μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ανησυχία για τα πυρηνικά που έχουν στην κατοχή τους οι δύο χώρες
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν ενισχύσει σημαντικά τις στρατιωτικές και πυρηνικές τους δυνατότητες τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Ινδία πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 1974 και επανέλαβε το 1998. Το Πακιστάν απάντησε με δικές του δοκιμές λίγες εβδομάδες αργότερα.
Έκτοτε, και οι δύο πλευρές έχουν εξοπλιστεί με εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές, προηγμένα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς και σύγχρονα οπλικά συστήματα – καθιστώντας κάθε στρατιωτική σύγκρουση εξαιρετικά επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή.