Προειδοποίηση Ρούτε για νέες κυρώσεις σε χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία
Διαβάζεται σε 3'
Με την επιβολή δευτερευόντων κυρώσεων προειδοποίησε ο Μαρκ Ρούτε προς τις χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία.
- 15 Ιουλίου 2025 20:21
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε ότι χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες από δευτερεύουσες κυρώσεις, αν συνεχίσουν να διατηρούν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Οι δηλώσεις του έγιναν σε μια συνάντηση με γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, την ίδια μέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία και απείλησε με την επιβολή δευτερευόντων δασμών 100% στους αγοραστές ρωσικών εξαγωγών, εκτός αν υπάρξει συμφωνία ειρήνης εντός 50 ημερών.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων προς χώρες που εξακολουθούν να διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Ειδικότερα, χώρες όπως η Ινδία, που εξακολουθούν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία, βρίσκονται στο στόχαστρο αυτών των απειλών.
Η Ινδία έχει καταστεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές ρωσικού πετρελαίου, εκμεταλλευόμενη τις συγκυρίες που προέκυψαν από τη διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας προς τις Δυτικές χώρες. Αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης, αλλά και της προσπάθειας της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις πωλήσεις της προς χώρες που δεν εφαρμόζουν περιορισμούς κατά της Ρωσίας.
Εάν χώρες όπως η Ινδία συνεχίσουν να ενισχύουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ απειλούν με επιβολή δευτερευόντων κυρώσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν υπέρογκους δασμούς σε αγαθά που εισάγονται από αυτές τις χώρες. Συγκεκριμένα, εάν η Ινδία συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν προϊόντα από την Ινδία θα κληθούν να πληρώσουν φόρους εισαγωγής 100%.
Αυτό το μέτρο θα εκτοξεύσει τις τιμές των αγαθών, καθιστώντας τα ακριβότερα και λιγότερο ελκυστικά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα στραφούν σε άλλες αγορές.
Το αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια εσόδων για χώρες όπως η Ινδία, ενώ ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή έχει ως στόχο να πλήξει την ρωσική οικονομία, εμποδίζοντας τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω εξαγωγών πετρελαίου.
Η στρατηγική για οικονομική αποδυνάμωση της Ρωσίας
Η στρατηγική πίσω από αυτή την κίνηση είναι να αποδυναμωθεί η οικονομική βάση της Ρωσίας, αποκόπτοντας τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η θεωρία είναι απλή: Αν η Ρωσία δεν μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο της, θα έχει λιγότερα κεφάλαια για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτή η στρατηγική επιδιώκει να πλήξει έμμεσα τη δυνατότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, περιορίζοντας την οικονομική της ικανότητα και θέτοντας σε κίνδυνο τη συνέχιση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.