Politico: Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να ελέγχει τα social media των ξένων φοιτητών
Διαβάζεται σε 9'
Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ παγώνει τις νέες συνεντεύξεις για φοιτητικές βίζες ενώ παράλληλα εξετάζει την επέκταση του ελέγχου στα social media. Τι αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
- 28 Μαΐου 2025 10:34
Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτεί από όλους τους ξένους φοιτητές που υποβάλλουν αίτηση για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες να υποβάλλονται σε έλεγχο των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια σημαντική κλιμάκωση στις προηγούμενες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα που εξασφάλισε το Politico, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αυτόν τον υποχρεωτικό έλεγχο, η κυβέρνηση δίνει εντολή στις Πρεσβείες και τα προξενικά τμήματα των ΗΠΑ να παγώσουν τον προγραμματισμό νέων συνεντεύξεων για αιτούντες φοιτητικές βίζες. Το τηλεγράφημα έχει χθεσινή ημερομηνία, δηλαδή της Τρίτης (27/05) και υπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιο, η διαδικασία έκδοσης φοιτητικών θεωρήσεων ενδέχεται να επιβραδυνθεί σημαντικά. Αυτό θα μπορούσε επίσης να πλήξει σοβαρά πολλά πανεπιστήμια, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ξένους φοιτητές για την οικονομική τους ενίσχυση.
«Με άμεση ισχύ, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επέκταση του υποχρεωτικού ελέγχου και της διασταύρωσης πληροφοριών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα προξενικά τμήματα δεν θα πρέπει να προσθέσουν καμία επιπλέον διαθεσιμότητα ραντεβού για φοιτητικές ή ανταλλαγής θεωρήσεις (F, M και J), έως ότου εκδοθούν περαιτέρω οδηγίες μέσω χωριστού τηλεγραφήματος τις προσεχείς ημέρες», αναφέρει το τηλεγράφημα. («Septel» είναι συντομογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών για το «separate telegram» – χωριστό τηλεγράφημα.)
Η κυβέρνηση είχε ήδη επιβάλει κάποιες απαιτήσεις για έλεγχο κοινωνικών δικτύων, όμως αυτές αφορούσαν κυρίως φοιτητές που επέστρεφαν και οι οποίοι ενδεχομένως είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα.
Το τηλεγράφημα δεν διευκρινίζει ευθέως σε τι θα εστιάζει ο μελλοντικός έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κάνει υπαινιγμούς σε εκτελεστικά διατάγματα που στοχεύουν στην αποτροπή εισόδου τρομοκρατών και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
Πολλοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν εκφράσει ιδιωτικά, εδώ και μήνες, παράπονα ότι προηγούμενες οδηγίες — όπως για τον έλεγχο φοιτητών που ενδέχεται να συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια — ήταν ασαφείς. Δεν είναι, για παράδειγμα, σαφές αν η ανάρτηση φωτογραφιών με παλαιστινιακή σημαία σε λογαριασμό στο X θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω έλεγχο ενός φοιτητή.
Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποικίλους κανόνες για να στοχεύσει πανεπιστήμια, ειδικά τα κορυφαία στη χώρα, όπως αυτό του Χάρβαρντ, τα οποία θεωρεί υπερβολικά φιλελεύθερα και τα κατηγορεί ότι επιτρέπουν στον αντισημιτισμό να ευδοκιμεί στους χώρους τους. Παράλληλα, υλοποιεί αυστηρότερα μέτρα για τη μετανάστευση, τα οποία έχουν επηρεάσει και αρκετούς φοιτητές. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησαν σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.
Τα νέα αυτά έχουν ήδη προκαλέσει έντονη απογοήτευση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Η NAFSA (Ένωση Διεθνών Εκπαιδευτικών), ένας οργανισμός υπεράσπισης των ξένων φοιτητών, καταδίκασε την απόφαση. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ένωσης, Fanta Aw, δήλωσε ότι αυτή η κίνηση αδικεί τους εργατικούς φοιτητές.
«Η ιδέα ότι οι πρεσβείες έχουν τον χρόνο, τη δυνατότητα και ότι δαπανώνται φορολογικά έσοδα γι’ αυτόν τον σκοπό είναι ιδιαίτερα προβληματική», είπε η Aw. «Οι διεθνείς φοιτητές δεν αποτελούν απειλή για αυτή τη χώρα. Αντιθέτως, είναι ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα.»
Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, του WhatsApp και του Instagram, αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωποι άλλων πλατφορμών, όπως της Google, Snap, X, TikTok, Discord, Bluesky και Reddit, επίσης δεν απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με την πολιτική αυτή.
Οι αρχές των ΗΠΑ αναστέλλουν την εξέταση φοιτητικών θεωρήσεων εισόδου
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε να ανασταλεί η επεξεργασία των θεωρήσεων εισόδου για τους αλλοδαπούς φοιτητές μέχρι να εξεταστούν σε βάθος οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλων όσων έχουν υποβάλει αίτηση.
Σε εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθε στην κατοχή του AFP το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί πλέον από τις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ να μην κλείνουν «ραντεβού για νέες φοιτητικές βίζες ή προγράμματα ανταλλαγής» φοιτητών και να αναμείνουν «την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την σε βάθος εξέταση των (λογαριασμών) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλων των αιτούντων».
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η αναστολή ενδέχεται να είναι σύντομη, ενώ επισημαίνεται ότι οι πρεσβείες θα λάβουν νέες εντολές «τις επόμενες ημέρες».
