Πού τα βρίσκει ο Μπέρνι Σάντερς τα λεφτά; Η απάντηση

Πού τα βρίσκει ο Μπέρνι Σάντερς τα λεφτά; Η απάντηση
Μπέρνι Σάντερς AP

Εχοντας αποκλείσει από τη χρηματοδότησή του τις μεγάλες εταιρίες και τους δισεκατομμυριούχους, ο Μπέρνι Σάντερς αναζητά λίγα από τους πολλούς. Θα τα καταφέρει;

Στη μεγάλη μάχη που δίνει έτσι ώστε να ανατρέψει τα προγνωστικά, να διαψεύσει τις Κασσάνδρες και να γράψει ιστορία αποκτώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μπέρνι Σάντερς χρειάζεται φρέσκο χρήμα.

Από που όμως μπορεί να αντλήσει λεφτά ο Αμερικανός σοσιαλιστής (δική του η δήλωση) πολιτικός αφού έχει αποκλείσει από τις δωρεές του μεγάλες εταιρίες αλλά και δισεκατομμυριούχους; Η απάντηση, ή μέρος αυτής, είναι “από τους απλούς Αμερικανούς”.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, το επιτελείο του Σάντερς ανακοίνωσε επίσημα ότι για το μήνα Ιανουάριο το ύψος των δωρεών έφτασε τα 25.000.000 δολάρια σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο λίγο πριν τις τοπικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ και τη Σούπερ Τρίτη του Μαρτίου εκεί όπου στο παιχνίδι θα μπει και ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ο οποίος προσώρας, για λόγους στρατηγικής, δεν έχει μπει ακόμη στη μάχη.

Από τη στιγμή όμως που ο Σάντερς έβαλε περιορισμούς στη χρηματοδότησή του (ως προς τις πηγές αυτής) και αφού στις ΗΠΑ η κρατική επιχορήγηση σε υποψηφίους και κόμματα απαγορεύεται δια ροπάλου, ήταν σαφές ότι ο Γερουσιαστής του Βέρμοντ πόνταρε στην υποστήριξη των “σκληρά εργαζόμενων Αμερικανών” όπως συνηθίζει να λέει στους λόγους του. Και αυτοί από ότι φαίνεται ότι του την χαρίζουν απλόχερα, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ανθρώπους που κατά το λαϊκώς λεγόμενο δεν τους τρέχουν τα δολάρια από τα μπατζάκια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το μήνα Ιανουάριο οι δωρεές έφτασαν τις 1,3 εκατομμύρια από 648.000 ξεχωριστούς ανθρώπους. Από αυτούς οι 219.000 έδωσαν για πρώτη φορά χρήματα στον Σάντερς έτσι ώστε να ενισχύσουν το μεγάλο αγώνα που κάνει να νικήσει το κατεστημένο ακόμα και μέσα στο ίδιο του κόμμα.

Τα νούμερα όμως δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία, όσο τα στατιστικά στοιχεία που τα συνοδεύουν. Οι έρευνες λοιπόν έδειξαν ότι τον Ιανουάριο η επαγγελματική ομάδα που συνεισέφερε περισσότερο από κάθε άλλη ήταν αυτή των δασκάλων. Και αυτό καταδεικνύει ότι το αφήγημα του Σάντερς στο οποίο η υγεία και η παιδεία κατέχουν δεσπόζουσα θέση πιάνει τόπο και βρίσκει πλατύ ακροατήριο σε μεγάλες μάζες του αμερικανικού λαού.

Επίσης, οι ίδιες έρευνες κατέστησαν σαφές ότι οι περισσότεροι από τους δωρητές εργάζονται σε εταιρίες όπως η Amazon, η Starbucks, τα Walmart και τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία. Θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει κανείς ως ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, εργατική τάξη αν μιλήσουμε με μαρξιστικούς όρους (τους οποίους, ειρήσθω εν παρόδω, ο Σάντερς δεν αποφεύγει).

