ΠΟΥ για Γάζα: Η πείνα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις διαρκείας σε μια ολόκληρη γενιά
Διαβάζεται σε 7'
Ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,1 εκατ. κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζει παρατεταμένες ελλείψεις τροφίμων, με σχεδόν μισό εκατ. άτομα να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση πείνας, αντιμέτωποι με οξύ υποσιτισμό, ασιτία, ασθένειες και θάνατο
- 13 Μαΐου 2025 14:05
Τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται στη Γάζα και η πείνα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις διαρκείας σε μια «ολόκληρη γενιά», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Ο Ρικ Πεέπερκορν δήλωσε ότι έχει δει παιδιά σε κλινικές που μοιάζουν μικρότερα από άλλα της ηλικίας τους και ότι επισκέφθηκε νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα όπου το 11% των παιδιών που εξετάστηκαν έπασχαν από οξύ υποσιτισμό.
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια αυξανόμενη τάση στον γενικευμένο οξύ υποσιτισμό», δήλωσε ο Πεέπερκορν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ. «Έχω δει παιδί που ήταν 5 χρονών και έλεγες ότι ήταν 2,5».
«Χωρίς αρκετό θρεπτικό φαγητό, πόσιμο νερό και πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα, μια ολόκληρη γενιά θα επηρεαστεί μόνιμα», δήλωσε ο Πεέπερκορν, προειδοποιώντας για επιπτώσεις όπως κακή κατάσταση υγείας, στάσιμη ανάπτυξη και διατάραξη της γνωστικής εξέλιξης.
Λόγω του αποκλεισμού, μόνο ο ΠΟΥ έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες 500 παιδιών με οξύ υποσιτισμό, δήλωσε ο Πεέπερκορν.
Ήδη, 55 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω οξέος υποσιτισμού, δήλωσε ο ίδιος, επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
Ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι είχε δει πολλά παιδιά σε νοσοκομεία με ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα ή πνευμονία, οι οποίες, λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού τους εξαιτίας της πείνας, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.
Ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα αυξάνεται λόγω της εσκεμμένης παρεμπόδισης της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου αποκλεισμού.
Το Ισραήλ έχει μπλοκάρει την είσοδο προμηθειών στον θύλακα από τις αρχές Μαρτίου, όταν ξεκίνησε και πάλι τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς ενώ χθες παγκόσμιο εποπτικό όργανο για τον υποσιτισμό και την πείνα προειδοποίησε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με λιμοκτονία.
Ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζει παρατεταμένες ελλείψεις τροφίμων, με σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση πείνας, αντιμέτωποι με οξύ υποσιτισμό, ασιτία, ασθενειών και θανάτου. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες κρίσεις πείνας παγκοσμίως, η οποία εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο.
Οι άνθρωποι στη Γάζα ήδη λιμοκτονούν, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν
Η πιο πρόσφατη ανάλυση για την επισιτιστική ασφάλεια δημοσιεύθηκε σήμερα από την Εταιρική Σύμπραξη για την Ενοποιημένη Ταξινόμηση Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), στην οποία συμμετέχει και ο ΠΟΥ.
«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την επίσημη κήρυξη λιμού για να διαπιστώσουμε ότι οι άνθρωποι ήδη λιμοκτονούν, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, ενώ τρόφιμα και φάρμακα βρίσκονται λίγα λεπτά μακριά από τα σύνορα», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Η σημερινή έκθεση δείχνει πως, χωρίς άμεση πρόσβαση σε τρόφιμα και βασικά εφόδια, η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, προκαλώντας περισσότερους θανάτους και βυθίζοντας τον πληθυσμό στον λιμό».
Παρότι δεν έχει ακόμη κηρυχθεί επισήμως λιμός, οι άνθρωποι λιμοκτονούν ήδη. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γάζας βρίσκονται σε επίπεδο «Έκτακτης Ανάγκης» ή «Καταστροφικής Κατάστασης» διατροφικής στέρησης, τα δύο υψηλότερα επίπεδα στη κλίμακα πέντε επιπέδων του IPC για την επισιτιστική ανασφάλεια.
Από τότε που ξεκίνησε ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στις 2 Μαρτίου 2025, 57 παιδιά έχουν αναφερθεί ότι πέθαναν από επιπλοκές υποσιτισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι υποεκτιμημένος και πιθανόν να αυξηθεί. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, σχεδόν 71.000 παιδιά κάτω των 5 ετών αναμένεται να εμφανίσουν οξύ υποσιτισμό τους επόμενους έντεκα μήνες, σύμφωνα με την έκθεση του IPC.
Οι κάτοικοι της Γάζας είναι παγιδευμένοι σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο, όπου ο υποσιτισμός και οι ασθένειες αλληλοτροφοδοτούνται, μετατρέποντας ακόμα και μία απλή ασθένεια σε πιθανή θανατική καταδίκη – ιδιαίτερα για τα παιδιά. Ο υποσιτισμός αποδυναμώνει τον οργανισμό, δυσχεραίνοντας την ανάρρωση από τραύματα και την καταπολέμηση λοιμωδών νοσημάτων όπως η διάρροια, η πνευμονία και η ιλαρά. Οι λοιμώξεις αυξάνουν τις ανάγκες του σώματος για θρεπτικά συστατικά, ενώ μειώνουν την πρόσληψη και την απορρόφησή τους, επιδεινώνοντας περαιτέρω τον υποσιτισμό. Με την υγειονομική περίθαλψη εκτός πρόσβασης, τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, την έλλειψη καθαρού νερού και υγιεινής και τις αυξημένες ανησυχίες για την προστασία των παιδιών, ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και θανάτου αυξάνεται – κυρίως για παιδιά που πάσχουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό και χρειάζονται άμεση θεραπεία για να επιβιώσουν.
Οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο υποσιτισμού, με σχεδόν 17.000 γυναίκες να εκτιμάται ότι θα χρειαστούν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό τους επόμενους έντεκα μήνες, αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Οι υποσιτισμένες μητέρες δυσκολεύονται να παράγουν επαρκές και θρεπτικό μητρικό γάλα, θέτοντας τα βρέφη τους σε κίνδυνο, ενώ οι συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστηρικτικής μητρότητας έχουν σχεδόν καταρρεύσει. Για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών, το μητρικό γάλα αποτελεί την καλύτερη προστασία έναντι της πείνας και της ασθένειας – ειδικά σε συνθήκες όπου το καθαρό νερό είναι σπάνιο, όπως συμβαίνει στη Γάζα.
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του υποσιτισμού μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή: αναστέλλοντας τη σωματική ανάπτυξη, βλάπτοντας τη γνωστική λειτουργία και υπονομεύοντας τη συνολική υγεία. Χωρίς επαρκή θρεπτική τροφή, καθαρό νερό και πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.
Το σχέδιο που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ισραηλινές αρχές για την παροχή τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών μέσω προτεινόμενων σημείων διανομής είναι ανεπαρκές για την κάλυψη των άμεσων αναγκών άνω των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο ΠΟΥ συντάσσεται με το κάλεσμα του ΟΗΕ για την τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών: της ανθρωπιάς, της αμεροληψίας, της ανεξαρτησίας και της ουδετερότητας – και για την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, όπου κι αν βρίσκονται. Ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό σύστημα συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και των εταίρων του υπάρχει ήδη και πρέπει να του επιτραπεί να λειτουργήσει πλήρως.
Ο αποκλεισμός της βοήθειας και η διαρκής συρρίκνωση της ανθρωπιστικής πρόσβασης υπονομεύουν την ικανότητα του ΠΟΥ να υποστηρίξει 16 εξωτερικά ιατρεία και 3 κέντρα νοσηλείας για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού με σωτήρια εφόδια, αλλά και να διατηρήσει τη γενικότερη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος. Τα εναπομείναντα αποθέματα του ΠΟΥ εντός της Γάζας επαρκούν για τη θεραπεία μόλις 500 παιδιών με οξύ υποσιτισμό – ένα ελάχιστο ποσοστό μπροστά στις τεράστιες ανάγκες – ενώ τα βασικά φάρμακα και προμήθειες για τη θεραπεία λοιμώξεων και τραυμάτων έχουν σχεδόν εξαντληθεί και δεν μπορούν να αναπληρωθούν λόγω του αποκλεισμού.
Άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ οι σωτήριες ιατρικές προμήθειες του ΠΟΥ και των εταίρων του παραμένουν μπλοκαρισμένες λίγο έξω από τη Γάζα – έτοιμες προς αποστολή, με ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να φτάσουν σε αυτούς που τις έχουν περισσότερο ανάγκη, βάσει ανθρωπιστικών αρχών. Ο ΠΟΥ ζητά την προστασία των υπηρεσιών υγείας και το άμεσο τέλος στον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος λιμοκτονεί τον πληθυσμό, παραβιάζει το δικαίωμα στην υγεία και τους στερεί την αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Ο ΠΟΥ ζητά την απελευθέρωση όλων των ομήρων και μία κατάπαυση του πυρός, που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.