«Στόχος, όπως τον έχουν δηλώσει ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ κατανοούν τον νόμο, ότι δεν έχουν εγκληματικούς σκοπούς», εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Εκατοντάδες αλλοδαποί φοιτητές στις ΗΠΑ είδαν να ακυρώνονται οι βίζες τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ άλλοι που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έχουν συλληφθεί και απειληθεί με απέλαση, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται νόμιμα στο αμερικανικό έδαφος.
Ο Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να επιβάλει τη συντηρητική και εθνικιστική του ιδεολογία στον κόσμο της εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξάλλου η κυβέρνησή του κατηγορεί το Χάρβαρντ ότι έχει δεσμούς με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ότι επέτρεψε να εξαπλωθεί ο αντισημιτισμός στους χώρους του.
Σε ανάρτηση στο Truth Social τη Δευτέρα ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε ότι «θα νικήσω» σε αυτή την αντιπαράθεση με το πανεπιστήμιο.
«Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς είναι τα κίνητρα (της κυβέρνησης), αλλά γνωρίζω ότι κάποιοι άνθρωποι επιδίδονται σε πολιτισμική μάχη», αντέδρασε ο πρύτανης του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από το αμερικανικό κρατικό ραδιόφωνο NPR.
Ο ίδιος κάλεσε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια «να αντισταθούν σθεναρά» στην επίθεση της κυβέρνησης.
Ο Τραμπ έχει ήδη αναστείλει κάποιες ομοσπονδιακές επιδοτήσεις που λαμβάνει το Χάρβαρντ συνολικού ύψους άνω των δύο δισεκ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να ανασταλούν κάποια ερευνητικά προγράμματα.
«Ο πρόεδρος ενδιαφέρεται περισσότερο να δίνει τα χρήματα των φορολογούμενων σε τεχνικές σχολές και προγράμματα και κρατικές σχολές που προωθούν τις αμερικανικές αξίες, οι οποίες κυρίως εκπαιδεύουν την επόμενη γενιά με βάση τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε στην οικονομία και την κοινωνία μας», τόνισε στο Fox News η Κάρολαϊν Λέβιτ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Μαθητείες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς – χρειαζόμαστε περισσότερους από αυτούς στη χώρα μας και λιγότερους απόφοιτους με ειδίκευση στους ΛΟΑΤΚΙ από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης αυτής», υπογράμμισε.
Στο μεταξύ το Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία έχουν ανακοινώσει ότι προτίθενται να ανοίξουν τις πόρτες των δικών τους πανεπιστημίων στους αλλοδαπούς φοιτητές που θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους στο Χάρβαρντ.
«Ζητήσαμε από τα (ιαπωνικά) πανεπιστήμια να εξετάσουν πιθανά μέτρα στήριξης, όπως η υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών που έχουν εγγραφεί σε αμερικανικά πανεπιστήμια», δήλωσε χθες ο Ιάπωνας υπουργός Παιδείας Τοσίκο Άμπε, ενώ τα πανεπιστήμια του Τόκιο και το Κιότο έχουν ήδη επισημάνει ότι εξετάζουν να δεχθούν κάποιους τέτοιους φοιτητές.
Διαδηλώσεις φοιτητών κατά της επίθεσης Τραμπ στο Χάρβαρντ
Εκατοντάδες φοιτητές του Χάρβαρντ διαδήλωσαν χθες Τρίτη απαντώντας στη νέα επίθεση του Λευκού Οίκου εναντίον του πανεπιστημίου μετά την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει όλες τις συμβάσεις που έχει συνάψει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με το πανεπιστήμιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον του Χάρβαρντ το οποίο αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ρεπουμπλικάνο να έχει λόγο στον διορισμό καθηγητών και την εισαγωγή φοιτητών.
Το πιο πρόσφατο μέτρο που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση Τραμπ ήταν να ζητήσει από τις ομοσπονδιακές αρχές να καταρτίσουν κατάλογο με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με το Χάρβαρντ και να ενημερώσουν «αν μπορούν να ακυρωθούν ή να ανακατευθυνθούν αλλού».
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, το συνολικό ποσό των συμβάσεων αυτών ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια.
«Τραμπ = προδότης», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, υπό τις εκκλήσεις «να παραμείνουν» οι ξένοι φοιτητές, τους οποίους ο Ρεπουμπλικάνος θέλει να εμποδίσει να φοιτούν στα αμερικανικά πανεπιστήμια με το σκεπτικό ότι κάποιοι προέρχονται από χώρες «που δεν είναι καθόλου φιλικές προς τις ΗΠΑ».
Ωστόσο, ομοσπονδιακή δικαστής της Μασαχουσέτης ανέστειλε προσωρινά την ακύρωση της πιστοποίησης του προγράμματος Φοιτητών και Ανταλλαγών Επισκεπτών (SEVIS) του Χάρβαρντ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26, την οποία είχε ζητήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ.
Νέα ακροαματική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για το ζήτημα την Πέμπτη, προκειμένου η δικαστής Άλισον Μπάροους να αποφασίσει αν θα αναστείλει επ’ αόριστον την ακύρωση της πιστοποίησης.
Στο μεταξύ τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι αλλοδαποί φοιτητές του Χάρβαρντ δηλώνουν ανήσυχοι.
«Όλοι οι αλλοδαποί φίλοι μου, οι καθηγητές και οι ερευνητές κινδυνεύουν και απειλούνται με απέλαση, διαφορετικά έχουν την επιλογή να αλλάξουν» πανεπιστήμιο, δήλωσε η Άλις Γκόγιερ.
Το Χάρβαρντ, που βρίσκεται στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, υποδέχθηκε φέτος περίπου 6.700 ξένους φοιτητές, που αντιστοιχούν στο 27% του συνόλου των φοιτητών του πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.