Αυτό όμως που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η διείσδυση του πολιτικού λόγου του Σάντερς στους εργαζομένους της Google. Oι Αμερικανοί, που παραδοσιακά έχουν μανία με τις στατιστικές αναλύσεις, κάθισαν και υπολόγισαν πόσα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς της καμπάνιας του δημοκρατικού υποψήφιου από τους εργαζόμενους στις εταιρίες του Big Teach. Μόνο οι εργαζόμενοι στην Google έχουν βγάλει από την τσέπη τους σχεδόν 130.000 δολάρια ενώ το ποσό που προέρχεται συνολικά από τους εργαζόμενους σε Google, Facebook, Amazon, Twitter και Αpple ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 270.000 δολάρια.

Αν κανείς λάβει υπόψιν του ότι συνήθως ο Σάντερς είναι ιδιαίτερα αιχμηρός όταν αναφέρεται δημοσίως στις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας αφού “φοροδιαφεύγουν διαρκώς”, καταλαβαίνει ότι πολλοί από τους εργαζομένους προφανώς συμφωνούν απόλυτα μαζί του όταν αυτός καταφέρεται εναντίον των εργοδοτών τους.

Σ’ αυτήν την άτυπη κούρσα για άντληση χρηματικών ποσών από το Bich Tech, ο Σάντερς έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές του. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Αντριου Γιανγκ ο οποίος μετά το μόλις 1% που συγκέντρωσε στις τοπικές εσωκομματικές εκλογές στην Αϊόβα τέθηκε ουσιαστικά νοκ άουτ από τη διεκδίκηση του χρίσματος.Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελίσαμπεθ Ουόρεν ενώ πολύ μακριά, με μόλις 5800 δολάρια δωρεών, συναντά κανείς το μέχρι πρότινος φαβορί, Τζο Μπάιντεν.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι και τους επόμενους μήνες-και όσο είναι ζωντανός στο κυνήγι για το χρίσμα- ο Σάντερς δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να απευθύνεται στις μεγάλες μάζες επιχειρώντας να βρει λαϊκό έρεισμα αλλά και χρήματα. Τα νούμερα της αμερικανικής οικονομίας, η οποία σε μία πρώτη ανάγνωση μπορεί να χαρακτηριστεί ακμάζουσα, δείχνουν να δικαιώνουν αυτή τη στρατηγική επιλογή του 78χρονου πολιτικού.

Και αυτό γιατί η δεύτερη ανάγνωση στην οικονομία των ΗΠΑ φανερώνει την τεράστια ανασφάλεια που κυριαρχεί σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Σε πρόσφατο άρθρο της στο “Τhe Atlantic” η αρθρογράφος Ανι Λόουρι σημειώνει κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αναφέρει ποτέ σε επίσημες ομιλίες του (και ούτε πρόκειται).

Δύο στους πέντε Αμερικανούς δεν θα μπορούσαν να βρουν έστω και 400 δολάρια στους λογαριασμούς τους για να διαχειριστούν κάποιος έκτακτο γεγονός τη ζωή τους. Ενα στους πέντε Αμερικανούς δεν μπορεί να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς του ενώ ένα στα τρία νοικοκυριά είναι “οικονομικά εύθραυστο”.

Η αιτία των παραπάνω είναι πολύ απλή. Το οικονομικό θαύμα, για το οποίο επαίρεται ο Τραμπ, δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας οι οποίες όμως προσφέρουν πολύ χαμηλές αμοιβές και… δυσβάσταχτο άγχος για επιβίωση. Στα θύματα αυτής της ιδιαίτερα χαρακτηριστικής- για τον αμερικανικό καπιταλισμό του σήμερα- “κρίσης προσιτότητας” (Affordability Crisis) απευθύνεται ο Σάντερς. Και μέχρι στιγμής, η επιλογή του αποδίδει καρπούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα